Τα τεράστια ποσά στο ποδόσφαιρο – Η κατάσταση ξεφεύγει

Mε αφορμή την επικείμενη μετακίνηση του Νέιμαρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, τολμάμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις που λίγο πολύ οι περισσότεροι από εσάς ενστερνίζετε και ο κύριος λόγος συζήτησης είναι τα τεράστια οικονομικά ποσά που δαπανώνται απλά και μόνο για έναν ποδοσφαιριστή ταλαντούχο, ενώ στον ίδιο κόσμο επικρατεί τρομερή φτώχια και οι περισσότεροι απλά επιβιώνουν.

Παλαιόρερα υπήρχε το αγνό ποδόσφαιρο, όταν ο παίκτης αγωνιζόταν για τη φανέλα και γινόταν ένα με τον κόσμο. Μεταγραφές γινόντουσαν αλλά τα ποσά δεν έχουν καμία σχέση μ’αυτά τα απίθανα που παρακολουθούμε σήμερα. Ακόμα και τη δεκαετία 2000-2010 σε μεγάλα μεταγραφικά μπάμ, η μεγαλύτερη μετακίνηση οικονομικά δε προκαλούσε όπως σήμερα.

Η οικονομία έχει αλλάξει προς το καλύτερο;; Υπάρχουν λεφτά με το τσουβάλι;; Όχι, απλά υπάρχει το μάρκετινγκ και το οτι το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο 1 άθλημα στον κόσμο. Το κυριότερο βέβαια οτι υπάρχουν μεγαλοεπιχειρηματίες με τεράστιες τσέπες που βάζουν χρήματα ακόμα και σε χώρες που ήταν ανύπαρκτο το άθλημα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα) . Μεγαλοεπιχειρηματίες – επενδυτές που άλλαξαν το ποδόσφαιρο και στην Ευρώπη με τα ηλιγγιώδη ποσά που δαπανούν σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Η ουσία είναι μία, πλέον το ποδόσφαιρο είναι χρήματα και παίκτες ακριβοπληρωμένοι που κοστολογούνται με συμβόλαια απαράδεκτα σε καιρούς μεγάλης κρίσης.

Τελευταία περίπτωση αυτή του Νέιμαρ ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα υπογράψει ηγεμονικό συμβόλαιο με την Παρί, ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ, λεφτά τα οποία προκαλούν ναυτία. Ένας γιατρός δηλαδή που σώζει ζωές απ’το πρωί μέχρι το βράδυ τι θα έπρεπε να παίρνει;;

Είναι απίστευτα τα ποσά που μόνο κακό μπορούν να κάνουν και στο ποδόσφαιρο αλλά και γενικά στην κοινωνία. Πόσο ομορφότερος θα ήταν ο κόσμος αν όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια τα αξιοποιούσαν για τα άπορα παιδιά πολέμων ή τα παιδάκια που ζούν σε απάνθρωπες συνθήκες στην Αφρική και όχι μόνο..

Βλέπουμε ποδόσφαιρο, μας αρέσει , αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και λίγο παραπέρα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι οτι θα απομακρύνει κόσμο διότι έπειτα θα μιλάμε καθαρά για ένα οικονομικό παιχνίδι μεταξύ παραγόντων και μάνατζερ, με μόνο κερδισμένο και υπερεκτιμημένο τον ποδοσφαιριστή που θα μπορέσει να θρέψει πολλές γενιές απογόνων του.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...