“Στρατός” μέχρι και 3.400 υποψηφίων ετοιμάζεται στην Πάτρα για τις Εκλογές – Αυξάνονται οι γυναίκες

Μια ολόκληρη στρατιά υποψηφίων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων ετοιμάζεται αυτή την περίοδο για να πέσει στην εκλογική μάχη των τοπικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου. Μετά τις αλλαγές που περνά η κυβέρνηση για τον ανώτατο αριθμό των προσώπων που μπορούν να ενταχθούν σε ένα ψηφοδέλτιο, δυνητικά το νούμερο αυτό για την Πάτρα και μόνο μπορεί να εκτιναχθεί στους περίπου 3.250, με δεδομένο ότι αυτή την ώρα ετοιμάζονται 12 συνδυασμοί.

Αν κανείς προσθέσει και τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους για την ενότητα της Αχαΐας (περίπου 5 συνδυασμοί) οι ενδιαφερόμενοι που θα θέλουν να σας σφίξουν το χέρι και να ζητήσουν την στήριξή σας, μπορεί να φθάσουν μέχρι και περίπου 3.400.

Αυτό φυσικά είναι το ανώτατο όριο που προβλέπει ο Νόμος καθώς στην πράξη λίγοι θα είναι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που θα καταφέρουν να γεμίσουν την ομάδα του με τόσο κόσμο. Και τούτο με δεδομένο ότι στον Δήμο Πατρέων για να εξασφαλίσει κανείς πλήρη σύνθεση απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 270 συμπολίτες.

Μάλιστα το επίπεδο δυσκολίας για τους επίδοξους Δημάρχους ενδέχεται να είναι αυξημένο καθώς πλέον ο Νόμος προβλέπει ότι το 40% του ψηφοδελτίου τους θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να απαρτίζεται από γυναίκες, αντί του 33% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Και μην φανταστείτε ότι τα πράγματα για την κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου είναι απλά. Κάθε άλλο ο Νόμος είναι αρκετά περίπλοκο καθώς απαιτεί να υπάρχει κάλυψη με υποψηφίους τόσο στην «παλιά» Πάτρα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές, τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους δηλαδή (Μεσσάτιδα, Βραχνέικα, Ρίο, Παραλία). Εκεί ο κάθε συνδυασμός θα πρέπει να βρει από 3 έως κι 6 υποψηφίους ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.

Συνολικά για το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας η κάθε λίστα μπορεί να περιλαμβάνει από 49 έως και 50% πάνω από αυτόν τον αριθμό βάσης. Ευτυχώς για τους επικεφαλής των παρατάξεων δεν είναι υποχρεωτική η συγκρότηση ψηφοδελτίων στις τοπικές κοινότητες όπου η επιλογή των προσώπων θα γίνεται από κοινό ψηφοδέλτιο σε διαφορετική κάλπη.

 Θάνος Χριστακόπουλος

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...