Σκηνικά πολέμου ετοιμάζουν στα δυτικά Βαλκάνια

Σκηνικά πολέμου ετοιμάζουν στα δυτικά Βαλκάνια

Η κατάσταση των δυτικών Βαλκανίων και δη μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο και δεν αρκεί παρά μια σπίθα για να πάρει φωτιά η ευρύτερη περιοχή. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η ρητορική των υψηλών τόνων από ορισμένα κέντρα θεσμικά ή µη εκατέρωθεν, έχει δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα. Ένας σοβαρός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν και η πρόταση Βούτσιτς (του Σέρβου Προέδρου) για αναίμακτη ανταλλαγή εδαφών µε την Πρίστινα, την οποία έχει δεχθεί ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Τάτσι.

Αυτό προκάλεσε την οργή των σκληροπυρηνικών ομάδων αμφοτέρων πλευρών. Με αφορμή το «περίεργο» κλίμα που διαμορφώνεται, η διοίκηση της KFOR προχώρησε σε μια κίνηση που έχει θορυβήσει και ανησυχήσει έντονα την σερβική πλευρά. Συνέταξε ένα σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια! Αυτή και μόνον η κίνηση, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας μέγιστου βαθμού, από κοινού µε τη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των οποίων και η καταστροφή των Σερβικών δεξαμενών καυσίμων! Όλες αυτές οι πληροφορίες, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας, και οι οποίες βεβαίως δεν διαψεύστηκαν, δείχνουν ότι ετοιμάζεται κάτι πολύ σοβαρό στην περιοχή. Εκ των πραγμάτων προϊδεάζει για καταστάσεις που είναι ανησυχητικές.

Γιατί υπάρχει αυτό το σενάριο στην Πρίστινα; Όπως εκτιμούν αλβανόφωνοι πολιτικοί παρατηρητές, το Βελιγράδι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για δύο λόγους: στην περίπτωση οριστικής εξαγοράς των υδροηλεκτρικών σταθμών «Ujmani» κοντά Zubin Potok αλλά και άλλων εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της σερβικής κοινότητας στην περιοχή αλλά και λόγω της πρόσφατης σύλληψης επιφανών Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο.

Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης, είναι και το γεγονός ότι, ο διοικητής της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου Ραχµάν Ράµα, μόλις πρόσφατα διέταξε την επείγουσα εκπόνηση «σχεδίου για την άμυνα» στην περίπτωση της παρέμβασης του στρατού της Σερβίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, την κεντρική επίθεση, θα αποκρούσουν τα αλβανικά τάγματα από το Γκνίλανε και τη νότια Μιτρόβιτσα, πόλεις άλλοτε της Σερβίας και τώρα του Κοσσυφοπεδίου.

Έτσι οι άνδρες της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, για μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποιούσαν ασκήσεις προσομοίωσης ακόμη και σε αστικά κέντρα µε πραγματικά πυρά, μπλοκάροντας δρόμους, χρησιμοποιώντας αντιαρματικές νάρκες και εκτοξευτές πυραύλων. Σύμφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπνευστές του παραπάνω σεναρίου, για το ενδεχόμενο δηλαδή της στρατιωτικής παρέμβασης του Βελιγραδίου, είναι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία της διεθνούς δύναμης στην περιοχή και το σχέδιό της καταρτίστηκε στην αμερικανική βάση «Bondsteel», που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο.

Όπως επισημαίνεται από παρατηρητές Ευρωπαίους, οι κοινές ασκήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Πρίστινα και του ΝΑΤΟ που διεξάγονται εδώ και λίγο καιρό, εδώ και καιρό, χαρακτηρίζονται ως «µη συνήθεις», λόγω των «εταίρων». Αυτές τις μέρες, διεξάγεται μια άσκηση που ονομάστηκε «Silver Saber», πραγματοποιείται στη βάση της KFOR στην Πρίστινα και στην οποία συμμετέχουν περί τους 17 κοινωνικούς φορείς και στρατιωτικά ιδρύματα και οργανισμοί από το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόκειται για ένα τμήμα μιας συνολικής ευρύτερης πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και η κυβέρνηση της Πρίστινα έχουν από καιρό επεξεργαστεί και έχει ως επίκεντρο τα σενάρια σύγκρουση µε το Βελιγράδι. Έτσι εξηγείται κατά έναν τρόπο και η ΝΑΤΟϊκή επίβλεψη και παρακολούθηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Και κομβικής σημασίας για τους δυτικούς, θεωρείται η επερχόμενη στρατιωτική άσκηση των Σέρβων στις 10 Νοεμβρίου, µε την ευκαιρία της νίκης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μετάσχουν 8.000 στρατιώτες και αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 6.000 θα συμμετέχουν σε ασκήσεις µε πραγματικά πυρά.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345868-Skenika-polemoy-etoimazoyn-sta-dytika-Balkania ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...