Τα θετικά μηνύματα του 2017 για την αγορά

ΟΙ ΛΟΓΟI ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Σημαντική τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης αναμένεται να προκύψει από την πτωτική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, πρώτο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας για το 2017.

Συγκεκριμένα, θετικό μήνυμα είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 727 εκατ. ευρώ, που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία Νοεμβρίου 2016. Η αποκλιμάκωση των οφειλών οδηγεί σε παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που αναμένεται να διαχυθεί σταδιακά στο σύνολο της οικονομίας.

1

Όμως, παρά την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, την αύξηση της απασχόλησης και την παραμονή της ιδιωτικής αποταμίευσης σε αρνητικό έδαφος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η τράπεζα επισημαίνει ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν πως ο όγκος του λιανικού εμπορίου ακολούθησε πτωτική πορεία.

Ο ρυθμός μεταβολής του όγκου λιανικού εμπορίου διατηρεί για 8ο συνεχές έτος, αρνητικό πρόσημο στο δεκάμηνο του 2016 και διαμορφώνεται στο -1,0%.  Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της αυξήσεως των φορολογικών επιβαρύνσεων και της μειώσεως των καθαρών κοινωνικών μεταβιβάσεων.

`1

Σύμφωνα με το Household Sector Report του Νοεμβρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά -1,2% και -0,4% στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2016 αντιστοίχως. Η συμβολή στη μεταβολή αυτή των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία ήταν -1,2% και 0,1%, ενώ των καθαρών κοινωνικών μεταβιβάσεων ήταν -0,7% και -1,0% αντίστοιχα στα δύο πρώτα τρίμηνα.

Αντισταθμιστικά, αν και μόνο μερικώς, λειτούργησε η ανόδος των εισοδημάτων εξαρτημένης εργασίας κατά 2,9% και 1,8% αντιστοίχως στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.  Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης της απασχόλησης σε μεγαλύτερο βαθμό μέσω νέων συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης-από ό,τι πλήρους απασχόλησης-με αποτέλεσμα η επίδρασή της απασχόλησης επί της αγοραστικής δυνάμεως να είναι σχετικά ασθενής.

Η υποτονική καταναλωτική ζήτηση αντανακλάται επίσης στον ρυθμό μεταβολής του υπολοίπου των χορηγήσεων καταναλωτικών δανείων που διατηρεί το αρνητικό πρόσημο της τελευταίας εξαετίας αν και φθίνει με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των έμμεσων φόρων, ρίχνει τον τζίρο των επιχειρήσεων και ασκεί αρνητικές πιέσεις στα έσοδα του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας συνιστούν ένα ακόμη μέτρο της ενεργού καταναλωτικής ζητήσεως, αφού συνδέονται αναλογικά με τον όγκο των συναλλαγών.

Όμως, από το 2015 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Αυξάνονται αν και με σχετικά μικρό ρυθμό, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων του φορολογικού συντελεστή τον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016, καθώς και της αυξημένης χρήσεως των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.

Για μικρό χρονικό διάστημα, αυτό φέρνει στα δημόσια ταμεία, αυξημένα φορολογικά έσοδα δημιουργώντας μια εφάπαξ επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής. Όμως, σε βάθος χρονου, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εκτιμάται ότι ασκούν αρνητική επίδραση στην καταναλωτική δαπάνη και κατά συνέπεια, στα έσοδα του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...