Συναγερμός σε παιδικό σταθμό: Εμφανίστηκε κρούσμα του ιού Κοξάκι

Συναγερμός σε παιδικό σταθμό: Εμφανίστηκε κρούσμα του ιού Κοξάκι

Ένα κρούσμα του ιού Κοξάκι (Coxsackie) στο νηπιαγωγείο Ραχών, αναστάτωσε γονείς και κηδεμόνες, που προτίμησαν να μη στείλουν τα παιδιά τους σχολείο.

Μάλιστα κάποιοι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους ούτε στο Δημοτικό μη γνωρίζοντας αν υπάρχει και έτερο κρούσμα σε αυτό.

Ο ιός Κοξάκι στην πιο συνηθισμένη του μορφή προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις – ευτυχώς ελάχιστες – που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, από τον ιό νόσησε ένα κοριτσάκι του νηπιαγωγείου με ήπια συμπτώματα. Στη συνέχεια κόλλησε και το μικρότερο αδερφάκι του, που φαίνεται ότι περνά την ασθένεια με πιο έντονα τα συμπτώματα της γρίπης.

Η συγκεκριμένη είδηση όμως κυκλοφόρησε γρήγορα στην τοπική κοινωνία προκαλώντας αναστάτωση, οδηγώντας κάποιους γονείς σε υπερβολές, όπως να μη στείλουν τα παιδιά τους ούτε στο Δημοτικό που βρίσκεται σε άλλο κτίριο!

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Κωνσταντίνου Δημητρακάκη ο οποίος έδωσε τις οδηγίες να κλείσει το νηπιαγωγείο Παρασκευή (18/1) και Δευτέρα (21/1) προκειμένου να απολυμανθεί ο χώρος. Ζήτησε μάλιστα εκτός από την παθητική προστασία, να υπάρξουν δράσεις ενεργητικής προστασίας από τους γονείς που θα πρέπει να τονίσουν στα παιδιά τους τη σημασία να πλένουν καλά τα χέρια τους και πως θα προστατεύονται και θα προστατεύουν τα άλλα παιδιά όταν βήχουν. Μιλώντας στο LamiaReport τόνισε την ανάγκη οι γονείς σε καταστάσεις «που τα παιδιά εκδηλώνουν γριππώδη συμπτώματα να τα κρατούν στο σπίτι και να ενημερώνουν τον παιδίατρο ώστε να γίνεται διάγνωση και να έχουν τις κατάλληλες οδηγίες για τη θεραπεία τους».

Γεγονός είναι ότι ο ιός Κοξάκι μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των νηπίων και συγκεκριμένα μέσω επαφής των άπλυτων χεριών και από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω των σταγονιδίων που φεύγουν από κάποιον ασθενή από Κοξάκι στον αέρα, κάθε φορά που βήχει ή φτερνίζεται. Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό είναι υψηλότερος μεταξύ των βρεφών και των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι το πλύσιμο των χεριών ειδικά μετά τη χρήση δημόσιων τουαλετών και πριν το φαγητό, ενώ σε δημόσιους χώρους όπως τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα παιχνίδια θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικό, επειδή ο ιός μπορεί να ζήσει σε αυτά τα αντικείμενα για μέρες.

Σαν γενική εικόνα πάντως ο ιός Κοξάκι υπολείπεται μακράν σε επικινδυνότητα από τον πιο ανθεκτικό ιό της Γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/352010-Synagermos-se-paidiko-stathmo-Emphanisteke-kroysma-toy-ioy-Koxaki ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...