“Πυρά” Αγγελικής Σμπούκη κατά της Δημοτικής Αρχής.Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

“Πυρά” Αγγελικής Σμπούκη
κατά της Δημοτικής Αρχής
H μοναδική γυναίκα της Δημοτικής Αρχής, μια εκ των δύο εκπροσώπων του «ασθενούς φύλου» που βρίσκονται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, η Αγγελική Σμπούκη, μιλά στο «εμπρός» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Αναφέρεται και καταγράφει στα όσα έγιναν στην τριετή μέχρι σήμερα θητεία της, ως δημοτικού συμβούλου στο παρασκήνιο και όλα εκείνα που δεν είναι ευρέως γνωστά.

«Πριν αρχίσουμε, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την υποστήριξή σας, σε θέματα ισότητας που αντιμετωπίζω, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφεύγω, όπως και εσείς γνωρίζετε, τη δημοσιότητα και την προβολή στα μέσα ενημέρωσης. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, πέρα από τη συζήτησή μας, θα ήθελα να ενημερώσω προσωπικά η ίδια, για τα ζητήματα που με αφορούν σαν Δημοτική Σύμβουλο και για τα οποία με ρωτούν πολλοί συμπολίτες μας».

Είστε η μοναδική γυναίκα της πλειοψηφίας και μια εκ των δύο που έχετε εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, πώς αισθάνεστε;
«Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που ο κόσμος με τίμησε με την ψήφο του και με εξέλεξε Δημοτική Σύμβουλο του δήμου Ναυπακτίας, μέσα από ένα σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον , ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Από την άλλη είμαι απογοητευμένη για τη στάση που μου επεφύλαξε ο Δήμαρχος κ. Λουκόπουλος και οι συνάδελφοι μου της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι αρνήθηκαν και ουσιαστικά δεν μου επέτρεψαν, να προσφέρω από θέση ευθύνης στον Δήμο και τις επιχειρήσεις του.
Προσπαθούν να είναι ευγενικοί μαζί μου, αλλά όταν είναι να παρθούν αποφάσεις και ιδιαίτερα να διαφωνήσω, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλάζουν συμπεριφορά και με αντιμετωπίζουν απαξιωτικά για το ότι μπορώ να έχω άποψη ως γυναίκα».

Για λόγους αρχής αλλά και ισότητας δικαιούσασταν κάποια θέση ευθύνης, δεν σας προτάθηκε κάτι;
«Στην πρώτη Δημοτική περίοδο με απέκλεισαν λέγοντας ότι θα μου δοθεί κάποια θέση ευθύνης στη δεύτερη. Στη δεύτερη περίοδο οι συνάδελφοί μου και αφού είχαν κατανείμει μεταξύ τους τις θέσεις ευθύνης, μερικοί μάλιστα καρεκλοκένταυροι και διπλοθεσίτες παραμένοντας και διατηρώντας τις θέσεις τους όπως αυτοί επέλεξαν. Μου έγινε τηλεφωνική κρούση για μια θέση την οποία, γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα μπορούσα να την δεχθώ».

Ζητήσατε κάτι άλλο;
«Ζήτησα, δημόσια σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη θέση της Προέδρου της Κοινωνικής Επιχείρησης του Δήμου, όταν συζητήθηκε η αντικατάστασή του, θέση από την οποία μπορώ να προσφέρω περισσότερα λόγω και της δουλειάς μου, (εργάζομαι στον ΟΑΕΔ), ώστε να συμβάλλω στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των κοινωνικών δομών του Δήμου και μάλιστα άμισθη, το τονίζω αυτό. Δυστυχώς όμως επεκράτησαν άλλα κριτήρια και εσωτερικές ισορροπίες και τελικά, ούτε και γι’ αυτό μου δόθηκε η δυνατότητα. Αυτό όμως που με πικραίνει περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει ευθιξία, και πλην μιας δύο εξαιρέσεων συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εκτός βέβαια αν είναι κάτι που αφορά «δικές μας» εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, γυναίκες. Δυστυχώς στην συγκεκριμένη συνεδρίαση συνάντησα την άρνηση του Δημάρχου και των συναδέλφων τις πλειοψηφίας».

Ποια είναι η θέση του δημάρχου;
«Ο Δήμαρχος προσπαθεί να ισορροπήσει και να λειτουργήσει καλύτερα το όλο σύστημα. Αν σε αυτό είχε και τη βοήθεια των υπολοίπων, νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Τώρα φαίνεται σαν να προσπαθεί να δώσει « τη σωστή λύση στο λάθος πρόβλημα», όπως ίσως θα έλεγε και ο ίδιος λόγω της ιδιότητάς του καθηγητή των μαθηματικών. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Δήμαρχος άφησε αποφασιστικό ρόλο σε άλλους, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ναυπακτίας να βρίσκεται, σε λάθος τροχιά. Έτσι χάσαμε πολύτιμο χρόνο στην κούρσα της ανάπτυξης».

Κατά κανόνα γενικά ψηφίζετε τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Σκοπός μου είναι να προσφέρω με την παράταξη την οποία έχω εκλεγεί, τα προβλήματα και οι λύσεις που είναι αναγκαίες δεν μπορούν να περιμένουν. Όμως θέλω να επισημάνω ότι έχουμε ξεφύγει από τις αρχές και τις θέσεις που συμφωνήσαμε, όταν ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών. Πελατειακές σχέσεις ορισμένων, άσκοπες δαπάνες, σκόπιμες εξυπηρετήσεις και αλαζονικές συμπεριφορές και νοοτροπίες, απογοητεύουν και απομακρύνουν τον κόσμο. Και θέλω να τονίσω ότι είμαι διστακτική κάθε φορά που καλούμαι να ψηφήσω».

Δεν ψηφίσατε πέρυσι τη μεταφορά της διοργάνωσης των παζαριών από τον Δήμο στην Αιτωλική Αναπτυξιακή.
«Η διοργάνωση γίνεται επιτυχημένα από τον Δήμο εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει αυτό. Επίσης, ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου και τήρησης της νομιμότητας. Έτσι η συνέχιση της διοργάνωσης των παζαριών, η οποία γίνεται από τον Δήμο, νομίζω δικαιώνει τις θέσεις μου».

Φράσεις ή αναρτήσεις όπως λαμόγια ή για μειωμένης αντίληψης άτομα, με γνώσεις Τεχνικής Σχολής κ.λπ., που θέλουν να πάνε πίσω τον Έπαχτο, πώς τις σχολιάζετε;
«Πιστεύω ότι ως αιρετοί , οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που αρμόζει στο θεσμικό μας ρόλο, αλλά και με απόλυτο σεβασμό στους συμπολίτες μας, τους οποίους και εκπροσωπούμε και με την ψήφο τους μας εξέλεξαν . Συμπεριφορές αυτού του είδους, ιδιαίτερα από άτομα με θέσεις ευθύνης στο Δήμο, δεν τιμούν κανέναν. Εκδόθηκαν και σχετικές ανακοινώσεις την περίοδο που συνέβησαν τα συγκεκριμένα περιστατικά».

Δεν αποδέχονται εύκολα τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν σας δόθηκε ενεργή θέση, και τι θα προτείνατε στις γυναίκες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική;
«Συνήθως οι γυναίκες αποφεύγουν τις «παγαποντιές» και τις αδικίες και μάλιστα τις καταγελούν, κάτι βέβαια που δεν αρέσει σε όσους θέλουν να ασκούν την εξουσία προς όφελός τους και υποκριτικά προς στην κοινωνία. Αυτό όμως είναι ένας λόγος παραπάνω για να ασχοληθούν οι γυναίκες με τα κοινά, μέσα σε συνθήκες ισότητας και δημοκρατίας. Γι’ αυτό, εδώ θα πρέπει να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος και να μπουν ποσοστώσεις όχι μόνο στη συμμετοχή των γυναικών, κάτι που επιφανειακά εφαρμόζεται στην πράξη, ψάχνοντας να βρουν γυναίκες μόνο και μόνο για τη τυπική συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, επειδή το απαιτεί ο νόμος. Πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις και για την εκλογή μας, ώστε να μιλάμε για πραγματική ισότητα, κάτι που διάβασα ότι θα γίνει στη επικείμενη αλλαγή του νόμου για τον «Καλλικράτη».

Πού πιστεύετε ότι θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα ο Δήμος;
«Το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη νεολαία, πέρα από την μόρφωση, πρέπει να συμβάλουν και οι Δήμοι στη δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων ευρέσεως εργασίας, ένα σοβαρότατο θέμα σε συνθήκες μάλιστα βαθειάς οικονομικής κρίσης, κάτι που και εγώ αντιμετωπίζω καθημερινά μέσα από τα προγράμματα και τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται μέσω ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στη Ναυπακτία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης πρέπει να δοθεί βάρος στον ελεύθερο χρόνο των νέων με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, παγιωμένες εκδηλώσεις για τους νέους και θα έπρεπε, μεταξύ των άλλων, ως Δήμος να έχουμε ένα σωστά οργανωμένο στέκι νεολαίας».

Ποιο θεωρείτε πως είναι το πρόβλημα στη λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα της Ναυπακτίας;
«Το πρόβλημα είναι στην αποκεντρωμένη και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου. Ο κόσμος έχει αισθητήριο και καταλαβαίνει περισσότερο από όσο νομίζουν κάποιοι, προς όφελος και με ποιον τρόπο ασκείται κάθε φορά η εξουσία. Εμείς όπως προκύπτει, αντί από τον πρώτο καιρό να εργαστούμε για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας, οι έχοντες θέσεις και αρμοδιότητες ασκούν προσωπικές πολιτικές, με σκοπό την επιβίωσή τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Στη Ναύπακτο, τέσσερις τετραετίες τώρα έχουν γίνει προσπάθειες από τους δημότες να βρεθεί ένας αποδεκτός δήμαρχος, που θα είναι κοντά τους και θα λύνει τα προβλήματα τους, ώστε να τον επανεκλέξει, κάτι που δεν έγινε δυνατό. Το ίδιο θα ξαναγίνει και τώρα, αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία».

Τι εισπράττετε από την κοινωνία;
«Είναι συγκλονιστική και συγκινητική θα έλεγα, η υποστήριξή και η αγάπη του κόσμου. Με παροτρύνουν και μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω, γιατί βλέπουν σε γενικές γραμμές τι αντιμετωπίζω και θέλω να τους υποσχεθώ, ότι θα συνεχίσω να τους υπηρετώ με ότι δυνάμεις έχω. Επιθυμία μου είναι να δω τον τόπο μας να ευημερεί και να προοδεύει που να είναι αντάξιο σε αυτό που του πρέπει και του αναλογεί».

Τελειώνοντας θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι;
«Θέλω να πω στο κόσμο ότι λόγω της κρίσης, πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, όπως διαπιστώνω και από τη θέση που βρίσκομαι, έχουν τεράστια προβλήματα, ας είμαστε τουλάχιστον αλληλέγγυοι μεταξύ μας και να βοηθάμε όπου μπορούμε. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνδημότες μας για την αγάπη, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και τέλος, την οικογένεια μου που, παρά τις δυσκολίες, με βοηθάει και με στηρίζει, στην προσπάθεια μου να συμβάλλω και εγώ για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας, κυρίως για τα παιδιά μας».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...