ΣΕΒ: Οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, βάζουν σε κίνδυνο την Οικονομία

«Μετά τη σταδιακή βελτίωση του 2ου εξαμήνου του 2016, η οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει εκ νέου σε μια τελματώδη κατάσταση, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα», αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο Δελτίο του για την Οικονομία.

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα όπως καταγράφεται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο του 2017, αναφέρουν οι συντάκτες του Δελτίου, επισημαίνοντας ότι έτσι, η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, ενώ διαμορφώνονται μικτές τάσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. 

Από την μία οι νέες πιέσεις των δανειστών, από την άλλη, η διαφαινόμενη δυστοκία της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, γενούν κινδύνους για την πραγματική Οικονομία.

Βελτιώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες

Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιανουάριο του 2017 (στις 95,1 μονάδες), με τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών κυρίως στο λιανικό εμπόριο να αντισταθμίζει την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες βελτιώθηκαν οριακά, ενώ στις κατασκευές παρέμειναν αμετάβλητες σε χαμηλό επίπεδο.

Αυξήθηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο του 2016, με τον γενικό δείκτη εξαιρουμένων των καυσίμων να κινείται σε θετικό έδαφος για 5ο συνεχόμενο μήνα (+5,2 έναντι -3,4% τον Νοέμβριο του 2015), καλύπτοντας τις απώλειες του 1ου εξαμήνου του 2016 (+0,6% το διάστημα Ιαν – Νοε 2016).

Ενίσχυση του Τουρισμού

Οι τουριστικές αφίξεις συνέχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο του 2016 (+11,7% και +4,9% το διάστημα Ιαν – Νοε 2016), γεγονός που καταδεικνύει διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπρόσθετα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά +9% στο σύνολο του 2016 σε σχέση με το 2015.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 23% τον Νοέμβριο του 2016 από 24,5% τον Νοέμβριο του 2015, ωστόσο παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016.

Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν

Το κλίμα αβεβαιότητας, που δημιουργεί κάθε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φέρνει νέους κινδύνους για την πραγματική Οικονομία, όπως, η πτώση της  καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις -67,8 μονάδες τον Ιανουάριο του 2017 (από -64,4 τον προηγούμενο μήνα και -63,9 τον Ιανουάριο του 2016), ως αποτέλεσμα της αυξημένης απαισιοδοξίας των νοικοκυριών κυρίως για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας και την αποταμίευση.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ανακόπηκε η ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων (-5% σε αξία και -7% σε όγκο), έπειτα από 5 συνεχείς μήνες θετικής μεταβολής. Ωστόσο, συνολικά το 2016 ενισχύθηκαν κατά +1,2% σε σύγκριση με το 2015, ενώ σε σταθερές τιμές εμφανίζονται αυξημένες κατά +4,3%, επιπλέον αύξησης +5,7% το 2015.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο ανακόπηκε και η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στη μεταποίηση πλην καυσίμων, επίσης του 2016 (-2,7%). Ωστόσο, στο σύνολο του 2016 καταγράφεται αύξηση +3,1%, επιπλέον αύξησης +1,9% το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο Δελτίο του, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων φαίνεται ότι εξακολουθούν να συμβάλλουν στην επιδείνωση των εισπράξεων από υπηρεσίες, ιδίως μεταφορές, κατά το διάστημα Ιαν – Νοε 2016 (-11,5% και -23,9% αντίστοιχα), ενώ η άνοδος των τουριστικών αφίξεων δεν συνοδεύεται από ενίσχυση των εσόδων από τουρισμό (-6,6% το διάστημα Ιαν – Νοε 2016).

Αν και η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, είναι θετικό σημάδι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία παρουσιάζει αυξητική τάση από τον Μάιο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν αυξημένος κατά +52.000 έναντι του Δεκεμβρίου 2015.

Όλες αυτές οι μικτές τάσεις δείχνουν την παρουσία κινδύνου αναστροφής της πορείας σταθεροποίησης της οικονομίας. «Ζητούμενο παραμένει η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εκταμίευση της  επόμενης δόσης του προγράμματος προσαρμογής.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μπορεί να πυροδοτήσει ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», τονίζουν οι συντάκτες του Δελτίου.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...