Στοιχεία-φωτιά από μάρτυρα σε ΗΠΑ και Αθήνα

Στοιχεία-φωτιά από μάρτυρα σε ΗΠΑ και Αθήνα

Διπλή κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα “καίει” πολιτικούς

Εντός των ημερών οι δικαστικές αρχές αρχίζουν τις κλήσεις πολιτικών ως υπόπτων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Αποκαλύψεις-βόμβες για το σκάνδαλο της Novartis, που κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Η εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιταχύνει το έργο της χάρη σε νέα στοιχεία που προσκόμισε ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες της αμερικάνικης Δικαιοσύνης και του FBI.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πριν από μέρες κάλεσε σε κατάθεση έναν από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες (που έχουν καταθέσει ήδη στις Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ), χωρίς όμως, να γνωρίζει ότι αυτός βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας. Τα στοιχεία που έδωσε ο μάρτυρας με την κατάθεσή του, φώτισαν πολλές πλευρές της υπόθεσης και έδειξαν τουλάχιστον ένα μέρος της διαδρομής του χρήματος και του συστήματος που χρησιμοποιούσε η πολυεθνική εταιρεία για να χρηματίσει τα πρόσωπα που ήθελε για να κάνει τη δουλειά της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έδειξε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, πράγμα που βοηθά την Εισαγγελία Διαφθοράς να δέσει την υπόθεση και σύντομα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Αυτό το στάδιο αναμένεται να είναι η κλήση σε απολογία ως υπόπτων πολιτικών προσώπων που έχουν κατονομαστεί και τα οποία έχει “ακουμπήσει¨ και το FBI. Η κλήση θα αποσταλεί στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Αν αυτό δεν γίνει ως το τέλος του Νοεμβρίου, θα γίνει σίγουρα σύμφωνα με την εξέλιξη της υπόθεσης πριν από τις γιορτές.

Με την επιλογή της εισαγγελίας Διαφθοράς να καλέσει πολιτικά πρόσωπα σε απολογία ως ύποπτα, υπάρχει διαφωνία έγκυρων νομικών κύκλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις και προσθέτουν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν ενδείξεις ενοχής και επομένως δίνεται η δυνατότητα για την άσκηση διώξεων.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι με την κλήση σε απολογία θα καθυστερήσει η εξέλιξη της υπόθεσης, αφού θα ζητηθούν αναβολές οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερες από μία με την επίκληση του τεράστιου όγκου της δικογραφίας που θα πρέπει να μελετήσουν. Αυτό σημαίνει, κατά τους ίδιους νομικούς ότι ενδέχεται να φτάσουμε στις εκλογές, χωρίς ως τότε να έχουν ασκηθεί διώξεις, παρότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής.

Πάντως, οι ελληνικές ερευνητικές αρχές είναι σε γνώση των στοιχείων τα οποία έχει βρει το FBI με τις έρευνες που έχει διενεργήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολόκληρος ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην εισαγγελία Διαφθοράς. Με την κίνηση αυτή φωτίστηκαν διάφορες πλευρές, για τις οποίες οι Έλληνες εισαγγελείς αναζητούσαν στοιχεία για να δέσουν ακόμα καλύτερα την υπόθεση για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος των πολιτικών και της ενοχής των 4.200 γιατρών των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στη δικογραφία.

Τώρα το FBI περιμένει από τους Έλληνες να τους στείλουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους όχι μόνο για τη διαδρομή του χρήματος, αλλά για την κατάληξη αυτού. Ποιοι δηλαδή, εκτός από τους γιατρούς, έγιναν αποδέκτες, δηλαδή σε ποια πολιτικά πρόσωπα κατέληξαν τα χρήματα από τη Novartis.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δείχνουν πως για την κάλυψη της διαδρομής του χρήματος χρησιμοποιήθηκαν συγγενείς, συνεργάτες και άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης. Επίσης έγιναν αγορές ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η Κυριακάτικη Kontranews είχε αποκαλύψει στις 14 Οκτωβρίου, πριν από ένα μήνα περίπου, ότι ακόμα και πρώην υπουργός ζήτησε να καταθέσει στο FBI, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί (συνεπώς και οι Έλληνες εισαγγελείς μετά την αποστολή ολόκληρου του φακέλου στην Αθήνα) είναι “καυτά” και εξόχως αποκαλυπτικά.

‘Οπως έλεγε νομικός με πάρα πολύ καλή γνώση της υπόθεσης καίριο στοιχείο και καθοριστικό θα είναι ο συμβιβασμός ανάμεσα στο FBI και τη Novartis και προσέθετε ότι από τη στιγμή που η Novartis θα προχωρήσει στο συμβιβασμό, θα έρθουν στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση της πολυεθνικής εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και για τις μίζες που μοίρασε και τα πρόσωπα που της πήραν.

Πάντως, από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται ότι η υπόθεση είναι πολύ καλά δεμένη για τρεις τουλάχιστον πολιτικούς. Κι΄ αυτό γιατί τρία τουλάχιστον πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά σε αυτούς ή ήταν συγγενείς, είτε άνοιξαν το στόμα τους και αποκάλυψαν πολλά, είτε βρέθηκαν να έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, των οποίων η απόκτηση συμπίπτει χρονικά με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τους μάρτυρες για την καταβολή “μαύρου” χρήματος από την πολυεθνική εταιρεία.

Στις υποθέσεις των τριών πολιτικών αρχικά πιστοποιήθηκε ο ρόλος των… παρένθετων προσώπων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα, οι οποίοι ήταν για μεγάλο διάστημα πολύ κοντά σε δύο πρώην υπουργούς.

Η γυναίκα, στενή συνεργάτιδα του ενός, αντάλλασσε προσωπικά μηνύματα μαζί του, από την «ακτινογραφία» των οποίων αποδεικνύεται απεριόριστη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, με τα στοιχεία να οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω γυναίκα λειτουργούσε ως ταμίας του υπουργού.

Μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τον εντοπισμό σε ελβετική τράπεζα λογαριασμού στον οποία έχουν κατατεθεί 4 ως 5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο πρόσωπο-κλειδί, ο άνδρας, έχει παλιά και στενή προσωπική σχέση με άλλο πρώην υπουργό, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, και σε υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, καθώς και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες. Το ξέσπασμα του σκανδάλου όμως ανέδειξε ως «επιπόλαιο και απρόσεκτο» τον στενό συνεργάτη και φίλο, με αποτέλεσμα να έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις των δύο ανδρών. Μάλιστα, στη δικογραφία περιγράφονται συγκεκριμένες στιχομυθίες του τύπου «αν με “δώσεις”, θα σε πάρω μαζί μου»…

Σε ό,τι αφορά στο τρίτο πολιτικό πρόσωπο, ο πλέον αδύναμος κρίκος φέρεται να είναι στενό συγγενικό του πρόσωπο, οι λογαριασμοί του οποίου επίσης έχουν ανοιχτεί. Για την τρίτη υπόθεση, αναφέρεται ότι αποκαλύψεις για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που εισέπραττε ο συγκεκριμένος πολιτικός έκανε στις αμερικανικές Αρχές πολύ αξιόπιστος μάρτυρας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως το συγγενικό πρόσωπο που προχώρησε σε αποκαλύψεις έχει υποστηρίξει πως φοβάται ακόμα και για τη ζωή του.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όπως αποκάλυψε στο παρελθόν η Κυριακάτικη Kontranews μεταξύ των στοιχείων και των εγγράφων, που αποκάλυψαν στο FBI οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες υπάρχουν ακόμα και μαγνητοσκοπημένες επίσημες συζητήσεις με την παρουσία ξένων στελεχών της εταιρείας, όπου περιγράφονται βήμα προς βήμα οι… διεισδύσεις των στελεχών της Novartis στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο εν μέσω μνημονίων.

Μάλιστα, ορισμένοι πρώην υπουργοί περιγράφονται περίπου ως «υπάλληλοι» του πολυεθνικού κολοσσού… Το FBI και οι Ελληνες εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν κάνει φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό 46 προσώπων που έχουν σχέση με τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι 10 πολιτικοί, σύμφωνα με το φάκελο που έστειλε στη Βουλή η εισαγγελία Διαφθοράς είναι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Στουρνάρας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/346745-Stoicheia-photia-apo-martyra-se-EPA-kai-Athena ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...