Τσίπρας: Εφαρμογή του προγράμματος αλλά με κοινωνική συνοχή

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ» – «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ»  

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, όμως δεν θα υποστείλουμε τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής», τόνισε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε βαθύτατα ουσιαστική την επίσκεψή του στο νησί, ανακοινώνοντας μέτρα με στόχο τη στήριξη των νησιών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απαλλαγή νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό το μέτρο αφορά τα νησιά όλης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση θέλει να δώσει να μήνυμα στους πολίτες των νησιών, ότι η πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα τους. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του», ανέφερε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ανατολικό Αιγαίο, είπε ότι οι κάτοικοι φυλάνε Θερμοπύλες στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Ακόμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επεξεργασία συγκεκριμένου πακέτου στήριξης με στόχο τη διευκόλυνση της παραμονής των κατοίκων ιδιαίτερα στα πολύ μικρά νησιά. Τα μέτρα, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν στόχο την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση πλαισίου ευκολότερης διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ενεργοποιείται το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα για το ερευνητικό ινστιτούτο νησιωτικής πολιτικής.

Παράλληλα, επιδιώκεται να μπει στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια και υδατοδρόμια.

Για την υγεία ανακοίνωσε ότι έως το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με 112 μόνιμους γιατρούς 107 επικουρικούς, 50 άτομα διοικητικό προσωπικό.

Επίσης, οι οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής θα μπορούν να υπηρετούν σε απομακρυσμένα νησιά άγονα.

Σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 νέες μονάδες υγείας, στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς που θα επιλέγονται με το κριτήριο εντοπιότητας.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών μέσων, προϋπολογισμού 1 εκατομμύριου ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε κάθε άνυδρο νησί, ενώ επίσης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και το νότιο Αιγαίο.

Σχετικά με τη νησιωτική ανάπτυξη, έκανε λόγο για την ενεργοποίηση δύο ειδικών προγραμμάτων για βόρειο και νότιο Αιγαίο. «Τα πρώτα 50 εκατομμύρια ίσως και περισσότερα αν πάμε καλά στην απορροφητικότητα θα διατεθούν για δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, λιμενικών έργων, βασικών υποδομών, λειψυδρία, ενίσχυση νησιωτικής επιχεριηματικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε το ειδικό καθεστώς που ισχύει για την ένταξη επιχειρήσεων από μικρά νησιά, της παραμεθορίου και των νησιών που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές. Έπειτα, σημείωσε ότι για την προσέλκυση προγραμμάτων θα υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης με έμπειρα στελέχη.

Σειρά δράσεων ανακοινώθηκαν και για την έρευνα με της υποστήριξη υποδομών και την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο τελικό στάδιο βρίσκονται σχέδια αξιοποίησης ηλιοθερμικών τεχνολογιών, αξιοποίησης της βιοποικιλότητας και της αναβάθμισης του ωκεανογραφικού σκάφους.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν επιδοτούμενα προγράμματα για νέους που θέλουν να μείνουν ή να γυρίσουν στον τόπο τους. Τα προγράμματα θα αφορούν εγκατάσταση και στήριξη επενδύσεων.

Σχετικά με τον τουρισμό ανακοίνωσε ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμενων, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του τόπου.

Ακόμα, ανέφερε πως στόχος είναι να μην υπάρχει νησί που να μην μπορεί να πιάσει ελληνικούς σταθμούς.

Επίσης, απέρριψε εμμέσως για άλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Νισύρου, ανέφερε: «Σήμερα μου κάνατε μια μεγάλη τιμή, με κάνατε επίτιμο δημότη της Νισύρου. Το φθινόπωρο του 2019 θα έχω δικαίωμα να ψηφίσω εδώ». Επιπλέον, πρόσθεσε πως τότε οι πολίτες θα κρίνουν μια δουλειά τετραετίας.

Τι είπε για τη γνωριμία του με τον Καμμένο

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την πρώτη του επίσκεψη ως φοιτητής στη Νίσυρο και την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αρχικά είχε την αίσθηση ότι ήταν ένας «μπούλης» και του έκανε εντύπωση όταν στο πανηγύρι του νησιού κατάλαβε ότι ήταν ένας εξαιρετικά οικείος πολιτικός.

«Είχα ξαναέρθει στο νησί σας φοιτητής, με σκηνή και σλίπινγκ μπαγκ. Τότε συνάντησα και τον Πάνο Καμμένο για πρώτη φορά, είχα την αίσθηση ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν ένας μπούλης και μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ένας εξαιρετικά οικείος πολιτικός», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι ένας άνθρωπος έξω καρδιά και να χαίρεστε που είναι από εδώ» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...