Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας

ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Η προκλητική απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απηύθυνε κάλεσμα στην τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της.

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το μνημείο σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της».

«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε. 

Προκλητική η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που εγκάλεσε την τουρκική πλευρά για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω της επίσημης σελίδας του.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρει πως καταδικάζει τα όσα είπε η ελληνική πλευρά και τονίζει πως «η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή.

Επίσης,  αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές πιέζουν την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» και καταθέτουν νόμους εναντίον του Μουφτή. Η ανακοίνωση καταλήγει πως η Ελλάδα δεν διαθέτει τζαμί και την καλεί να είναι μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σεβαστεί όλες τις θρησκείες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/289755-Steit-Ntipartment-E-Toyrkike-kybernese-na-sebastei-ten-istoria-tes-Agias-Sophias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...