Τζιχαντιστές σχεδίαζαν… χάος στα Βαλκάνια

Τζιχαντιστές σχεδίαζαν… χάος στα Βαλκάνια

Τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες έχουν περάσει από τότε που ένας νεαρός μαχητής του “ισλαμικού κράτους” από το Κοσσυφοπέδιο, έγινε μάρτυρας μιας από τις χειρότερες δολοφονίες της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης. Ο Φιτίµ Λιαντρόβτσι ήταν 24 ετών όταν είδε έναν πολίτη Σύρο δεμένο σε ένα στύλο και να καίγεται.

«Σίγουρα δεν ήταν η χειρότερη που έχω δει μεταξύ πολλών εκτελέσεων, φόνων και εμπρησμών», είχε είπε στην Πρίστινα ο ίδιος, μετά την αποφυλάκισή του. Είχε ενταχθεί στη γνωστή ομάδα “Μουχατζέρι” και πολέμησε στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Επέστρεψε στο Κοσσυφοπέδιο, συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και φυλακίστηκε. Όμως, επειδή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία από τη δράση του στη Συρία (όπως και για άλλους έξι Αλβανούς) παρέμεινε στη φυλακή για λίγο και αποφυλακίστηκε. Την ομάδα “Μουχατζέρι” την είχε ιδρύσει ο πασίγνωστος αιμοσταγής Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο Λιαβντρίµ Μουχατζέρι πριν σκοτωθεί µε drone. Έκτοτε, το Κοσσυφοπέδιο, έγινε το κέντρο στρατολόγησης ξένων τζιχαντιστών, σύμφωνα µε τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες προειδοποίησαν αρκετές φορές για επικείμενη απειλή στην Ευρώπη.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου γνώριζαν ότι από το 2012, 348 ενήλικες μετέβησαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους εκεί αλλά και αρκετοί επέστρεψαν.

Φυλακίστηκαν αλλά παρέμειναν πιστοί στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό, όπως ο Λιανυρόβτσι, που είχε πει, λίγο μετά την αποφυλάκισή του: «Το χαλιφάτο δεν έχει τελειώσει. Η ιστορία του έχει μόλις αρχίσει. Θέλω να δημιουργήσω ένα ισλαμικό κράτος στο Κόσοβο και θα είμαι ευτυχής να πεθάνω για την υποστήριξη του”.

Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν σε αρκετές πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες. Τον περασμένο Ιούνιο συνελήφθησαν έξι άνδρες και μια γυναίκα στο Κοσσυφοπέδιο και στη Γερμανία. Σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και εναντίον πολιτών στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Λίγο νωρίτερα, συνελήφθησαν οκτώ άτομα στο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία σχεδίαζαν δολοφονίες ισραηλινών παικτών, να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να προκαλέσουν ταραχές και καταστάσεις χάους στο Κόσσοβο και στα δυτικά Βαλκάνια.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τους. Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Μπουγιάρ Μπεχράµι, αποκάλυψε στις αστυνομικές αρχές λεπτομέρειες σχετικά µε το σχεδιασμό των επιθέσεων, το στρατιωτικό υλικό, καθώς και τους τρόπους µε τους οποίους τα µέλη της ομάδας προσπάθησαν να αποκτήσουν όπλα, εκρηκτικά και υλικά χημικού πολέμου. Σύμφωνα µε το κατηγορητήριο, οι συλληφθέντες προσπάθησαν να σχηματίσουν μια ομάδα µε την ονομασία «Βοηθοί του ισλαμικού κράτους στη γη των αετών», η οποία θα δρούσε στο Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ την Αλβανία και ίσως ευρύτερα.

Η έρευνα έδειξε ότι το “ισλαμικό κράτος” τους χρηματοδότησε για να εκτελέσουν τις επιθέσεις. Τα χρήματα τα εισέπραξαν, όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, µέσω υπόγειων διασυνδέσεων που είχε το “ισλαμικό κράτος”.

Σχεδίαζαν να επιτεθούν και σε δύο εστιατόρια στην Γκρατσάνιτσα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Ουσιαστικά, η λειτουργία της ομάδας των τζιχαντιστών άρχισε το φθινόπωρο του 2016, όταν σχεδίαζαν να επιτεθούν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ στον αγώνα µε την Αλβανία.

Δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο απέτυχε, η ομάδα τζιχαντιστών αποφάσισε να βρει νέους στόχους, που ήρθε σε επαφή µε έναν ανώνυμο υπάλληλο του αλβανικού στρατού ο οποίος προσπάθησε να τους προμηθεύσει τα εκρηκτικά και τα δηλητηριώδη αέρια. Σχεδόν ταυτόχρονα, η ομάδα όμως έχασε την επαφή µε “σημαντικούς ανθρώπους” στο “ισλαμικό κράτος”, όπως ο Μουχατζέρι και ο Ακίφ οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Συρία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η ομάδα των Αλβανών τζιχαντιστών αντιμετώπισαν ένα ακόμη “σοβαρό πρόβλημα”.

Δεν μπόρεσαν να βρουν ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Έτσι, αναβλήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σχεδιαστεί, όπως οι επιθέσεις σε εκκλησίες Ορθοδόξων στη διάρκεια των μεγάλων εορτών, Πάσχα και Χριστούγεννα.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344480-Tzichantistes-schediazan-chaos-sta-Balkania ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...