ΤΕΙ Ναυπάκτου: Οι φοιτητές δεν έφυγαν… απλά είναι σπίτι τους

Σημαντικά στοιχεία φέρνει η έρευνα για το ΤΕΙ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η παρουσίαση της έρευνας με θέμα «Απόψεις & Προτιμήσεις των Φοιτητών του ΤΕΙ Ναυπάκτου:

Κριτήρια επιλογής τόπου διαμονής κατά τη διάρκεια των σπουδών» που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ . Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποτίμηση του τι ισχύει σήμερα στην κοινότητα των φοιτητών, αναφορικά πάντα με τη Ναύπακτο και το Αντίρριο, ως εν δυνάμει τόπο κατοικίας τους, με τα συμπεράσματα μάλιστα να μην είναι ιδιαιτέρως κολακευτικά για την περιοχή. Σημαντικό, ως συμπέρασμα, και το που βρίσκονται πλέον οι φοιτητές, αφού δεν είναι στην πόλη της Ναυπάκτου. Η απάντηση είναι, κατά πλειοψηφία… στα σπίτια τους.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, έλαβε χώρα και ένα πάνελ διαλόγου με προσκεκλημένους εκπροσώπους τοπικών αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, τίτλος του οποίου ήταν «Η Ναύπακτος ως πόλη φιλοξενίας τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Τα ευρήματα της έρευνας, σημαντικά και όχι κατ’ ανάγκη αναμενόμενα, είναι σίγουρο ότι αποτελέσουν αφετηρία για την έναρξη της συζήτησης για τις προϋποθέσεις παραμονής, αλλά και μόνιμης πλέον εγκατάστασης του ΤΕΙ στην περιοχή μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο κατέθεσε και πρόταση για την επανασύσταση και λειτουργία της επιτροπής για το ΤΕΙ, η οποία λειτούργησε αποτελεσματικά πέντε χρόνια πριν για την παραμονή του τμήματος στην περιοχή. Στόχος της, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, είναι να αξιολογηθούν τα ευρήματα και να αποφασιστεί από κοινού η στρατηγική για την μόνιμη εγκατάσταση του ΤΕΙ.

Αναφορικά με την έρευνα, όπως αναφέραμε και τη  προηγούμενη εβδομάδα, το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε το διάστημα 19 με 30 Μαρτίου 2018 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο Αντίρριο, και απάντησαν σε αυτό 272 άτομα. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της έρευνας, την οποία σήμερα παρουσιάζει αναλυτικά η «Ε», μπορούν να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο μέσω των γραφημάτων που σας παραθέτουμε, όσο και μέσα από τα όσα εξάγει η ίδια η έρευνα στην αποτίμηση των απαντήσεων που δόθηκαν από τους φοιτητές.

Συμπεράσματα

Προτιμήσεις των φοιτητών σχετικά με τον τόπο διαμονής

Η συσχέτιση μεταξύ της πόλης διαμονής κατά τη διάρκεια των σπουδών των φοιτητών και του τόπου μόνιμης κατοικίας τους είναι στατιστικά σημαντική σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι οι φοιτητές που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα επιλέγουν με ποσοστό 65,9% ως πόλη διαμονής κατά τη διάρκεια των σπουδών τους την Ναύπακτο, με ποσοστό 2,3% το Αντίρριο και με ποσοστό 29,5% την Πάτρα. Οι φοιτητές που μένουν μόνιμα σε άλλες πόλεις εκτός από Αθήνα, Πάτρα και Ναύπακτο επιλέγουν με ποσοστό 61,3% να μείνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ναύπακτο, ενώ το 25,8% αυτών των φοιτητών επιλέγουν την πόλη της Πάτρα. Μόλις το 4,3% των φοιτητών αυτών επιλέγουν το Αντίρριο. Τέλος, οι φοιτητές που μένουν μόνιμα στην Πάτρα δεν επιλέγουν να μείνουν στην πόλη της Ναυπάκτου ή του Αντιρρίου.

Κόστος φοιτητικής ζωής σε συνάρτηση με τον τόπο διαμονής

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι φοιτητές που μένουν στην Πάτρα κατά τη διάρκεια των σπουδών ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, γεγονός το οποίο είναι αναμενόμενο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς μένουν μόνιμα στην Πάτρα και δεν χρειάζεται να νοικιάσουν σπίτι για τη διαμονή τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περισσότεροι φοιτητές μετακινούνται με λεωφορείο και φέρυ μποτ, το οποίο συνολικά δεν έχει μεγάλο κόστος για τους φοιτητές καθώς το φέρυ μποτ είναι δωρεάν για τους επιβάτες.

Η πλειοψηφία των φοιτητών που μένουν στη Ναύπακτο (65,8%), οι οποίοι νοικιάζουν σπίτι, ξοδεύουν από 200 έως 600€ μηνιαίως. Επίσης, το 60% των φοιτητών που μένουν στο Αντίρριο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ξοδεύουν από 1 έως 400€ μηνιαίως.

Ποιότητα φοιτητικής ζωής

Μέσα από την παρούσα έρευνα αποτυπώνονται οι απόψεις των φοιτητών για τον χαρακτηρισμό της ζωής γενικότερα στην πόλη της Ναυπάκτου και του Αντιρρίου αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, η ζωή στη Ναύπακτο χαρακτηρίζεται αθροιστικά σε ποσοστό 47,4% ως κακή και πολύ κακή, ενώ το αντίστοιχο άθροισμα σε καλή και πολύ καλή είναι 17,7%. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα για τη ζωή στο Αντίρριο είναι ακόμα πιο απογοητευτικά, καθώς η ζωή χαρακτηρίζεται ως κακή και πολύ κακή κατά 66,9%, ενώ καλή και πολύ καλή έως 6,2%.

Σχεδόν από όλες τις απαντήσεις αλλά και από την κυρίαρχη και περιρρέουσα «ατμόσφαιρα» των απαντήσεων οι φοιτητές δυσκολεύονται να αποτυπώσουν θετικά στοιχεία για την πόλη της Ναυπάκτου και να την χαρακτηρίσουν ως «φοιτητούπολη». Ως βασικά θετικά στοιχεία, αναφέρουν την εγγύτητα των αποστάσεων και στο ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως μία γραφική περιοχή και από τους ίδιους τους φοιτητές.  Εξετάζοντας τα ίδια στοιχεία και για το Αντίρριο, το μόνο θετικό στοιχείο είναι η εγγύτητα στο ΤΕΙ και όλα τα υπόλοιπα συγκεντρώνουν πολύ μικρά ποσοστά.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των φοιτητών που διαμένουν στη Ναύπακτο, η ποιότητα της φοιτητικής ζωής και οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι αυτά που προβληματίζουν έντονα τους φοιτητές και που καθορίζουν την απόφασή τους για την επιλογή του τόπου διαμονής τους κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σπουδών. Οι φοιτητές λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και της διάθεσής τους επιθυμούν μία αναβαθμισμένη ποιότητα φοιτητικής ζωής, η οποία θα τους προσφέρει εναλλακτικούς και ταυτόχρονα οικονομικούς τρόπους διασκέδασης, δεδομένου ότι δεν έχουν να διαθέσουν αρκετά χρήματα για αυτή. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις κυρίως εστίασης, καφέ κλπ οφείλουν να αναπτύσσουν νέους βελτιωμένους τρόπους για να παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και να κερδίσουν ένα προβάδισμα στην προτίμηση των φοιτητών. Κάθε επιχείρηση πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των φοιτητών της πόλης προκειμένου να τους διατηρήσει και να τους ικανοποιήσει.

Τι θέλουν οι φοιτητές από την πόλη

Οι φοιτητές, στην παρούσα έρευνα, κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της πόλης της Ναυπάκτου, ως πόλης που φιλοξενεί φοιτητές, καταγράφοντας με αυτό τον τρόπο τις προτιμήσεις τους. Η πλειοψηφία αυτών αναφέρεται σε ζητήματα που αφορούν τη διασκέδασή τους, στη βελτίωση της ψυχαγωγίας τους μέσα από τη δημιουργία κινηματογράφου και τη βελτίωση της ποιότητας της νυχτερινής ζωής όπως μπαρ, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κλπ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους τρεις περίπου φοιτητές φιλοξενεί τρίτους (μέλη της οικογένειας του, συγγενείς, φίλους) στην κατοικία που νοικιάζει συχνά ή πολύ συχνά, ενώ οι δύο στους τρεις φιλοξενούν τρίτους μερικές φορές, συχνά ή πολύ συχνά. Η φιλοξενία τρίτων ατόμων από τους φοιτητές, δίνει μία αύξηση σε επισκεψιμότητα στην περιοχή, η οποία δεν δύναται να καταγραφεί στην παρούσα έρευνα, λειτουργεί, ωστόσο, θετικά στην τοπική ανάπτυξη.

Ποιότητα φοιτητικής στέγης και κόστος φοιτητικής ζωής

Από την έρευνα, προκύπτουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι η πόλη της Ναυπάκτου δεν είναι προετοιμασμένη, σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, να φιλοξενήσει φοιτητές, είτε γιατί αυτά δεν έχουν τις κατάλληλες ποιοτικές προδιαγραφές, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών δεν προσανατολίζονται αποκλειστικά να τα διαθέσουν ως φοιτητική στέγη αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις τιμές των ενοικίων.

Επιπρόσθετα, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην πόλη της Ναυπάκτου χαρακτηρίζονται ίδιες με αυτές του μόνιμου τόπου διαμονής των φοιτητών σε ένα μεγάλο ποσοστό, ενώ το 34,5% τις χαρακτηρίζει ακριβότερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των φοιτητών προέρχονται από μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως Αθήνα και Πάτρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο βασικότερος λόγος επιλογής της πόλης διαμονής κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι το ικανοποιητικό κόστος φοιτητικής ζωής και ακολουθεί η ποιότητα της φοιτητικής ζωής, επιβεβαιώνεται ότι οι φοιτητές έρχονται στην πόλη της Ναυπάκτου με μεγάλες προσδοκίες οι οποίες στην συνέχεια δεν επαληθεύονται.

Στο σπίτι τους οι φοιτητές

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό πάντα με εκείνα των γραφημάτων απ’ όπου και τα συμπεράσματα, μας οδηγούν καταρχάς σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Οι φοιτητές που πλέον δεν βλέπουμε στην πόλη δεν πήγαν στην Πάτρα, όπως πολλοί υπέθεταν. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, οι φοιτητές που καλούνται να ενοικιάσουν σπίτι για τις σπουδές τους συνεχίζουν να έχουν ως πρώτη επιλογή τη Ναύπακτο, όμως αυτοί πλέον είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλετε στο ότι με το πέρασμα το χρόνου και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το τμήμα του ΤΕΙ δηλώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από φοιτητές που έλκουν από τη γύρω περιοχή την καταγωγή τους, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται να ενοικιάσουν σπίτι.

Άρα, η μεταφορά του στο Αντίρριο δεν ευθύνεται για την «εξαφάνιση» των φοιτητών από την πόλη; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι απόλυτη προς καμία κατεύθυνση. Από τη μία μπορούμε να πούμε πως ευθύνεται για το ότι οι φοιτητές πλέον, έστω και αυτοί που έρχονται στο τμήμα μόνο για την παρακολούθηση των μαθημάτων, δεν «ακουμπούν» πλέον καθόλου στη Ναύπακτο, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ακόμα και το μικρότερο δυνατό έσοδο του ενός καφέ. Από την άλλη, όμως μπορούμε να πούμε και πως η μεταφορά στο Αντίρριο δεν επηρέασε στο βαθμό που πιστεύαμε την μετακίνησή τους από τη Ναύπακτο στην Πάτρα, όσον αφορά τον τόπο κατοικίας τους, αφού όπως προείπαμε η πλειοψηφία αυτών που ενοικιάζει σπίτι έχει ως πρώτη επιλογή την περιοχή μας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...