Το σχέδιο του Κυριάκου με την πρόταση μομφής

Το σχέδιο του Κυριάκου με την πρόταση μομφής

Δεν πρόκειται να δειλιάσω, προειδοποιεί ο Αλέξης

Για να εγκλωβίσει τον Καμμένο και να βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση

ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ εξελίξεις στο Σκοπιανό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού με τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών και συμμαχιών και τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός τόσο σε σχέση με την κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο γιατί ο Πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει έγκαιρα την κατάσταση όσο και με τις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο για μετακίνηση βουλευτών των μικρών κομμάτων είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRA NEWS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει καθαρά σε επικοινωνιακές εντυπώσεις και στον εγκλωβισμό του Πάνου Καμμένου ο οποίος θα αντιμετωπίσει το δίλλημα αν θα στηρίξει ή όχι την κυβέρνηση.

Οι υπεύθυνοι για τον πολιτικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι ο Καμμένος θα εκτεθεί στην περίπτωση που στηρίξει την κυβέρνηση γιατί η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί με πρόσχημα να μην επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συναγερμός έχει σημάνει και στον ΣΥΡΙΖΑ με τα αρμόδια κομματικά όργανα να καλούνται να χαράξουν τακτική και στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Κρίσιμες θεωρούνται και οι αποφάσεις που θα πάρουν αύριο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πάντως, από τη ρητορική που αναπτύσσει ο Πάνος Καμμένος σε συνδυασμό με την εμπρηστική αρθρογραφία των φιλικών του σάιτ, αποκαλύπτεται η πρόθεση του να εγκαταλείψει νωρίτερα την κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή ασκεί ισχυρές πιέσεις σε υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ προκειμένου να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα ο Τέρενς Κουίκ που διαφωνεί κάθετα με τη στάση στο Σκοπιανό δέχεται πρωτοφανή επίθεση και έχει στοχοποιηθεί από τον επικοινωνιακό μηχανισμό των ΑΝΕΛ.

Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία θεωρούν στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Από τη Σαμοθράκη ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι δεν θα δειλιάσει και δεν πρόκειται να υπολογίσει το πολιτικό κόστος γιατί αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της χώρας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο για την διερεύνηση του κόμματος προς την Κεντροαριστερά.

Γι’ αυτό δεν αποκλείεται στον επικείμενο ανασχηματισμό να υπουργοποιηθούν εμβληματικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ηδη συζητείται η τοποθέτηση του Χάρη Παμπούκη στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή στην κυβέρνηση δύο βουλευτών του Ποταμιού και ενός κορυφαίου στελέχους του Κινήματος Αλλαγής.

Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δεσμευθεί να παρέχει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου επιδιώκουν τη διαμόρφωση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να μην εμφανίζεται η κυβέρνηση σε κατάσταση ομηρίας.

Η απάντηση Τσίπρα στις απειλές Καμμένου: «Δεν θα δειλιάσω, δεν θα υπολογίσω το κόστος»

Ηχηρή απάντηση στις προειδοποιήσεις Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σαμοθράκη. Ο πρωθυπουργός -χωρίς να κάνει ευθεία, ονομαστική αναφορά στον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ- διεμήνυσε με σαφήνεια πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. «Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται -ούτε το έκανα τα τρεισήμισι αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός- να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο» τόνισε με νόημα και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα». Η απάντηση Τσίπρα ήρθε μετά τις διαδοχικές αναρτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνεδριάζει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις αντιδράσεις του κυβερνητικού εταίρου, θα συζητήσουν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που συνεδριάζουν σήμερα στις 12:00 στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Το επικείμενο διαζύγιο των δυο κυβερνητικών εταίρων, το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της Συμφωνίας από τη Βουλή αλλά και η «επόμενη μέρα» αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.

Σκουρλέτης κατά Καμμένου

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών». Ενώ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου, σχολιάζοντας πως «ενώ εξαρχής της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης γνώριζε ποια είναι η προγραμματική της δέσμευση και η κατεύθυνσή της», έρχεται «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας» να κάνει δηλώσεις «οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης».

Συνεδριάζουν την Τετάρτη και οι ΑΝΕΛ

Ηδη από το Σάββατο ανακοινώθηκε η έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ. «Με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, στις 10:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις 11:00 η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Οι επιθέσεις Καμμένου

Ολα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο Πάνος Καμμένος έστειλε μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας olympia, που απηχεί τις απόψεις του προέδρου των ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζει «αδιανόητη και ύποπτη» την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από κυβερνήσεις μειοψηφίας ή ανοχής.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας αποκάλεσε «ολετήρα» τον τέως ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, αλλά επιτέθηκε και στους «συνοδοιπόρους» του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter: «Είμαι σε πόλεμο από τότε που τράβηξα δικό μου δρόμο δύσκολο και δεν δέχτηκα τη ΝΔ των μνημονίων και των Πλεύρηδων. Σε πόλεμο με τα συμφέροντα ακόμη και “μαφιόζικα”, δεν θα πάω ούτε από αδέσποτη ούτε θα γονατίσω να με εκτελέσουν οι συνοδοιπόροι του ολετήρα Κοτζιά. Το επέλεξαν…».

Είχε προηγηθεί ξέσπασμα του υπουργού Αμυνας κατά του Νίκου Κοτζιά, πάντα μέσω Twitter, στο οποίο ο κ. Καμμένος έγραψε: «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».

Ο υπουργός Άμυνας έκανε την οργισμένη ανάρτηση έπειτα από συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά, στην οποία δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έπαψε να απειλεί με πτώση της κυβέρνησης όταν διαπίστωσε πως κάποιοι βουλευτές του δεν θα τον ακολουθούσαν.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά

«Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δεν θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του», είπε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξη στο «News 24/7».

Ακόμη, εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση που φτιάχτηκε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση σωτηρίας, μας έβγαλε από τα μνημόνια. Θα μπορούσαν μετά να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα σε αυτήν και να μην μπει σε αυτή την κατάσταση φθοράς, που την έχει βάλει ο κ. Καμμένος. Δεν θέλει ενιαία τα Σκόπια ο κ. Καμμένος».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/350877-To-schedio-toy-Kyriakoy-me-ten-protase-momphes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...