Σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από τους δανειστές

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟN

Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και άλλες προβληματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές  στην αγορά εργασίας,  σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο, αντιβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο και στη χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων! 

Το καυτό θέμα των  Εργασιακών, που είναι και ένα από τα δυσκολότερα θέματα της διαπραγμάτευσης,  για την β’ αξιολόγηση, βρέθηκε στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο!

Το ΔΝΤ, επιμένει σε απαιτήσεις που είναι μακριά από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές το πακέτο μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές από την Ελλάδα, έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα, πρέπει να γίνονται με σεβασμό στα δικαιώματα που απορρέουν, από το κοινοτικό δίκαιο!

Από το Στρασβούργο, τονίστηκε ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΕΚ  εχθές το απόγευμα, τη σημασία σεβασμού της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τήρησης του κοινοτικού δικαίου κατά τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της χώρας.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Επίτροπος Υγείας Andriukaitis, που εκπροσώπησε την Επιτροπή στη συζήτηση, εξέφρασε την αντίθεσή του με τις αναφορές για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, έκανε ειδική αναφορά στην οκταμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας τονίζοντας ότι οι συστάσεις που δημοσίευσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 δεν είναι δυστυχώς ομόφωνες.

Υπογράμμισε ότι το κοινωνικό κόστος της κρίσης είναι προφανές και ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι έχει υπάρξει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων δεν σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί».

Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί ακόμη στην Ελλάδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με την αγορά εργασίας της.

Η πλειοψηφία τους έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και άλλων προβληματικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, θεωρώντας ότι αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο και στη χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όπως είχε αναφέρει η kontranews η προσθήκη του ελληνικού ζητήματος στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέκυψε μετά από τα σχετικά αιτήματα που απέστειλαν οι πολιτικές ομάδες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της ευρωομάδας της Αριστεράς, με τους οποίους είχε συναντηθεί η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επαφών, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, και οι αντιπρόεδροι των Πρασίνων και της Αριστεράς, Σκά Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ, συμφώνησαν απόλυτα με την θέση που εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αν και ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης, ξεκίνησε με τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις, από σήμερα το πρωί, ξεκινούν οι επαφές για τα εργασιακά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...