ΣΕΒ: Μην γίνει ο Εξωδικαστικός συμβιβασμός «συγχωροχάρτι» σε «μπαταχτσήδες»

Ευκαιρία για επανεκκίνηση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και επιστροφή της ελληνικής αγοράς, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης και διαγραφής των κόκκινων δανείων. Όμως ένα εργαλείο που μπορεί να αναστήσει την ελληνική αγορά, μπορεί να γίνει και όχημα ώστε χιλιάδες μπαταχτσήδες, να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους, εις βάρος της υπόλοιπης αγοράς, του Δημοσίου και των φορολογούμενων. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο του δελτίο, κινδύνευε να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος τελικά των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών που θα αποδειχθούν για άλλη μια φορά τα «συνήθη κορόιδα». Αυτό, τονίζεται από τον Σύνδεσμο, θα είχε καταστροφικές συστημικές συνέπειες καθώς θα αύξανε κατακόρυφα τον «ηθικό κίνδυνο» σε μια αποδυναμωμένη, από πολυετή και σοβαρά σφάλματα πολιτικής, οικονομία οδηγώντας το εγχείρημα σε αποτυχία ανάλογη, στην καλύτερη περίπτωση, αυτής του «Νόμου Κατσέλη».

Ο ΣΕΒ, εκτός από τις ενστάσεις που έχει για την διαδικασία, καταθέτει και μία σειρά προτάσεων, ώστε να προφυλαχτεί η αγορά από τους επιτήδειους και αξιοποιηθεί το νέο εργαλείο, από τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να αποφευχθεί αν:

    Ο νόμος προβλέψει την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχόμενων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας στην εύκολη και ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών,

    Αυξήσει την περιορισμένη συμμετοχή του Δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του και

    Οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του Άρθρου 99, με την πρόβλεψη όμως της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, αν υλοποιηθούν τα αυτά, θα μπορέσει ταυτόχρονα να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας τυποποιημένος, πραγματικά εξωδικαστικός, μηχανισμός για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία σύνταξης και εφαρμογής πιο σύνθετων συμφωνιών αναδιάρθρωσης για τους μεγάλους οφειλέτες.

Όμως από τον ΣΕΒ, τονίζεται ότι για να έχει επιτυχία το εγχείρημα στο σύνολό του, τότε χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να υιοθετηθεί, με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες, και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και δημοσίου, να επιλυθούν με ομοιόμορφο τρόπο μια σειρά από σύνθετα φορολογικά ζητήματα και να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν διαγραφές, χωρίς συμπληρωματικούς όρους, σε όλες τις αγορές και ιδιαίτερα τις ολιγοπωλιακές. Η παρούσα μελέτη δείχνει πως η σύνταξη ενός νόμου που να τα προβλέπει όλα αυτά είναι, από τεχνικής πλευράς, εφικτή.

Το μεγάλο βάρος, που καθυστερεί τις τράπεζες από την επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή την ενεργή χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, είναι τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμό, η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα που πλέον αποτελούν κεφαλαιώδες πρόβλημα για την οικονομία και κοινωνία, καθώς και βαρίδι στην ανάκαμψη της χώρας, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πρωτοφανούς σε βάθος και διάρκεια, για χώρα σε καιρό ειρήνης, κρίσης.

Στη δημιουργία τους συνέβαλαν και οι σημαντικές ατέλειες του θεσμικού πλαισίου, που αποθαρρύνει μέχρι και σήμερα τη διαγραφή δανείων και απαιτήσεων, παρόλο που τα ποσά εγγυήσεων και προβλέψεων για κινδύνους των τραπεζών κινούνται αθροιστικά στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.  Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, έχουν δώσει ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις, στο πρόβλημα, για το οποίο απαιτείται  ταχεία και αποφασισμένη δράση, πριν το μέγεθος και εύρος του προβλήματος εδραιώσει έναν ανατροφοδοτούμενο, και με αρνητική επίπτωση στην οικονομία και κοινωνία, μηχανισμό, τονίζεται από στο δελτίο του ΣΕΒ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/275872-SEB-Men-ginei-o-Exodikastikos-symbibasmos-sygchorocharti-se-mpatachtsedes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...