Σφοδρή πολιτική κόντρα πάνω στις στάχτες των Κυθήρων

Σφοδρή πολιτική κόντρα πάνω στις στάχτες των Κυθήρων

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει ανάψει η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το νησί των Κυθήρων, αφού πριν ακόμη προλάβουν να σβήσουν οι φλόγες, οι ευθύνες άρχισαν να γίνονται μπαλάκι με βολές εκατέρωθεν μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την επίθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά του δημάρχου Κυθήρων ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειώνει στο twitter: «Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων.  Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται. Εμείς δεν διχάζουμε πάνω στα καμένα. Θέτουμε ερωτήματα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».

5

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει ο Νίκος Τόσκας κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια από τον τοπικό άρχοντα του νησιού σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία. «Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001. Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή» τονίζει ο αρμόδιος υπουργός.

Και προσθέτει:  «Ο δήμαρχος Κυθήρων  σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι στέλεχος της βασικό, ζητούσε περισσότερα μέσα, δύναμη 50 αεροπλάνων, αριθμό που δεν έχει όλος ο κόσμος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κυθήρων απαντά στις επικρίσεις Τόσκα με μια αιχμηρή δήλωση, ζητώντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης: «Κομματικές αντεγκλήσεις πάνω στις στάχτες ενός νησιού δεν επιτρέπονται. Απαιτώ, αξιώνω και αναμένω την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στα έργα αποκατάστασης στο νησί χωρίς κομματικά στεγανά, καθώς η μέχρι σήμερα συνεργασία μας με τα κυβερνητικά στελέχη ήταν και παραμένει καθαρά θεσμική και αυτοδιοίκητη χωρίς παρατάξεις αγκυλώσεις. Δεν είμαι δεκανίκι κανενός και δεν θα γίνω ποτέ».

Στο μεταξύ επί ποδός εξακολουθούν να βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα, μετά την νέα αναζωπύρωση που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του νησιού, η οποία αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.

5

Η πυρκαγιά παραμένει οριοθετημένη περιμετρικά και χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ επιτόπου επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από πλευράς εναέριων μέσων ένα ελικόπτερο.

Όσο περνούν οι ώρες το μέγεθος της καταστροφής στο φυσικό πλούτο του νησιού λαμβάνει όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις.

Με την καταμέτρηση των καμένων εκτάσεων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκτιμάται ότι περισσότερα από 25.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη.

Την ίδια ώρα, οι Πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση στον αρμόδιο υπουργό να τους εξοπλίσει έστω και τώρα με όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των δεκάδων πυρκαγιών που εκδηλώνονται καθημερινά σε όλη την επικράτεια.

Ενδεικτική είναι η επιστολή που απέστειλαν οι πυροσβέστες της Ηπείρου στον υπουργό Νίκο Τόσκα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, με την οποία δηλώνουν εξαντλημένοι από τις συνεχείς μετακινήσεις και ζητούν να μπει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο, ενώ παράλληλα τονίζουν πως είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση.

5

«Σας μεταφέρουμε το αίσθημα αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί στους συναδέλφους για την στοχοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου με τις άσκοπες συνεχόμενες μετακινήσεις καθώς σίγουρα δεν υπάρχει ενημέρωση προς την φυσική μας Ηγεσία για την της περιφέρειας μας . Ζητάμε για τον λόγο αυτό η διασπορά των δυνάμεων για ενίσχυση σε άλλες περιφέρειες να μην γίνεται μόνο από την περιφέρεια της Ηπείρου αλλά να γίνετε ποίο ορθολογικά η μετακίνηση όλων . Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί με τις μετακινήσεις αυτές καθώς έχουν κληθεί και το τελευταίο διάστημα να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Περιφέρεια μας και ο κίνδυνος τραυματισμού τους από την κούραση είναι πλέον εμφανής» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και για σήμερα. Στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Λέσβος και η Χίος.

2

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος για τα ισχυρά μελτέμια που θα επικρατούν στις περιοχές αυτές τα επόμενα 24ωρα, τα οποία ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση των πύρινων μετώπων και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/296096-Sphodre-politike-kontra-pano-stis-stachtes-ton-Kytheron ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...