Σαν νέο δάνειο 123 δις, η ελάφρυνση του χρέους, λέει το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας

Σενάριο του EMS, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ισοδυναμεί με νέο δάνειο προς την Ελλάδα 123 δις ευρώ, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg!   Πρόκειται για ένα από τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ποτ εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με το οποίο,  μετατίθεται η αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2048 κάτι που θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναβάλουν την είσπραξη εσόδων έως 123 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

 

 

Το Reuters μεταδίδει ότι, το υπουργείο στους υπολογισμούς του, οι οποίοι περιέχονται σε μία επιστολή προς μέλος του Κοινοβουλίου, εξέτασε διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης που παρέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

 

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα ήταν ένα de facto νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων”, αναφέρει το έγγραφο. Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ».

 

Αν και το υπουργείο Οικονομικών  της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, φαίνεται πως ο ESM βλέπει  ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060.

 

Τα μέτρα του ESM περιλαμβάνουν:

 

1.Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια.

2.Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων).

3.Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως εξής:

 

  • Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια.

 

  • Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.

 

  • Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του  EFSF έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

 

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ανασχεδιασμός των δανείων του EFSF θα αποτελούσε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το επιτόκιο του οποίου θα εξαρτάτο από τις εξελίξεις των επιτοκίων, όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου. Συνολικά, το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν από 84 έως και 89 δις ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ESM. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανέρχονται (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δις ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δις ευρώ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/286804-San-neo-daneio-123-dis-e-elaphrynse-toy-chreoys-leei-to-YPOIK-tes-Germanias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...