Τζόουνσταουν, 38 χρόνια μετά: Η μαζική αυτοκτονία που συγκλόνισε τον κόσμο

Συγκλονίζουν οι μνήμες από την μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία.

Σήμερα συμπληρώνονται 38 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που 918 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας μιας σειράς τραγικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στη βορειοδυτική Γουιάνα, όπου εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες είχαν ταξιδέψει για να σχηματίσουν έναν «παράδεισο επί της Γης», υπό την καθοδήγηση του θρησκευτικού του ηγέτη, αιδεσιμότατου Τζιμ Τζόουνς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών – πάνω από 900 άτομα – έχασαν τη ζωή τους καταναλώνοντας ένα φονικό κοκτέιλ με κυάνιο, στον καταυλισμό που είχε δημιουργήσει ο Τζόουνς, ιδρυτής και ηγέτης του «Ναού του Λαού», μιας αίρεσης που γνώρισε μεγάλη ακμή στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70. 

Ακόμα και μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το «φάντασμα» της τραγωδίας που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απώλεια αμερικανικών ζωών μέχρι τους Δίδυμους Πύργους, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στην κοινωνία των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η «Σφαγή της Τζοουνσταουν» έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μαζική αυτοκτονία, με την έκφραση «drink the Cool-Αid» (το ποτό που χρησιμοποιήθηκε στο φονικό κοκτέιλ) να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για να δηλώσει την «τυφλή» πίστη και υπακοή σε ένα πρόσωπο ή κίνημα, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. 

Στην πραγματικότητα, όπως έχουν δηλώσει αρκετές φορές οι επιζώντες του μακελειού που άφησε το σημάδι του στην αμερικανική ιστορία, η έκφραση «μαζική αυτοκτονία» προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων, ο θάνατος των οποίων ήταν το αποτέλεσμα των ενεργειών ενός και μόνο ανθρώπου: ενός βαθιά διαταραγμένου – κατά πολλούς, σατανικού – ιεροκήρυκα που εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό του χάρισμα να «μαγεύει» και να παρηγορεί όσους βρίσκονταν στο περιθώριο, υποσχόμενος να τους λυτρώσει από τον ακραίο ρατσισμό που μάστιζε τότε την αμερικανική κοινωνία.

Ο αιδεσιμότατος Τζιμ Τζόουνς


 

Οι σοροί των θυμάτων επιστρέφουν στις ΗΠΑ

 

 Η επίσκεψη του γερουσιαστή Ράιαν και το δραματικό τέλος του «Ναού του Λαού»

Οι καταγγελίες από συγγενείς των ατόμων που εγκατέλειψαν σπίτια και οικογένειες για να ταξιδέψουν στην Γουιάνα αλλά και από πρώην οπαδούς που είχαν καταφέρει να αποδράσουν από τον εφιαλτικό «παράδεισο» του Τζόουνς και είχαν επιστρέψει στις ΗΠΑ είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα στον γερουσιαστή Λίο Ράιαν. 

Τόσο μάλιστα, που ο τελευταίος αποφάσισε να επισκεφθεί τον καταυλισμό της Τζόουνσταουν, μαζί με μερικούς βοηθούς του και ένα τηλεοπτικό συνεργείο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως ευσταθούσαν όσα τρομακτικά είχε ακούσει.

Η εικόνα που του παρουσίασε ο Τζιμ Τζόουνς, κατά τις πρώτες τουλάχιστον ώρες της επίσκεψής του, απείχε πολύ από όσα αναφέρονταν στις καταγγελίες. Οι κάτοικοι της Τζόουνσταουν έδειχναν πανευτυχείς στο νέο τους σπίτι. Ωστόσο η  επίφαση της δημοκρατικής και γαλήνιας κοινότητας που είχε στήσει με πολύ κόπο ο Τζόουνς σύντομα «κατέρρευσε», με τα πρώτα μέλη να προσεγγίζουν μυστικά τον Ράιαν ζητώντας του απεγνωσμένα να τους πάρει μαζί του επιστρέφοντας στις ΗΠΑ!

H τελευταία ομιλία του Τζόουνς στον καταυλισμό του

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...