Τα 6 επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ!

Τα 6 επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ!

Με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από έξι επενδυτικά σχήματα, έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Ο εισπρακτικός στόχος, είναι να ξεπεραστούν τα 400 εκατ. ευρώ, που προσέφερε η Socar το 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι :

  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited
  • Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie
  • Transgaz S.A. / GRTgaz S.A.
  • Regasificadora del Noroeste S.A.
  • Integrated Utility Services Inc. (INTUS)
  • Powerglobe LLC 

Όπως επισημαίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, από εδώ και πέρα η διαδικασία προβλέπει ότι οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Οι 6 «μνηστήρες» που θέλουν το 66% του ΔΕΣΦΑ 

 

Όχι μία, όχι δύο… αλλά έξι εταιρίες διεκδικούν το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Μάλιστα το ενδιαφέρον έρχεται σε μία εποχή, που η κυβέρνηση φαίνεται να εστιάζει στο «κυνήγι» των ξένων επενδύσεων.  Με το ΤΑΙΠΕΔ, να έχει τον φιλόδοξο στόχο για εισπράξεις 6 δις ευρώ την διετία 2017-2018, ο ΔΕΣΦΑ, αναμένεται να είναι από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα «χτίσουν» αυτό το επενδυτικό success story.

Πρώτη είναι μία κοινοπραξία που αποτελείται από τους τέσσερις ευρωπαίους διαχειριστές την ιταλική Snam την ισπανική Enagas, τη βελγική Fluxys και την Ολλανδική Gasunie. Η Snam είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. H Enagas είναι η εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται στις υποδομές φυσικού αερίου στην Ισπανία. Η Fluxys είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου του Βελγίου ενώ η Gasunie διαχειρίζεται το ολλανδικό σύστημα.

 

Macquarie European Infrastracture Funds μία εταιρεία με εξειδίκευση  σε επενδύσεις δικτύων στην Ευρώπη, με έδρα το Λονδίνο. Διαχειρείζεται assets αξίας 182,9 δις δολαρίων και κεφάλαια ύψους 17,3 δις δολαρίων.

Ακολουθεί η Transgaz, που είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας.

Η Regasificadora del Noroeste S.A. είναι ισπανική εταιρεία που είναι πιστοποιημένος διαχειριστής φυσικού αερίου από το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας της Ισπανίας, που διαχειρίζεται LNG Terminal στην Ισπανία.

Η GRTgaz SΑ είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου στη Γαλλία με 32456 χιλιόμετρα μήκος και 28 σταθμούς συμπίεσης.

Η Power Globe Trading LLC είναι ενεργειακή εταιρεία καταριανών συμφερόντων με έδρα το Dubai που δραστηριοποιείται στην αγορά του φυσικού αερίου.

Τέλος, είναι η Integrated Utility Services Inc. έχει κεντρικά γραφεία στον Καναδά, ενώ διαθέτει παρουσία στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, με συνολικά 321 εργαζόμενους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295954-Ta-6-ependytika-schemata-poy-diekdikoyn-ton-DESPHA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...