Σαν σήμερα το πρώτο… αστέρι του Ολυμπιακού

Σαν σήμερα το πρώτο… αστέρι του Ολυμπιακού

Σαν σήμερα, πριν από 22 χρόνια, ο Ολυμπιακός ανέβηκε στο υψηλότερο ευρωπαϊκό σκαλοπάτι για πρώτη χρονιά στην ιστορία του και μάλιστα, σε μια χρονιά που έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Απλά να υπενθυμίσουμε ότι το 1997 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο στην Ελλάδα και φυσικά την Ευρωλίγκα. Έτσι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε το triple crown.

Ο τελικός με τη Μπαρτσελόνα (73-58 το τελικό σκορ) ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς που άρχισε με αμφισβήτηση για τον Ντούσαν Ιβκοβιτς που μόλις είχε  πάρει τη θέση του αναμορφωτή του Ολυμπιακού, Γιάννη Ιωαννίδη, στον πάγκο.  Κι επίσης για τον Ντέιβιντ Ρίβερς που streetballer τον ανέβαζαν… κωλοτούμπα τον κατέβαζαν.

Η χρονιά δεν άρχισε καλά, ο Ολυμπιακός έκανε απρόσμενες ήττες ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα έχασε και από τον ΒΑΟ.

Όμως, σταδιακά όλα άλλαξαν. Ο Ολυμπιακός με δύο νίκες στο Βελιγράδι (και μία ήττα στο ΣΕΦ στο ενδιάμεσο) πέρασε την Παρτιζάν. Μετά πέρασε τον Παναθηναϊκό, που είχε πλεονέκτημα έδρας και μάλιστα με ένα θριαμβευτικό 69-49 στο ΟΑΚΑ. Και στο Final Four  δεν μπορούσε να χάσει από κανέναν όπως αποδείχθηκε.

Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες. Το 1994 και το 1995 οι ερυθρόλευκοι είχαν ηττηθεί στον τελικό από Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Το 1996 δεν έφτασαν καν στο Final Four, καθώς τους απέκλεισε η Ρεάλ στα πλέι οφ.

Το 1997, όμως, ήταν η χρονιά τους. Και ποιος να το περίμενε ότι 15 χρόνια μετά, πάλι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα τους οδηγούσε στον δεύτερο τίτλο.

Κάθε επιτυχία έχει τα μυστικά της και εκείνη του 1997 για τον Ολυμπιακό κρύβει αρκετά. Οι Πειραιώτες είχαν περάσει πολλά μέχρι να βρουν την ισορροπία τους και ο Ίβκοβιτς έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Το πρώτο που έκανε; Απελευθέρωσε τον Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο «κρυστάλλινος», όπως τον ονόμασε ο ίδιος ο «Ντούντα» από τα μισά της σεζόν και μετά, ήταν… άπιαστος και δικαίως αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final Four.

Με τον Τόμιτς δίπλα στον Ρίβερς ο Ολυμπιακός βρήκε ισορροπία, απέκτησε προσωπικότητα και λογική στο παιχνίδι του.

Το δεύτερο; Αποσυμπίεσε την ομάδα. Ήταν τόσο σίγουρος για την καλή δουλειά που είχε γίνει, ώστε παραμονή του τελικού κι όπως το πούλμαν κατευθυνόταν στο «Παλαέουρ», έδωσε εντολή για στροφή προς την παραλία της Όστια.

Εκεί άφησε τους παίκτες να χαλαρώσουν και να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα πετούσε πιο μακριά την πέτρα! Και κάτι ακόμα: Μετά από άστοχο λέι απ του Νάκιτς, αντί να φωνάξει άρχισε να χειροκροτά.

Το τρίτο; Η άριστη προετοιμασία. Μετά το τέλος του τελικού το ομολόγησε ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς: «Ήταν απίστευτο πόσο καλά μας είχε διαβάσει ο Ολυμπιακός! Δεν μπορούσα να κάνω ούτε μισό βήμα, ήξεραν τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας. Δεν έξω ξαναζήσει κάτι τέτοιο».

Η εμπιστοσύνη προς τους παίκτες ήταν μεγάλη και αναμφισβήτητη. Ο «Ντούντα» «έχτισε» προσωπικότητα και χαρακτήρα στην ομάδα που -σημειωτέον- έπαιζε με ένα ξένο όταν ο Έβρικ Γκρέι βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Δεν είχε καμία σημασία, όμως, αυτό. Ο Ολυμπιακός όταν χρειάστηκε να είναι έτοιμος, παρουσιάστηκε… πανέτοιμος και αποφασισμένος. Και όποιος βρέθηκε μπροστά του, «ισοπεδώθηκε».

Πηγή: Filathlos.gr

Πηγή: https://www.kontranews.gr/SPOR/361699-San-simera-to-proto-asteri-toy-Olympiakoy ΣΠΟΡ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...