Τα αντισταθμιστικά τέλη για τον Μόρνο βασική προτεραιότητα για το Δ.Δωρίδας

Όλα όσα συζητήθηκαν στη σημαντική ανοιχτή ενημερωτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στο Λιδωρίκι

Το αντισταθμιστικό τέλος για τα νερά του Μόρνου δεν το διεκδικεί ο Δήμος Δωρίδας επειδή δίνει το νερό της περιοχής στην πρωτεύουσα και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά για την άρση των επιπτώσεων που είχε, έχει και θα έχει στο μέλλον για τη Δωρίδα η κατασκευή και παρουσία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, γεγονός που δεν υφίσταται σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Αυτό διατρανώθηκε με τεκμηρίωση στη μεγάλη ενημερωτική σύσκεψη που διοργάνωσε στο Λιδωρίκι ο Δήμος Δωρίδας.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε αυτή η Δημοτική Αρχή έθεσε ως στόχο την δικαίωση αυτού του αιτήματος και παρουσίασε όλες τις ενέργειες που γίνονται και έχουν γίνει.

Προσέλαβε εταιρεία ειδικών συμβούλων για όλες τις απαραίτητες τεχνοεπιστημονικές και νομοπαρασκευαστικές μελέτες που απαιτούνται.

Βάσει αυτών ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου και οι αρχηγοί τους (πλην Χρυσής Αυγής) και οι οποίοι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρόταση που θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ο Δήμαρχος τόνισε την σημασία του κοινού μετώπου στο θέμα από όλες της Δημοτικές Παρατάξεις, τους φορείς και τους πολίτες και ανέλυσε τις διαφορές στην περίπτωση του Δήμου Δωρίδας και Ναυπακτίας από το σύνολο των υπολοίπων Δήμων που διεκδικούν αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Η συνεργάτης του Δήμου και εκπρόσωπος της εταιρείας συμβούλωνEuropean Profiles Έλενα Μουρελάτου, παρουσίασε με σαφήνεια τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Δήμου στο πλαίσιο των διεκδικήσεων. Αναφέρθηκε επίσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις διεκδικήσεων και ανέλυσε την εγχώρια και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις αναγνώρισαν την σημασία του κοινού μετώπου και συμφώνησαν ότι η διεκδίκηση αποτελεί κοινό στόχο για όλους τους Δωριείς ενώ παρεμβάσεις και σχόλια προς την ίδια κατεύθυνση έκαναν και οι πολίτες που μίλησαν καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Στην συνεδρίαση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες παρευρέθηκαν το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, η πρώην βουλευτής ΦωκίδαςΑσπασία Μανδρέκα, ο πολιτευτής Φωκίδας Κωνσταντίνος Χαλιορής,ο πρώην δήμαρχος Ευπαλίου Αναστάσιος Παγώνης, ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Ιωάννης Μπαλατσούρας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κώστας Κουτσόπουλος, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος πολιτών.

Επιγραμματικά οι αρνητικές επιπτώσεις στη Δωρίδα από την κατασκευή του φράγματος στο Μόρνο, που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν στη συνεδρίαση είναι:

1. Στην τοπική οικονομία, από το ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, σε ακτίνα 1.500 μέτρων περιμετρικά της λίμνης και δεν επιτρέπουν καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία

2. Οικονομικές επιπτώσεις, από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα αστικά και εμπορικά κέντρα,

3. Κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης

4. Αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

5. Επιπτώσεις από την απουσία οικολογικής παροχής και αποσάθρωση των εδαφών και κατολισθήσεις.

6. Επιπτώσεις από τη διάβρωση των ακτών, λόγω μη απόθεσης της αναμενόμενης ικανής φερτής ύλης, μείωση των αγροτικών εκτάσεων, εισχώρηση θαλάσσιου μετώπου στην ξηρά.

7. Καταστροφή των καλλιεργειών στις παραποτάμιες περιοχές και στην πεδιάδα του Μόρνου.

8. Απώλεια νέων αγροτικών κτηνοτροφικών και δευτερογενών επενδύσεων.

9. Προβλήματα στη διαχείριση λυμάτων των οικισμών περιμετρικά της λίμνης.

10. Ερημοποίηση των Τοπικών Κοινοτήτων της ορεινής Δωρίδας από την αναπτυξιακή απραξία.

http://dorida.blogspot.gr

 

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...