Το 2017 φέρνει περιορισμό της λιτότητας και ποσοτική χαλάρωση

 Morgan Stanley: Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το 2017

 Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, βλέπει για το 2017 η Morgan Stanley με σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και χωρίς κρίση στο καυτό θέμα του Χρέους. Αν συνεχιστεί η ομαλή εκταμίευση των δόσεων, οι ξένοι αναλυτές  βλέπουν μια ισορροπημένη χρηματοδοτική κατάσταση για την  Ελλάδα.

 Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί, θεωρούν δεδομένο ότι οι δανειστές, έχουν σχεδιάσει έτσι την  χρηματοδότηση, ώστε αν δεν ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις του προγράμματος και δεν εκταμιεύονται οι δόσεις, η Ελλάδα να αντιμετωπίζει πιέσεις στη ρευστότητα!

 Όσον αφορά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προβλέπουν πως θα τεθούν σε ισχύ. Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει το πέρας των γερμανικών εκλογών, ώστε να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Χωρίς τα μέτρα ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιος και το ίδιο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η ένταξη στο QE για το τέλος του 2017.

 Σε αυτό το πλαίσιο των οικονομικών εκβιασμών η Morgan Stanley θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αν  συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τους πιστωτές. Κάτι, το οποίο προϋποθέτει την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, με αρχή το κλείσιμο τη β’ αξιολόγησης.  Αυτό, γιατί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους δεν γίνεται από τις αγορές, όπως στις περισσότερες χώρες, αλλά από τους δανειστές, με ευνοϊκούς όρους. Οι επόμενες εκταμιεύσεις εξαρτώνται από τη συμμόρφωση της με το πρόγραμμα διάσωσης.

 Δηλαδή, αν συνεχιστεί η χρηματοδότηση, η Ελλάδα είναι «βιώσιμη» σχετικά με τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν για το χρέος. Σε αυτή τη βάση, όποια εκτίμηση για ελληνικό χρέος συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, φαίνεται εκ πρώτης όψεως μη βιώσιμος. Αλλά είναι αυτή η σωστή μέτρηση για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους; Για μια οικονομία που χρηματοδοτείται από τις αγορές, θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Με αυτό το μέτρο σύγκρισης, ο δανεισμός με ένα τόσο υψηλά επίπεδα χρέους δεν θα ήταν δυνατός. Αλλά η Ελλάδα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διάσωσης με πολύ ευνοϊκούς όρους. Από τη στιγμή που συμμορφώνεται, τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους θα έρχονται».

 Τέλος η Morgan Stanley εκτιμά ότι η λιτότητα θα περιοριστεί στο μέλλον, καθώς το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα δύσκολα μέτρα, έχουν ήδη περάσει.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...