Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη. Τροφές κατά της κυτταρίτιδας!!!

Η κυτταρίτιδα είναι ο εφιάλτης κάθε γυναίκας και αυτό είναι κάτι που οι γυναίκες θέλουν να ξεφορτωθούν ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος τους. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ορισμένες τροφές μπορεί να την καταπολεμήσουν, αλλά είναι αλήθεια αυτό ή ένας άλλος μύθος; Άς μάθουμε.
Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα είναι μια επίφοβη και ενοχλητική κατάσταση που προσβάλει την πλειοψηφία των γυναικών μετά την εφηβεία. Ο όρος αναφέρεται στο λακκάκι που εμφανίζεται στο δέρμα, συνήθως στους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς ή και σε άλλες περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν μεγάλα αποθέματα λίπους. Η κυτταρίτιδα προκαλείται από την ανομοιόμορφη κατανομή λίπους ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το οποίο δημιουργεί το λακκάκι. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται μόνο από τη συσσώρευση λίπους. Ακόμη και γυναίκες οι οποίες είναι αρκετά αδύνατες συχνά εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Προκαλείται στην πραγματικότητα από την επίδραση του λίπους και των μυών του συνδετικού ιστού μαζί. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι το υπερβολικό λίπος επιδεινώνει σίγουρα την κατάσταση και κάνει την εμφάνιση πιο έντονη και αντιαισθητική.
Γιατί η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες;
Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα στρώμα ιστού το οποίο χρησιμοποιείται για την προσάρτηση του δέρματος στον μυ. Στους άνδρες ο ιστός αυτός έχει διαγώνια ή σταυρωτή διάταξη η οποία είναι λεία και συνεχής. Δυστυχώς στις γυναίκες, αυτός ο συνδετικός ιστός λειτουργεί κάθετα και καθώς συνδέεται με το δέρμα δημιουργεί θαλάμους οι οποίοι παγιδεύουν  και πιέζουν το λίπος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα γνωστά λακκάκια.
Από τι προκαλείται η κυτταρίτιδα??
Ελαστικότητα του δέρματος
Καθώς γερνάμε ο συνδετικός μας ιστός χάνει την ελαστικότητά του και δεν διατηρεί την ομαλή εμφάνισή που έχει στα νιάτα μας. Ορμονικές αλλαγές κάνουν  το συνδετικό ιστό πιο σκληρό και λιγότερο ελαστικό, και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των λιποκυττάρων, αρχίζουν να δημιουργούν την  κυτταρίτιδα. Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα του και η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πιο έντονη.
Μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους (yo-yo)
Oι μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση και απώλεια βάρους μπορεί να κάνει το δέρμα λιγότερο ελαστικό και συνεπώς να αυξήσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Κληρονομικότητα
Δυστυχώς κυτταρίτιδα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το γονιδιακό υπόβαθρο και αν υπάρχει προδιάθεση για την κατάσταση υπάρχουν πολύ λίγα που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε.
Η διατροφή και η άσκηση προλαμβάνουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας;
Παρόλο που δεν μπορεί να εξαλείψει την κυτταρίτιδα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θεωρούνται ευεργετικές για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Πιστεύεται γενικά ότι ένα διαιτολόγιο με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα βοηθήσει να μειωθεί το στρώμα του λίπους κάτω από το δέρμα, το οποίο βοηθά στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση του δέρματος και του συνδετικού ιστού υγιές και ελαστικό. Μια δίαιτα που στοχεύει στον περιορισμό των κατακρατήσεων  αποφεύγοντας το πάρα πολύ αλάτι μπορεί επίσης να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Είναι επίσης σημαντικό να μην καπνίζετε και να φροντίζετε να είστε πάντα καλά  ενυδατωμένοι.
Η άσκηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, δεδομένου ότι ελαχιστοποιεί το λίπος του σώματος, βελτιώνει την κυκλοφορία και τονώνει τους μύες σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, όπως οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά. Πιστεύεται ότι αυξημένη κυκλοφορία βοηθά να κρατηθεί το δέρμα και ο συνδετικός ιστός υγιής και ελαστικός, και επίσης βοηθά στην ελαχιστοποίηση της κατακράτησης υγρών.
Μπορεί όντως ορισμένα τρόφιμα να βοηθούν την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας;
Ενώ συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους οι ειδικοί ότι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα θα βοηθήσει στην πρόληψη ή εξάλειψη της κυτταρίτιδας, υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση ορισμένων τροφίμων για να καταπολεμήσει ενεργά την κυτταρίτιδα.
Τροφές που συνιστώνται είναι γενικά εκείνες που περιέχουν θρεπτικές ουσίες ή έχουν ιδιότητες που συμβάλουν στη βελτίωση του δέρματος και του συνδετικού ιστού και στην ελαχιστοποίηση του σχηματισμού λίπους. Σε γενικές γραμμές αυτά τα είδη των τροφίμων βρίσκονται όλα σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
Δέκα τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα
1. Νερό
Αν και δεν είναι τρόφιμο, το νερό φαίνεται να είναι οτι πιο αποτελεσματικό στη μείωση εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα, είναι ένα υγιές δέρμα. Τα λιποκύτταρα γίνονται πιο εμφανή κάτω από ένα αφυδατωμένο δέρμα. Γίνεται κατανοητό πως η επαρκής κατανάλωση νερού καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της όψης των προβληματικών περιοχών. Μπορεί επίσης οι ευεργετικές επιδράσεις της ενυδάτωσης να γίνουν εμφανής αν κανείς καταναλώνει λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά όπως, το πεπόνι, τα σταφύλια, οι ντομάτες, τα φυλλώδη λαχανικά και τα αγγούρια. Όχι μόνο θα σας προμηθεύσουν με τα απαραίτητα υγρά αλλά περιέχουν επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και χαμηλή θερμιδική αξία, η οποία μπορεί να περιορίσει το σχηματισμό του λίπους.
2. Απαραίτητα λιπαρά οξέα
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για να βελτιωθεί μειωθεί η εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να ληφθούν από τα τρόφιμα. Πιστεύεται ότι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα μπορούν να  βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και ως εκ τούτου την κυκλοφορία, οδηγώντας σε μειωμένη εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν: ο σολομός, οι σαρδέλες, το ελαιόλαδο και τα καρύδια. Τα ω-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τροφές όπως ο ηλιόσπορος, το ηλιέλαιο και τα φασόλια σόγιας.
3. Τα ακόρεστα λίπη
Μονο-και πολυακόρεστα λίπη έχουν δειχθεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του δέρματος. Με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα είδη λιπών, η υγεία του δέρματός σας μπορεί να βελτιωθεί, μειώνοντας την όψη της κυτταρίτιδας. Καλές πηγές μονο-και πολυακόρεστων λιπών αποτελούν οι ξηροί καρποί και οι διάφοροι σπόροι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα ψάρια.
4. ‘Άπαχες πρωτεΐνες
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μπορείτε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μικρότερη συσσώρευση των λιποκυττάρων σε προβληματικές περιοχές μειώνοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην οικοδόμηση των μυών, η οποία μπορεί να βοηθήσει και να δώσει μια πιο ήπια εμφάνιση για τις πληγείσες περιοχές. Καλές πηγές είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το άπαχο κρέας και το κοτόπουλο χωρίς πέτσα.
5. Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center υποστηρίζει ότι μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, για τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν την κυτταρίτιδα είναι ευεργετική καθώς και για τη διαχείριση βάρους. Μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του δέρματος χάρη στα υγιή λίπη που βρίσκονται στους σπόρους. Για να αυξήσετε την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως σας, επιλέξτε ποικιλίες του ψωμιού και δημητριακών ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και ζυμαρικά, και δοκιμάστε τρόφιμα, όπως η κινόα.
6. Φρούτα
Τα φρούτα είναι απαραίτητα σε κάθε υγιεινή διατροφή διότι παρέχουν μια σειρά από πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τα περισσότερα φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικά για την απώλεια βάρους και βελτίωση της κυτταρίτιδας. Έχει προταθεί από ορισμένες πηγές ότι οι μπανάνες και η παπάγια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Έχει προταθεί ότι το κάλιο μειώνει την κατακράτηση υγρών και αυξάνει την λεμφική αποστράγγιση, η οποία μπορεί να βελτιώσει την κυτταρίτιδα, αλλά υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτό σε αυτό το στάδιο. Τα cranberries και άλλα μούρα μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
7. Λαχανικά
Επίσης με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά και θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, τα λαχανικά είναι ιδανικά για τη διαχείριση βάρους. Αν και δεν υπάρχουν σαφής επιστημονικές αποδείξεις, τα σπαράγγια έχουν συχνά προταθεί σαν ευεργετικά για την  καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και αυτο οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε φολικό οξύ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το φολικό οξύ βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης και μειώνει τα επίπεδα του άγχους, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την αποθήκευση λίπους στο σώμα.
8. Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά για τα άτομα με κυτταρίτιδα ή εκείνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της, βοηθώντας στην οικοδόμηση των μυών και στην ενίσχυση των υπαρχόντων κυττάρων. Καλές πηγές αποτελούν τα όσπρια, τα φασόλια και τα μπιζέλια, το κινόα, και το πλιγούρι.
9. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα κολλαγόνου, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τους ιστούς και να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Καλές πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μούρα, οι φράουλες και ο ανανάς.
10. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το σγουρό λάχανο περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως λουτεΐνη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει την ενυδάτωση του δέρματος και ελαστικότητα και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...