Ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη στα Ταμεία!

Νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας! Η ρύθμιση θα προβλέπει μέχρι και 120 δόσεις για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, όπως και «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Μία ρύθμιση που έχει στόχο να δοθεί «ανάσα» στην αγορά, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων, αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ και όσους έχουν χρέη 85%, σε έναν μόνο πιστωτή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε 30 δόσεις. Για οφειλές από 3.001 και πάνω οι δόσεις, μπορούν να φτάσουν τις 120, αλλά αυτό θα γίνεται  κλιμακωτά, με κριτήρια.

Όμως μία από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της ρύθμισης είναι ότι οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους με «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Όπως έγινε γνωστό,  υπό προϋποθέσεις, θα προβλέπεται ακόμα και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.

Όσο λιγότερες θα είναι η δόσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων. Συγκεκριμένα, στις 60 δόσεις, θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων στο 75%, ενώ στις 120 δόσεις θα περιορίζεται στο 35%.

 

Τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος των δόσεων

  •     Ύψος της οφειλής
  •     Πραγματικά έσοδα
  •     Περιουσιακή κατάσταση οφειλέτη
  •     Κύκλο εργασιών της επιχείρησης

Όπως φέρονται να ανέφερα σχετικά κύκλοι του υπουργείου εργασίας στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του έχουν ήδη ενεργές ρυθμίσεις το 2016.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» είχε αναφέρει σχετικά  ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή», για να επισημάνει στην συνέχεια, ότι οι ρυθμίσεις, «θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό». Φυσικά, αυτή η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα, ενώ οι επιχειρήσεις, μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/283797-Rythmise-120-doseon-gia-ta-chree-sta-Tameia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...