Σκληρό πόκερ για το κλείσιμο της Αξιολόγησης!

«Grexit» το πιο πιθανό αποτέλεσμα, λέει η Capital Economics!

Ασφυκτικές πιέσεις δανειστών με νέα διλλήματα προ του κρισίμου Eurogroup

Δίκαιος συμβιβασμός, χωρίς νέα μέτρα ο στόχος του ΥΠΟΙΚ

Νέα προσπάθεια για πολιτική λύση, στον «γρίφο» της τελικής συμφωνίας, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Οι δανειστές, που βλέπουν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται, επιχειρούν την  σύγκληση του Washington Group, ώστε οι επικεφαλής των Θεσμών, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών των ισχυρότερων Οικονομικών της Ευρωζώνης, να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει και να αποτραπεί ένα νέο καυτό καλοκαίρι, στην ελληνική Οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές, θέλουν να κλείσουν το ταχύτερο το ελληνικό θέμα, πριν ξεκινήσει το μπαράζ εκλογών σε Ολλανδία (15 Μαρτίου), Γαλλία (23 Απριλίου, α’ γύρος) και Γερμανία (26 Σεπτεμβρίου). Μέσα στον χορό των εκλογών, ενδέχεται να μπουν και οι Ιταλοί μέσα στο καλοκαίρι. Καμία από τις κυβερνήσεις των οικονομικά ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης, δεν θέλει να κατέβει σε εκλογές, με μία εν δυνάμει ελληνική κρίση, που αν έσκαγε, θα ήταν εύκολο πλεονέκτημα για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Μάλιστα, στην κατεύθυνση του κλεισίματος της αξιολόγησης, οι δανειστές, είναι διατεθειμένοι να  συγκαλέσουν και έκτακτη σύνοδος του EuroWorking Group, ώστε να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση και να επιστρέψει το «κουαρτέτο» στην Αθήνα.

Ορόσημο για την τελική συμφωνία οι Ολλανδικές εκλογές

Η τελική-τελική ημερομηνία, που θα μπορούσε να επιτευχτεί η συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ, είναι 13-14 Μαρτίου, η τελευταίες ημέρες προ των Ολλανδικών εκλογών. Αν συμμετέχει το Ταμείο στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, τότε δεν θα χρειαστεί νέα επαναδιαπραγμάτευση για το πρόγραμμα, όπως η εναλλακτική που διασκεδάζει στις δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο, για ακόμα μία φορά, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν την φόρμουλα, που θα φέρει την τρόικα, στην Αθήνα. Με την τελική συμφωνία να μην φαίνεται εφικτή στο Eurogroup της 26 Ιανουαρίου, ο στόχος είναι μία διεξοδική εξέταση των ελλείψεων και συμφωνία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της  Ευρωζώνης, που ανακοινώθηκε εχθές, η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπουργοί, θα κάνουν μία καταγραφή της κατάστασης, με βάση τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσουν τα κλιμάκια των δανειστών και θα ανοίξει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως αποφασίστηκε την 5η  Δεκεμβρίου.  Στο νέο χρονοδιάγραμμα της λύσης, ο στόχος είναι η συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης, προ τις 20ης  Φεβρουαρίου όταν είναι και το επόμενο Eurogroup.

Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεδομένης και της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ, στις 3 Φεβρουαρίου, με την οποία το Ταμείο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τον ρόλο του το πρόγραμμα, η συνολική συμφωνία, θα είναι επιτεύξιμη εντός του χρονοδιαγράμματος.

Αποχαιρετάμε τον κ. Ντάισελμπλουμ

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για τους Ολλανδούς σοσιαλιστές, όπου ανήκει και ο Πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν επαληθευτούν και χάσει τις εκλογές, τότε στο μεθεπόμενο Eurogroup (20 Μαρτίου) δεν θα υπάρχει Πρόεδρος. Αν και ο Ολλανδός έχει εκφράσει την θέλησή του να παραμείνει κατ’ εξαίρεση, υπάρχουν πολλοί που ήδη ετοιμάζονται να τον αντικαταστήσουν, όπως ο Ισπανός Λουίς Ντε Γκίντος. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία μέχρι τότε, η αλλαγή φρουράς, θα είναι μία ακόμα καθυστέρηση…

«Κλειδί» η ελληνική αντιπρόταση για Εργασιακά και Δημοσιονομικό κενό

Οι δανειστές, εκτός από τις προσπάθειες για την πολιτική λύση, περιμένουν και κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.  Την ολοκλήρωση των κεφαλαίων της αξιολόγησης που έχουν «παγώσει», όπως θέματα Ενέργειας και το Δημοσιονομικό κενό του 2018, (το οποίο αν και έχει πέσει από τα υψηλά των 700-800 εκατ. ευρώ, παραμένει μία διαφορά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ). Επίσης, περιμένει τις ελληνικές αντιπροτάσεις σε Εργασιακά, αλλά και για το Δημοσιονομικό κενό για μετά το 2018, που εντοπίζει το Ταμείο. Το ΔΝΤ, θέλει μέτρα 4,2-4,5 δις ευρώ, καθώς θεωρεί ότι χωρίς αυτά, η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά. Μέσα στην ελληνική αντιπρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιστρέψει η συμφωνία για παράταση του κόφτη και η αλλαγή στους όρους ενεργοποίησή του. Στα θέματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι η μείωση του αφορολόγητου και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή  ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

«Grexit» βλέπει το καλοκαίρι η Capital Economics!

Σύμφωνα με την Capital Economics, το μέλλον της Ελλάδας εντός Ευρωζώνης δεν είναι πλέον σίγουρο και το καλοκαίρι που έρχεται κυοφορεί μεγάλους κινδύνους! Η βραβευμένη, βρετανική, συμβουλευτική εταιρία, βλέπει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, μετά και την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα, την οποία επίσης θεωρεί ,ως το επικρατέστερο σενάριο.

Ανάμεσα σε άλλα βλέπει ότι παρά τις επιτυχείς της ελληνικής Οικονομίας εντός του 2016 και τις θυσίες των ελλήνων μέσα στα μνημόνια,  οι μεγάλες πιέσεις  θα σπάσουν την σύνδεση με την Ευρώπη. Παρά την άνοδο του ΑΕΠ, κατά 0,8% το τρίτο τρίμηνο, είναι ακόμα 26% χαμηλότερο από την πρώην μνημονίων εποχή (2008).

Οι ξένοι αναλυτές, βλέπουν ότι η ανεργία (23%)μειώνεται πολύ αργά για να αποτελέσει στήριγμα της Ανάπτυξης και  η αποταμίευση παραμένει σε αρνητικό πρόσημο. Ένα απόμα αρνητικό, είναι ο μεγάλος κίνδυνος των «κόκκινων» δανείων που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει ξεπεράσει το 37%.

Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει το βάρος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οι δανειστές απάντησαν με θυμωμένα και η δημοσιονομική λιτότητα θα επανέλθει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Το αδιέξοδο ΔΝΤ –Βερολίνου θα λυθεί με την αποχώρηση του Ταμείου, αλλά στην συνέχεια, σύμφωνα με τους Βρετανούς, η Ελλάδα αναπόφευκτα θα αποτύχει στην επίτευξη των στόχων και οι πληρωμές θα σταματήσουν. Τότε με την επιστροφή των κινδύνων για χρεοκοπία, οι ξένοι αναλυτές, βλέπουν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...