Πρωτοποριακή ανακάλυψη από Κρητικό επιστήμονα: Φαγητό από απόβλητα!

Πρωτοποριακή ανακάλυψη από Κρητικό επιστήμονα: Φαγητό από απόβλητα!
Να μετατρέψει τα απόβλητα ελαιουργείων σε πρόσθετα για τρόφιμα κατάφερε πρόσφατα ένας νέος επιστήμονας, ο χημικός Χάρης Γαλανάκης, δίνοντας παράλληλα απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του αγροβιομηχανικού τομέα της Κρήτης.

Μάλιστα, μέρος του προϊόντος των φαινολών που παρήγαγε χρησιμοποιείται ήδη σε σοκολάτες που περιέχουν αντιοξειδωτικά και κυκλοφορούν στη σουηδική αγορά, ενώ ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του καινοτόμου αυτού προϊόντος έχουν δείξει ελληνικές βιομηχανίες καλλυντικών αλλά και εταιρείες με αρτοσκευάσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ενθάρρυνση και Υποστήριξη Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στη Βιομηχανία /R&D Industry, (MED 2007-13), το οποίο αποσκοπεί μέσα από μια σειρά δράσεων να συμβάλει στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών – ερευνητικών ιδρυμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η βράβευση του νεαρού επιστήμονα έγινε χθες σε συνάντηση ερευνητών και επιχειρηματιών με θέμα την έρευνα και καινοτομία στον τουρισμό, τη γεωργία, το περιβάλλον, την ενέργεια και την πληροφορική που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανιών και διοργανώθηκε από τους: Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης – Εργαστήριο Συστημάτων Χρημ/κής Διοίκησης και το ΤΕΙ Κρήτης – Τομέας Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων.

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Οπως εξήγησε ο κ. Χάρης Γαλανάκης μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησε, μπόρεσε να επιτευχθεί η ανάκτηση πολύτιμων συστατικών από τα απόβλητα ελαιουργείου και εφαρμογή τους ως πρόσθετα τρόφιμα. Μια διαφορετική θεώρηση των αποβλήτων ως πρώτη ύλη παραγωγής εδώδιμων συστατικών, οδήγησε στην παρούσα καινοτομία που προτείνει τον φυσικοχημικό διαχωρισμό των περιεχόμενων φαινολών από τις εδώδιμες ίνες και τελικώς την παραγωγή των προϊόντων αυτών, σημείωσε και πρόσθεσε:
Αρχικά τα απόβλητα τριφασικών ελαιουργείων φυγοκεντρούνται και συμπυκνώνονται με στόχο την απομάκρυνση ενός μέρους των περιεχόμενων λιπών και του νερού. Ακολουθεί εν θερμώ εκχύλιση παρουσία αιθανόλης και οξέως για την περαιτέρω διαλυτοποίηση των πηκτινών στην υδατική φάση και τη μετατροπή της ολευρωπαΐνης σε υδροξυτυροσόλη. Κατόπιν τα επεξεργασμένα απόβλητα εμβαπτίζονται σε συμπυκνωμένη αιθανόλη δημιουργώντας ένα μίγμα δύο φάσεων: Α) ενός αιθανολικού διαλύματος πλούσιο σε φαινόλες και Β) ενός αδιάλυτου υπολείμματος πλούσιο σε εδώδιμες ίνες (πηκτίνη).
Όπως τόνισε οι φαινόλες προτείνονται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων (π.χ. ως πρόσθετο σε γιαούρτια και ανθρακούχα νερά) και τη συντήρηση ευπαθών προϊόντων, ενώ η πηκτίνη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο λίπους σε προϊόντα κρέατος για τη μείωση της προσρόφησης ελαίου κατά τη διάρκεια τηγανίσματος αυτών.
Ο κ. Γαλανάκης υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη διεργασία είναι πράσινη, βιώσιμη και φθηνή εξαιτίας της χρησιμοποίησης αιθανόλης που είναι ανακυκλώσιμη, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η πλήρη μετατροπή των αποβλήτων σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Μάλιστα όπως ανέφερε, σήμερα η καινοτομία αυτή έχει κατοχυρωθεί ως πατέντα και βρίσκεται υπό βιομηχανική ανάπτυξη μέσω της εταιρείας Phenoliv AB που βρίσκεται στο Λουντ της Σουηδίας.
Η πιλοτική επεξεργασία των αποβλήτων ελαιουργείου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα κατά το ήμισυ στο οινοποιείο Πνευματικάκη στον Δραπανιά Κισάμου και στη συνέχεια στην εταιρεία SwePharm στο Λουντ της Σουηδίας, όπου επεξεργαστήκαμε δύο τόνους αποβλήτων και παράχθηκε εκχύλισμα 40 κιλών. Μέρος του προϊόντος των φαινολών χρησιμοποιείται ήδη ως πρόσθετο σε σοκολάτες που περιέχουν αντιοξειδωτικά και διατίθεται στη Σουηδική αγορά, ενώ παράλληλα διερευνάται η χρησιμοποίησή του ως συντηρητικό σε προϊόντα αρτοποιείου και καλλυντικά σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, όπως διαβάσαμε στα “Χανιώτικα νέα”.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...