Πρόγραμμα εποπτείας, αντάλλαγμα για το χρέος, φτιάχνει το Βερολίνο!

Κάτι «σαν μνημόνιο» ετοιμάζουν οι δανειστές, για να κρατήσουν δέσμια την Ελλάδα!

Πολυετή, αυστηρή εποπτεία της ελληνικής Οικονομίας, θέλουν οι δανειστές, που αν και δεν μπορούν να βρουν υποστήριξη στις χώρες τους, για να επιβάλουν ένα τέταρτο μνημόνιο, δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα, να απελευθερωθεί από τα δεσμά της!

Στα συμβούλια και τις συναντήσεις στην Ευρώπη, κυριαρχεί το θέμα του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης, με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Όμως οι δανειστές, μετά την συμφωνία του Eurogroup, έχουν πειστεί ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό το θέμα θα κλείσει και τώρα ετοιμάζουν το σχέδιο της επόμενης ημέρας.

Με όποιο τρόπο και αν συμβεί, το 2018 (που θα ολοκληρωθεί το μνημόνιο), η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.  Αυτό θα γίνει είτε με την έξοδο στις αγορές, όπως γίνεται στα περισσότερα κράτη του κόσμου ή αν η ελληνική Οικονομία, δεν έχει επιτύχει να πείσει τους επενδυτές για την επιστροφή της στην κανονικότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί μία άλλη γραμμή χρηματοδότησης.

Από το 2010 και μετά, αυτό γινόταν με τη δανειοδότηση από Ευρώπη και ΔΝΤ, η οποία συνοδεύεται από πρόγραμμα προσαρμογής. Πλέον, το Βερολίνο, δεν φαίνεται πρόθυμο να δεσμευτεί σε ακόμα ένα μνημόνιο, θέση που συμμερίζονται όλο και περισσότερα κράτη εντός της Ευρωζώνης. Αν η Οικονομία δεν  επιτύχει τους μεγάλους ρυθμούς Ανάπτυξης, όπως προβλέπονται στο μνημόνιο, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί μία ενδιάμεση λύση, ένα «ενδιάμεσο πρόγραμμα», το οποίο θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την χώρα (ούτως ή άλλος δεν αναμένεται να εκταμιευτεί το σύνολο των 86 δις του τρίτου μνημονίου).

Με την Ευρώπη να αναβάλει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για μετά το 2018, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, «κλειδί» θα είναι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Από τότε (Σεπτέμβριος 2017) και μετά, θα αρχίζει να σχεδιάζεται η επόμενη ημέρα.

Το πιο πιθανό σενάριο, όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές και αξιωματούχοι του ευρωμηχανισμού, είναι τότε να μπει η βάση για ένα νέο πλαίσιο εποπτείας, που αν και δεν θα είναι τόσο ασφυκτικό όσο τα μνημόνια, θα έχει προσυμφωνημένους και συγκεκριμένους όρους και στόχους, που θα πρέπει να επιτυχαίνονται από την ελληνική Οικονομία για να λαμβάνει το αντάλλαγμα της σταδιακής, υλοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272562-Programma-epopteias-antallagma-gia-to-chreos-phtiachnei-to-Berolino ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...