Στους 13 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη νοτιοδυτική Γαλλία

Στους 13 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη νοτιοδυτική Γαλλία

Στους 13 έχουν φθάσει οι νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου κατά τόπους η στάθμη του νερού έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1891, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τουλάχιστον 13 θανάτους και πέντε σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τον νομάρχη της περιφέρειας Οντ, Αλέν Τιριόνs, σε διάστημα πέντε ωρών έπεσαν «από 160 έως 180 χιλιοστόμετρα νερού στο διαμέρισμα της Καρκασόν». Όμως η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί και προβλέπονται πλημμύρες μέσα στις ερχόμενες ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία Vigicrues.

Περίπου χίλιοι κάτοικοι της κοινότητας Πεζένς, στην Οντ, εγκατέλειψαν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους λόγω του κινδύνου υπερχείλισης ενός φράγματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η εκκένωση των υπόλοιπων κατοίκων αυτής της κοινότητας των περίπου 1.500 κατοίκων, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης Καρκασόν, ανεστάλη, πρόσθεσε.

Σε αυτήν την περιοχή της Καρκασόν, οι αγροί έχουν πλημμυρίσει πλήρως, πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν καταστεί αδιάβατοι καθώς δέντρα έχουν πέσει στο οδόστρωμα. Χείμαρροι λάσπης κυλούν επίσης σε δρόμους ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Ο απολογισμός «είναι πιθανό να αποδειχθεί βαρύτερος», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πριν από την ανακοίνωση του νεότερου απολογισμού με τους 13 νεκρούς. Ο Φιλίπ αναμένεται στην περιοχή το απόγευμα μαζί με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί. Ενώ στην περιοχή θα βρεθεί το συντομότερο δυνατό και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μοναστήρι της κοινότητας Βιγιαρντονέλ, όπου μια καλόγρια έχασε τη ζωή της, «οι ζημιές είναι σημαντικές, τα τζάμια έχουν σπάσει. Τους δανείσαμε καρέκλες ώστε να μπορέσουν να φάνε το μεσημέρι. Η αδελφή που πέθανε ήταν 90-95 ετών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ροζελίν Ναβαρό, μέλος της επιτροπής κοινωνικής δράσης της πόλης.

«Ορισμένοι κάτοικοι είχαν σημαντικές ζημιές… Είναι επικίνδυνο, κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία», προειδοποίησε.

Ο κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, που ίσχυε από σήμερα το πρωί για την κεντρική κοιλάδα του Οντ, επεκτάθηκε σε άλλα τρία τμήματα, ανέφερε το μεσημέρι η Vigicrues.

Η στάθμη των υδάτων έφθασε τα 7,68 μέτρα γύρω στις 08:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Το 1891, είχε φθάσει έως τα 7,95 μέτρα στις 25 Οκτωβρίου.

Στον Ερό (νότια), ισχυρές βροχές που έπλητταν το μεσημέρι το δυτικό τμήμα του διαμερίσματος, αναμένεται να μετακινηθούν ανατολικά το απόγευμα και το βράδυ. Προκαλούν ισχυρές πλημμύρες.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/344757-Stoys-13-oi-nekroi-apo-tis-plemmyres-ste-notiodytike-Gallia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...