«Σκιά» αβεβαιότητας πάνω από την παγκόσμια Οικονομία το 2017

 Ξεκινά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός 17-20 Ιανουαρίου

Ανησυχία για την παγκόσμια Οικονομία, λόγο των πολιτικών εξελίξεων που έρχονται το 2017! Οι τριπλές εκλογές στην Ευρώπη, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και οι ψήφοι της «πληγωμένης» μεσαίας τάξης, δημιουργούν αβεβαιότητες που ανησυχούν επενδυτές και αγορές. Αν και η Οικονομία βρίσκεται πλέον σε καλύτερη κατάσταση, ξεφεύγοντας από τις αρνητικές συνέπιες της κρίσης που την ακολουθούσαν από το 2008, παρά την άνοδο των αγορών και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εκφράζονται ανησυχίες για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και παραμονεύουν ανησυχίες που σχετίζονται κυρίως με τους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα που κρύβει το 2017. 

 Σε αυτό το θετικό κλίμα, η «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας οικονομίας, περισσότερα από 3.000 μεγαλοστελέχη, εταιριών και τραπεζών, υπουργοί και πρωθυπουργοί, θα συγκεντρωθούν το Νταβός της νοτιοανατολικής Ελβετίας, για να συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο του World Economic Forum (WEF), από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου.

  Παρουσιάζονται δύο πολύ διαφορετικές εικόνες. Από την μία τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε άνοδο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει και ο κίνδυνος μιας ταχείας επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, δείχνει να απομακρύνεται, από την άλλη, όπως αναφέρουν  αναλυτές σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι κίνδυνοι που εντοπίζονται για το 2017, δεν είναι τόσο οικονομικοί, όσο πολιτικοί.  Το ολοένα αυξανόμενα τοξικό πολιτικό κλίμα, οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και την αβεβαιότητα που περιβάλει τη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ (αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου). Αν και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, από την εκλογή Τραμπ, ο ίδιος δεν ανήκει στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και αυτό δημιουργεί ανησυχία στο οικονομικό σύστημα, που επωφελείται από την σταθερότητα. 

  «Ασχέτως το ποια μπορεί να είναι η άποψη σας για τον Trump και τις θέσεις του, η εκλογή του έχει οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση αβεβαιότητας, η οποία θα ρίξει βαριά τη σκιά της στο Davos», ανέφερε ο Ζαν Μαρί Γκουεχένιο, Διευθύνων Σύμβουλος της International Crisis Group.

  Από την πλευρά της Carnegie Endowment for International Peace, ο Μόσες  Ναιμ, δηλώνει περισσότερο απαισιόδοξος: «Υπάρχει η συναίσθηση ότι κάτι τεράστιο συμβαίνει, ότι είναι παγκόσμιο και από πολλές απόψεις πρωτοφανές. Όμως δεν γνωρίζουμε τους σκοπούς του ή το πώς θα το αντιμετωπίσουμε».

  Στο Νταβός, αναμένεται ότι πάει και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι, η οποία θα αντιμετωπίσει την πρόκληση του Brexit και αναζητά τρόπους ώστε να δελεάσει τους κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς, ιδιαίτερα στον κλάδο των ρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να παραμείνουν στο Citi. Από την άλλη πλευρά, φέτος δεν θα ταξιδέψει στην Ελβετία η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που συνήθιζε να παραβρίσκεται στο WΕF, αλλά ήδη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...