Το κουτσομπολιό μάς κάνει καλό, επιβεβαιώνει νέα μελέτη

Αν ψάχνετε μία δικαιολογία για να συνεχίσετε να κουτσομπολεύετε, η είδηση που ακολουθεί μάλλον σας την παρέχει.

Ομάδα ψυχολόγων από την Ιταλία ανακάλυψαν ότι το κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία, διότι ενισχύει το «δέσιμό» μας με άλλα άτομα – και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι πολλοί και καλοί κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν παράγοντα υγείας και μακροζωίας.

Ακόμα καλύτερα, δε, το όφελος αυτό είναι ανεξάρτητο από την προσωπικότητα, διότι δεν σχετίζεται με τον χαρακτήρα μας αλλά με την αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης, η οποία ως φαίνεται αυξάνεται όταν μοιραζόμαστε ένα κουτσομπολιό που μάθαμε.

Η ορμόνη αυτή είναι η οξυτοκίνη, η γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» αφού είναι υπεύθυνη (και) για το ψυχικό δέσιμο της μητέρας με το παιδί και των εραστών μεταξύ τους.

Τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Παβία, οι οποίοι επιστράτευσαν 22 φοιτήτριές τους και τις χώρισαν σε ομάδες, ζητώντας τους να κάνουν τριών ειδών συζητήσεις.

Στην πρώτη συζήτηση κουτσομπόλευαν για μία πρόσφατη, μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη στο πανεπιστήμιό τους, στην δεύτερη άκουγαν μία ηθοποιό να τους αφηγείται πως ένας τραυματισμός έβαλε τέλος στα όνειρά της να γίνει πρωταθλήτρια σε κάποιο άθλημα, και στην τρίτη συζήτηση μιλούσαν με έναν ερευνητή που τους έθετε ουδέτερες ερωτήσεις για τα μαθήματά τους.

Μετά από κάθε μία συζήτηση, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα σάλιου από τις φοιτήτριες για να μετρούν τα επίπεδα της οξυτοκίνης και της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Όπως διαπίστωσαν, ενώ τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονταν εξίσου είτε οι φοιτήτριες κουτσομπόλευαν είτε συμμετείχαν στις μη κουτσομπολίστικες συζητήσεις, εκείνα της οξυτοκίνης αυξάνονταν σημαντικά όταν κουτσομπόλευαν.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι «το κουτσομπολιό φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, επιτελώντας τον κύριο εξελικτικό λόγο για τον οποίο αναπτύχθηκε και ο οποίος είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νατάσια Μπροντίνο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αύξηση της οξυτοκίνης με το κουτσομπολιό ήταν ανεξάρτητη από την προσωπικότητα κάθε φοιτήτριας.

«Ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως η συμπόνια, το στρες, η ζήλεια κ.λπ. δεν φάνηκε να επηρεάζουν την οξυτοκίνη στην διάρκεια του κουτσομπολιού», σημειώνουν οι ερευνητής στο άρθρο τους.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες το έχουν συσχετίσει ακόμα και με τη μακροζωία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...