Συμφωνία στις Βρυξέλλες, επιστρέφει το «κουαρτέτο» στην Αθήνα!

Συμφωνία για πρόγραμμα 3 δις ευρώ και 100.000 νέες θέσεις εργασίας! – Μετά το 2019 τα νέα μέτρα!

«Ξεπάγωσε» η β’ αξιολόγηση, με συμφωνία στο παραπέντε πριν από το Eurogroup!

Στο μίνι-συμβούλιο,  που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το Eurogroup βγήκε τελικά «λευκός καπνός» και επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, που προβλέπει την υλοποίηση προγράμματος ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 2,5 έτη!

Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση και η κυβέρνηση δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν μετά από δύο χρονια!

Μετά την συμφωνία επί της αρχής για το πολιτικό περίγραμμα, τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το ύψος των μέτρων αυτών. Με την κυβέρνηση να προτάσσει την δημοσιονομική επιτυχία του 2016 και τα στοιχεία της Κομισιόν να υποστηρίζουν την ελληνική επιστροφή στην Ανάπτυξη, στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται το παζάρι για την συγκράτηση των απαιτήσεων των δανειστών.

Η συμφωνία επετεύχθη πριν την κανονική συνεδρίαση, στο μίνι- Eurogroup όπου εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, που εκπροσώπησαν τα ελληνικά συμφέροντα,  συμμετείχαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γ.Γ. Οικονομικών, Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και από το ΔΝΤ παρευρέθησαν η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο  Πόλ Τόμσεν.

Η ελληνική πλευρά, δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες, κάτι που «ξεκλειδώνει» τον γρίφο της διαπραγμάτευσης και βάζει μπροστά την τελική συμφωνία. Τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ, με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την Αθήνα τονίζεται ότι υπάρχουν σημαντικά θετικά στοιχεία στην πολιτική συμφωνία, που περνά στο στάδιο της εξειδίκευσης από τα τεχνικά κλιμάκια. Στα θετικά, λογίζεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.  Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/271670-Symphonia-stis-Bryxelles-epistrephei-to-koyarteto-sten-Athena ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...