Συμβιβασμό με το ΔΝΤ για το χρέος πριν τις εκλογές, θέλει το Βερολίνο

Να κλείσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν τον Σεπτέμβριο των ομοσπονδιακών εκλογών, θέλει η γερμανική κυβέρνηση και αναζητά συμβιβασμό με το ΔΝΤ. Σε δημοσίευμα της, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέρει ότι «η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ έως τις εκλογές του φθινοπώρου». Καθώς μία αποχώρηση του ΔΝΤ ή μία συμφωνία με τους όρους που έχει θέσει η Κριστίν Λαγκάρντ θα σήμαινε κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο,  η Καγκελαρία φαίνεται έτοιμη για μία μέση λύση. «οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην εξής απαίτηση του ΔΝΤ: να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι «θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί».

Δηλαδή, μία ευκαιρία που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  δεν θέλει να χάσει. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε πως η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία ενός δικού της Νομισματικού Ταμείου, εκείνο «δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει σε αγχώδη πακέτα βοήθειας για χώρες της ευρωζώνης οι οποίες κλονίζονται» φέρεται να έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους του υπουργείου του να διατυπώσουν κάποια ιδέα για το ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ένας συμβιβασμός με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι συνεργάτες του διάβασαν πολύ προσεκτικά το λόγο της κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Δύο πράγματα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ: πρώτον, ότι “οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν σαφώς περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το Ταμείο αποφασίσει αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα” και δεύτερον, ότι “για το εύρος τους” θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση το 2018. Οι υπάλληλοι του Σόιμπλε πιστεύουν από τότε ότι έχουν εκείνα τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται για έναν συμβιβασμό, ο οποίος να βρίσκει σύμφωνες και τις δύο πλευρές. Η ανταλλαγή θα έχει την εξής μορφή: Η μεν Γερμανία θα αφεθεί στην ησυχία της μέχρι τις γερμανικές εθνικές εκλογές, το δε ΔΝΤ θα πάρει ως αντάλλαγμα τις ακριβείς λεπτομέρειες της ελάφρυνσης».

Αν και η Γερμανία θα ήθελε το Ταμείο  να παραμείνει στο πρόγραμμα, με τους δικούς της όρους, αυτό δεν φαίνεται πιθανό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει μέχρι τότε να παραδεχτεί ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω ένα μέρος των δανεικών ύψους μερικών δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συντάξει μια προσωρινή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση, αλλά δεν θα αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς. Αυτοί θα καθοριστούν το 2018 μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος σε μια νέα ανάλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους».

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί μπορούν να δεχτούν, μία υποχώρηση στο να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάμβανε την υποχρέωση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, για μεγάλης διάρκειας παράταση (λήξης των δανείων) συν αναβολές (στην καταβολή τόκων) και μάλιστα γραπτώς, δηλαδή θα δεσμευτεί».

Τέλος, όπως τονίζει το γερμανικό μέσο, «ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος στο παιχνίδι αυτό, δεδομένου ότι χρειάζεται μια πολιτική επιτυχία, για να συμφωνήσει και σε άλλα μέτρα λιτότητας. Χρειάζεται κάτι το οποίο να μπορεί να δώσει στους πολίτες, εάν θέλει να ξαναζητήσει κάτι και αυτός. Και θα τον βοηθούσε πάρα πολύ ένας συγκεκριμένος αριθμός από τον Σόιμπλε, τον οποίο όμως -για λόγους προεκλογικής τακτικής- παραλείπει να δώσει».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/281592-Symbibasmo-me-to-DNT-gia-to-chreos-prin-tis-ekloges-thelei-to-Berolino ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...