Στήριξη από Μοσκοβισί, ενόψει του κρίσιμου EuroWorking Group

ΕΝΕΡΓΕΙΑ,  ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»-ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΌΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ

Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο, για ότι είναι ακόμα στο τραπέζι και μια κατάσταση από την οποία θα κερδίζουν όλοι (win-win), δήλωσε ο  Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες μετά από συνάντηση μιάμισης ώρας, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις όπου έδωσαν απαντήσεις για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το θέμα του δημοσιονομικού«κόφτη».

Ο Γάλλος πολιτικός, τόνισε ότι ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση.  Αν και εντωμεταξύ, προέκυψαν πολλά θέματα, έχουν απομείνει πολύ λίγα και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν και κλείσουμε γρήγορα. «Συζητήσαμε τα μέτρα στο χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Οι δύο άνδρες, τόνισαν ότι «είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν του τράβηξα το αυτί».  Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι κυβέρνηση και Κομισιόν, «αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης με τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Κανένας από τους δυο μας δεν θέλει αυτό να μπει σε κίνδυνο με επιστροφή της αβεβαιότητας».

Ήδη προχώρησαν και νομοθετήθηκαν αρκετά από τα ζητήματα της β’ αξιολόγησης τόνισε ο υπουργός βάζοντας στο τραπέζι και το τι θα γίνει για μετά το 2018, αλλά  και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.

«Αμφότεροι πιστεύουμε ότι με καλή θέληση θα θέματα που εκκρεμούν μπορούν να λυθούν καθώς πολλοί παίκτες θέλουν την επιτυχία». Κατά την συνέντευξη Τύπου, ερωτήθηκε για το ν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου. Απαντώντας, τόνισε ότι υπάρχει θετικό μομέντουμ στην πορεία ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης. «Αν θα είναι Ιανουάριο ή λίγο αργότερα δεν το ξέρω αλλά όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο».

Ο Γάλλος πολιτικός, επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα καθώς από τα ογδόντα  θέματα που προέκυψαν μόνο ελάχιστα είναι στο τραπέζι. Αυτά είναι η ενέργεια, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το θέμα της εξέτασης του δημοσιονομικού κενού.

ΔΝΤ, μέσα ή έξω;

Απαντώντας σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η παρουσία του προσφέρει εξασφάλιση σε κάποια μέλη και η Κομισιόν αναζητά συλλογικές λύσεις.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρεις ομάδες θεμάτων. Οι μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Είμαστε σε ένα στάδιο που μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα μαζί» κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στην λύση.

Για το ΔΝΤ είπε ότι πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, πρέπει το ίδιο το Ταμείο, να δει τη θέση του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του. Σχετικά με το αν τελειώνει ο χρόνος για την διαπραγμάτευση, απάντησε ότι «έχω ακούσει πολλές φορές ότι μένουμε από χρόνο. Ο χρόνος έχει σημασία και οι Έλληνες θέλουν λύση για να έχουν ένα καθαρό διάδρομο μπροστά τους. Δεν είναι δίκαιο να λέμε ότι ξεμένουμε από χρόνο».

Ο Έλληνας υπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που ακολουθεί.  Εκεί την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όπου αναμένεται  να αναζητήσει  τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, για την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Η σειρά των συναντήσεων, ξεκίνησε από εχθές με την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Μία συνάντηση που από το υπουργείο χαρακτηρίστηκε ως  «λεπτομερής και ουσιαστική».  Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο Παρίσι ώστε «να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης». Εκεί, «υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...