Τουσκ: Έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος

Παυλόπουλος Τουσκ

“Όλοι ομολογούν ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εξέφρασε την αίσθηση ότι έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις Ελλάδας – δανειστών.

Ακόμη, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι «ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε», αλλά νιώθει ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τουσκ χαιρέτισε την αφοσίωση που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός για τον συγκεκριμένο σκοπό και συμπλήρωσε ότι είναι αισιόδοξος για ένα «μεγάλο φινάλε», λόγω της διάθεσης των Ελλήνων να κάνουν κάποιες θυσίες. 

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί». 

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να τηρηθεί από όλους τους λαούς της Ευρώπης η αλληλεγγύη, ιδίως σε θέματα οικονομίας και ανθρωπισμού.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο» και έστειλε μήνυμα υπέρ της παραμονής στο ευρώ, λέγοντας ότι οι Έλληνες δεν διανοούνται την πορεία τους εκτός Ε.Ε. και εκτός του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

«Όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως και σε αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρξει πνεύμα ειλικρινούς αλληλεγγύης, καθώς και ότι δεν νοούνται φοβικά σύνδρομα από κράτη μέλη της Ε.Ε..

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/277969-Toysk-Echei-epiteychthei-pragmatike-proodos ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...