Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Πρώτο θέμα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η επίσημη ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, την άλλη Τετάρτη, θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στη συνεχιζόμενη, δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με βάση τις ενημερώσεις από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

Τα κλιμάκια των δανειστών που επισκέπτονται την χώρα μας, το «κουαρτέτο» θα παρουσιάσουν στις χώρες της Ευρωζώνης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στόχος της κυβέρνησης, που θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να υπάρξει αρκετή σύγκληση, ώστε να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα για την τελευταία ευθεία πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν και την εφαρμογή των μέτρων μείωσης του χρέους βραχυπρόθεσμα, η οποία εγκρίθηκε Eurogroup κατά τη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου το 2016.

Ήδη, στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής, οι Γερμανοί, έδωσαν το «πράσινο φως» στα μέτρα που θα έχουν συνολικό κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, για το 2017.

Στην συνέχεια, θα μπουν στο μικροσκόπιο, η πορεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Αμέσως μετά, τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα παρουσιάσουν τα ευρήματα για την αξιολόγηση του άρθρου 4 για της χώρες της ευρωζώνης και οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις.

Μία έκθεση, που αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τα ευρήματα του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μέχρι τώρα το ΔΝΤ, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, σχετικά με τον ρόλο του στην συνέχεια του προγράμματος.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Eurogroup, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαβουλεύσεις αυτές κάθε χρόνο με όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, τόσο με μεμονωμένες χώρες και τα νομισματικά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης του ευρώ.

Αυτό γίνεται σύμφωνα με το άρθρο τέσσερα του καταστατικού του ΔΝΤ της συμφωνίας. Η τελική έκθεση της διαβούλευσης αναμένεται τον Ιούνιο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...