Συντριπτική νίκη Μακρόν με αποχή – ρεκόρ στις γαλλικές εκλογές

Πάνω από 350 έδρες στη Βουλή εξασφαλίζει το κόμμα του Γάλλου Προέδρου

Τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση κατάφερε να εξασφαλίσει στο δεύτερο γύρο της κάλπης το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής σε μια εκλογική διαδικασία που σημαδεύτηκε από αρνητικό ρεκόρ αποχής.

Αν και συγκέντρωσε τελικά λιγότερες έδρες από ότι αναμενόταν βάσει δημοσκοπήσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος με μια εξίσου ευρεία νίκη, όπως αυτή του πρώτου γύρου, πιστοποίησε την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, με μια κοινωνία, όμως, που γύρισε επιδεικτικά την πλάτη της σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το κίνημα  «Δημοκρατία Εμπρός» του Μακρόν συγκέντρωνε 42,80 %  των ψήφων και 283  έδρες, με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν ότι κερδίζει μαζί με το συμμαχικό Modem ( 6,10% – 40 έδρες) περισσότερες από 350 έδρες της Βουλής σε σύνολο 577 εδρών.

Δεύτεροι αλλά υπολειπόμενοι κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι με 22,40% (106 έδρες) και σύμφωνα με τα exit polls, που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στις 21.00 ώρα Ελλάδος, λαμβάνουν μάξιμουμ 130 έδρες.

Τρίτο σε ποσοστό ήταν το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν με 8,86 % (8 έδρες μέχρι εκείνη την ώρα) και ακολουθούσαν οι Σοσιαλιστές με 5,65 % (28 έδρες) και το κόμμα της Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» με 4,77 % (15 έδρες).

Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ.

«Έχουμε μια καθαρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία μαζί με τους εταίρους μας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση. Είναι καλό νέο. Πριν από δύο εβδομάδες μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε αντιπολίτευση, μετά μας έλεγαν ότι δεν θα υπήρχε πλειοψηφία…» σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάκρον, Μπενζαμίν Γκριβό.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Κριστόφ Καστανέρ: «Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ίσως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία και θέληση να αλλάξουν τα πράγματα».

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

Μετά την γνωστοποίηση των απογοητευτικών για το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρώτων αποτελεσμάτων ο επικεφαλής της άλλοτε κραταιής παράταξης Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά. «Απόψε, παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη» τόνισε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «έχει όλη την εξουσία».

Λεπέν: Η υψηλή αποχή αποδυναμώνει τη νομιμοποίηση του Μακρόν

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου στη Γαλλία.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν “μειοψηφία” στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν και των συμμάχων του, που «υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

Η Λεπέν ενημέρωσε, παράλληλα, ότι εκλέχθηκε βουλευτής στο Pas de Calais. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν ευρωβουλευτής.

Σε «κοινωνική αντίσταση» καλεί ο Μελανσόν

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν. «Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον» πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Ικανοποίηση Συντηρητικών

Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος «Συντηρητικοί» Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. «Η προεκλογική μας εκστρατεία μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα δείξει τις διαφορές του από την νέα κυβέρνηση της «Δημοκρατίας Εμπρός», κυρίως σε θέματα φορολογικής φύσεως.

Ιστορική αποχή

Την ίδια ώρα, η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία έφτασε στο 57% –  58%, ποσοστό που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο και από αυτό του πρώτου γύρου, στις 11 Ιουνίου, όταν η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/289097-Syntriptike-nike-Makron-me-apoche-rekor-stis-gallikes-ekloges ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...