Τζανακόπουλος: Εργαζόμαστε για λύση – Δεν βρισκόμαστε στη φάση του 2015

Τζανακόπουλος

«Δεν υπάρχει θέμα δόσης»

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί «πρόταση που δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βρισκόμαστε στη φάση του 2015 καθώς «δεν υπάρχει τέτοια βούληση ούτε από την πλευρά των δανειστών ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης».

Σε συνέντευξή του στον real fm, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «Εργαζόμαστε για λύση στο προσεχές eurogroup. Δεν χρειάζεται να προεξοφλούμε ποια θα είναι η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι. Όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες».

Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι «μία  πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ για θετική μελέτη βιωσιότητης είναι μια βαση. Δεν θα αποδεχτούμε πρόταση που δεν θα δίνει καθαρό διαδρομο στην ελληνικη οικονομία». Για να συμπληρώσει ότι «επιδιώκουμε να υπάρξει απόφαση που κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΣ της ΕΚΤ να εντάξει τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Το ΔΝΤ ή μένει με χρηματοδότηση ή μένει ως τεχνικός σύμβουλος»

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ ανέφερε ότι «θα πρέπει είτε να αποδεχτεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση είτε να παραμείνει ως τεχνικος σύμβουλος χωρίς χρηματοδότησηση Έχουν περάσει δυο χρόνια και έφταση η ώρα να πάρει την τελικη του απόφαση».

Κάλεσε δε, το ΔΝΤ να πάρει μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. «Μένει ή φεύγει. Ή θα υπάρξει συμφωνία που θα το καλύπτει να πάμε σε χρηματοδότηση είτε θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα».

«Δεν υπάρχει θέμα δόσης»

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφερθείς στο θέμα της δόσης, είπε ότι «η δόση συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις γιατην οποία δεν υπήρξε κανένα θέμα. Η όλη συζήτηση αφορά το χρέος. Δεν υπάρχει θέμα δόσης, τα ζητήματα που αφορούν τη δόση δρομολογήθηκαν και τώρα συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα». Και πρόσθεσε ότι «δικαιούμαστε αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα.

«Εργαζόμαστε για λύση – όλα τα άλλα υποθετικά σενάρια»

Κληθείς δε, να σχολιάσει το δημοσίευμα της Bild ,ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «Η  Γερμανική εφημερίδα μας έχει συνηθίσει σε δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας πάνω στους άξονες που σας ανέφερα. Είναι στο πλαίσιο άσκησης πίεσης να αποδεχτεί προτάσεις που δεν αντιστοιχούν. Η ελληνική πλευρά έχει κρατήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα των δανειστών. Από τη δική μας πλευρά εργαζόμαστε για λύση στο προσεχές  eurogroup και όλα τα άλλα  είναι υποθετικά σενάρια».

«Δεν έχουμε κάνει καμία ανακοίνωση αιτήματος για Σύνοδο»

Σχολιάζοντας τέλος, το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ντ. Τουσκ να υπάρξει σύνοδος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «από τη μεριά μας δεν έχουμε κάνει καμια ανακοίνωση αιτήματος για Σύνοδο κορυφής. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο. Δουλέυουμε στην κατεύθυνση για θετική κατάληξη στο προσεχές eurogroup”.

“Δεν έχει αποφασιστεί, ούτε να υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς”

 Αναφερθείς τέλος στα σενάρια περί σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ή περί κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε: “Η συζήτηση που γίνεται στο διεθνές περιβάλλον για το χρέος είναι πολύ πιο μπορστά από οτιδήποτε θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία που θεωρόυσε πριν από λίγο καιρό το χρέος βιώσιμο. Το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα αλλά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν έχει αποφασιστεί ούτε να υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Εφόσον αποφασιστεί θα το ανακοινώσουμε αμέσως”.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/286381-Tzanakopoylos-Yparchoyn-oi-proypotheseis-gia-symphonia-sto-Eurogroup-tes-15es-Ioynioy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...