Τελική συμφωνία με Ελλάδα και ΔΝΤ, έως τις 20/2, βλέπει η Ευρώπη!

Η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα κλείσει και με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι το επόμενο Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, εκτιμούν οι Βρυξέλλες!

Επιβεβαιώνοντας τον προγραμματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος,  δηλώνει αισιόδοξος, ότι όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ακόμα και τα «αγκάθια» όπως το Εργασιακό και τα μέτρα 4,5 δις που απαιτεί το Ταμείο, θα έχουν κλείσει πριν τελειώσει ο Φεβρουάριος και πολύ πριν τις Ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου ή το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έξι ημέρες νωρίτερα (9 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο αυριανό Eurogroup θα καταγραφεί η πορεία της β’ αξιολόγησης, με την παρουσίαση της έκθεσης προόδου των θεσμών και θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει με την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών, στην Αθήνα ίσως και την επόμενη εβδομάδα.  Όπως είπε, «υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες», οι θεσμοί να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο αξιωματούχος, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους της πρότασης για  την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου. Ήδη, όπως επεσήμανε η κυβέρνηση έχει στείλει  επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις της ελληνικής πλευράς, σχετικά με την μορφή της τελικής συμφωνίας. «Η επιστολή αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας  όμως, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.

Τα θέματα που πρέπει να λυθούν, είναι αυτά της β’ αξιολόγησης που περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά, τα προϊόντα, την ενέργεια και άλλα, ενώ στο δεύτερο σκέλος, της διαπραγμάτευσης, υπάρχουν οι απαιτήσεις του Ταμείου για συγκεκριμένα μέτρα, που θα ρυθμίζουν τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Όπως είπε η Ευρώπη, θα λάβει υπόψη και τη δημοσιονομική υπέρ-απόδοση του 2016.

Δύσκολο θέμα, είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, κάτι το οποίο δεν δέχεται η Ελληνική πλευρά, αλλά θα πρέπει να λυθεί πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό  πρόγραμμα, δηλαδή και στην χρηματοδότηση, θεωρείται από τους Ευρωπαίους, ως  «εκ των ων ουκ άνευ».

Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε η μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα τεχνικής φύσεως, ενώ μια νέα διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα και η έγκριση του από τα κοινοβούλια των κρατών μελλών, θα έφερνε μεγάλες καθυστερήσεις, βάζοντας το, σε επικίνδυνη τροχιά. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος αξιωματούχος, επεσήμανε από τις Βρυξέλλες, ότι η λύση πρέπει να βρεθεί πριν ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Το μπαράζ εκλογών, ξεκινά από τις εθνικές της  Ολλανδίας, συνεχίζει στις Προεδρικές της Γαλλίας και καταλήγει στις Ομοσπονδιακές της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο. Μέσα σε αυτό τον εκλογικό κύκλο, θεωρείται πολύ πιθανό να μπει και η Ιταλία, που μπορεί να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...