Τί συζήτησαν Θεοδωράκης – Λεβέντης με τον Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για τη συμφωνία και το Κυπριακό

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ.Θεοδωράκης μεταξύ άλλων είπε ότι επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του Ποταμιού ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρηση αδικαιολόγητα και αυτό κοστίζει. Οπως τόνισε  ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δήλωσή του αμέσως μετά, αν η συμφωνία έκλεινε στους προηγούμενους μήνες δεν θα είχε χάσει η οικονομία κάποιο βηματισμό που είχε βρει, ενώ σημείωσε ότι χάθηκαν και θέσεις εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε, εκτιμώντας ότι ήταν απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που ήρθε.Από την πλευρά του Ποταμιού τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε διάθεση να ζητήσει συναίνεση στο ζήτημα του χρέους την απομείωση του οποίου θεωρεί εθνική υπόθεση. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως αν και δεν το θεωρεί δευτερεύον, εκτιμά ότι χάθηκαν αρκετές από τις επιδιώξεις της χώρας σ’ αυτό το βωμό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ.Θεοδωράκης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές, αλλά δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε ακραίους κύκλους να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις. Τέλος, έθεσε στον κ.Τσίπρα τις σοβαρές αντιρρήσεις του Ποταμιού για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένες από αυτές αποτελούν επιστροφή στο παρελθόν.
 

Λεβέντης: Ζήτησα από τον Τσίπρα Οικουμενική κυβέρνηση

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος του εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πρότασή του για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε χαρακτηριστικά μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτό μου δήλωσε. Εγώ του είπα ότι φοβάμαι το κόμμα του. Τον είδα σκεπτικό. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην Ευρώπη».

 Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. «Θα ήταν γενναίο να φτιάξετε μία κυβέρνηση που να είναι μέσα και η ΝΔ για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσθέτοντας: «Οι παλιότεροι ηγέτες της αριστεράς, χάρη της συναίνεσης κάνανε γενναίες υποχωρήσεις» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε:« Του πρότεινα να το σκεφτεί. Δύο δρόμους έχει ο κ. Τσίπρας ή να πάει μόνος του ή να φτιαχτεί μία κυβέρνηση οικουμενική για να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι θα προχωρήσει μόνος του».
Τελειώνοντας τη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να μείνει μέχρι τέλους».

Τσίπρας: Στόχος το 2018 να βγούμε αυτόνομα στις αγορές

Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους κκ Θεοδωράκη και Λεβέντη ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε σε δύο θέματα: Τους ενημέρωσε αναλυτικά αναφορικά με τη συμφωνία και τους εξήγησε ότι ο συνδυασμός των αποφάσεων του Μαίου του 2016 μαζί με τον ορισμό των Πρωτογενών Πλεονασμάτων και τις προβλέψεις για ανάπτυξη “συγκροτούν έναν αλγόριθμο που προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος”.

Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε κατα πληροφορίες ο πρωθυπουργός, έιναι πως η συμφωνία “έχει γίνει θετικά αποδεκτή από τις αγορές”, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι βάσιμος ο στόχος να μην υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ώστε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε αυτόνομα στις αγορές. Ενώ σε ό,τι αφορά στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας διαβεβαίωσε πως υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις από το eurogroup.

Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε τέλος, το Κυπριακό, και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/289257-Ti-syzetesan-THeodorakes-Lebentes-me-ton-Tsipra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...