Το κρεσέντο Ερντογάν και η σκοπιμότητά του

Το κρεσέντο Ερντογάν και η σκοπιμότητά του

Είναι γνωστή πλέον η τακτική και πρακτική του Τούρκου προέδρου έναντι της ελληνικής πλευράς, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος µε τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της χώρας του. Επιθετική ρητορική, υψηλοί τόνοι, από τους συμβούλους του και τα µέλη της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελλάδας.

Όμως, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αν αυτή η τακτική κάποια στιγμή ξεφύγει του ελέγχου. Τότε, το πρώτο που μπορεί να συμβεί είναι το θερμό επεισόδιο. Αυτή τη φορά, το κρεσέντο Ερντογάν, έχει δύο γενεσιουργούς αιτίες. Πρώτον, οι δηλώσεις της Αθήνας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια και δεύτερον τα συνεχώς διογκούμενα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 25% την περασμένη εβδομάδα, ενώ η τουρκική λίρα έπεσε κάτι περισσότερο από 40% σε σχέση µε το αμερικανικό δολάριο. Για να υπάρχει μεγαλύτερο… σασπένς στο διεθνές παιχνίδι, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν περιορίστηκε στις απειλές κατά της Ελλάδας, αλλά συμπεριέλαβε στη ρητορική του τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Σύρους.

Ο Ερντογάν έστειλε παρόμοια μηνύματα για την υπεράσπιση των συνόρων και των τουρκικών εθνικών συμφερόντων (!) στους Ελληνοκύπριους καθώς και στη Συρία.

Οι πρόσφατες απειλές λοιπόν του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εκτοξεύτηκαν κατά της Κύπρου έχουν γίνει αφενός να ενισχυθεί η τουρκική πλευρά στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών και αφετέρου να καλύψουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

Ως γνωστόν από το 1974 και εντεύθεν, το κυπριακό ζήτημα, βαδίζει σε ρυθμούς ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω. Το χάντικαπ της Άγκυρας έναντι της ελληνικής πλευράς αυτή τη στιγμή, είναι σαφές και είναι αποτέλεσμα της ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, μπορούν να ελπίζουν μόνον στην Άγκυρα. Έτσι, µε αφορμή και τις συναντήσεις Ακιντζί – Αναστασιάδη, ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνει επιθετικά µε σκοπό τη δημιουργία κλίματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, οι δηλώσεις του κατά των διεθνών εταιρειών πετρελαίου που θα εξερευνήσουν τον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Τις χαρακτήρισε πειρατές και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα, δημιουργώντας μια νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν μετά τις αντίστοιχες πολεμικές δηλώσεις Μπουλούτ (σύμβουλος του προέδρου), ο οποίος μίλησε ακόμη και για πόλεμο στο Αιγαίο! Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά.

Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από τις νορβηγικές και αμερικανικές έρευνες, η κατάσταση έγινε αρκετά εκρηκτική, µε την Άγκυρα να μπαίνει σε ένα κρεσέντο επιθετικής ρητορικής.

Την ίδια στιγμή για παράδειγμα που Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος άρχισαν τις έρευνες στα χωρικά ύδατα, ξεκίνησε µε προκλητικό τρόπο περιπολίες και ασκήσεις, τουρκικό ναυτικό. Ωστόσο, από τον περασμένο μήνα η Λευκωσία έχει καλέσει δύο ενεργειακούς κολοσσούς, την γαλλική «Total» και την αμερικανική «Exxonmobil» για την έρευνα στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ το οικόπεδο 10 έχει ήδη δοθεί από την κυβέρνηση στην «Exxonmobil» και την «Qatar Petroleum».

Τι συμβαίνει όμως τώρα; Η Άγκυρα θεωρεί ότι το οικόπεδο 7 εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της αυτοχαρακτηριζόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», της ξεχωριστής οντότητας των Τουρκοκυπρίων. Ενθυμούμαστε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το πλοίο του ιταλικού πετρελαϊκού γίγαντα Eni για να πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνει κάτι πολύ σοβαρό σήμερα, ως προέκταση αυτής της πολιτικής. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Διαφορετικά απειλεί µε γενική σύρραξη. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η αλλαγή στάσης απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, έναντι των Ρώσων.

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος λίγα 24ωρα πριν; “Όσοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το οποίο να είναι αντίθετο µε τα τουρκικά συμφέροντα, τώρα πρέπει να καταλαβαίνουν πόσο λάθος είναι”.

Και πρόσθεσε µε νόημα: “Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός, οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να σφετερίζονται και να αποκλείεται η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα του Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τις τουρκοκυπριακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις. Όμως, αν προστεθεί και το εσωτερικό πρόβλημα της χώρας του, τότε ίσως να χρειάζεται διπλή ανάγνωση αυτό το “πακέτο” των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346632-To-kresento-Erntogan-kai-e-skopimoteta-toy ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...