Τα Χαλκούνια στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Η ΔΡΩ-Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλ/νία με χαρά ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε η υποβολή του φακέλου της για ένταξη του αγρινιώτικου εθίμου των χαλκουνιών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: http://ayla.culture.gr/prokrisi-sto-b-stadio-eggrafis-2019/

Αυτή η επιτυχία προέκυψε γιατί τα χαλκούνια πληρούν, σε αδρές γραμμές, τις κύριες προδιαγραφές που ορίζει η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Με τον όρο άυλη πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τις πολιτισμικές εκφάνσεις που δεν έχουν απτή, υλική διάσταση, άρα τον πολιτισμό των απλών ανθρώπων, τον πολιτισμό της καθημερινότητας: εθιμικές επιτελέσεις, γνώσεις, πρακτικές, παραδόσεις που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας όμως ακόμα και σήμερα τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα, την ατομική και συλλογική μας αυτογνωσία.

Τελικός στόχος της ΔΡΩ είναι η εγγραφή του εθίμου των χαλκουνιών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, πράγμα που προϋποθέτει την πρόκριση του φακέλου του εθίμου των χαλκουνιών στο Β΄ και Γ΄ Στάδιο των Διαδικασιών Εγγραφής Στοιχείων.

Η όλη διαδικασία επιβλέπεται από τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πορεία ένταξης των χαλκουνιών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας προβλέπεται μακρά και κοπιώδης, αλλά αξίζει τον κόπο!

Η ΔΡΩ καλεί τους ανθρώπους της πόλης που αγαπούν και επιτελούν το έθιμο να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα προβάλει ένα κομμάτι της συλλογικής ταυτότητας του Αγρινίου και θα διασφαλίσει την επιστημονική μελέτη και διαφύλαξή του.

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...