Τσίπρας: Η στάση του ΔΝΤ δε μπορεί να είναι “α λα καρτ”

Τι είπε στο περιθώριο με Μέρκελ

Στην επιβεβαίωση ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να δεσμευτεί πως η παραμονή του στο ελληνικό πρόβλημα δε θα είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι θα ζητήσει ελάφρυνση του χρέους προχώρησε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες στον απόηχο των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρν στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό ότι έχω κατά καιρούς επικοινωνία, όχι πάντα εύκολη γιατί οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά ειλικρινή και είναι αλήθεια ότι ζήτησα το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά το χρόνο, να κρατήσει σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι στα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να δεσμευτεί είναι απαραίτητες και οι κινήσεις για ελάφρυνση του χρέους- αναφέρομαι σε αυτό που ονομάζουμε μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης», είπε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας.

«Σε αυτή τη βάση, βεβαίως και ζήτησα τη δέσμευση του Ταμείου ότι δε θα είναι αλ καρτ η παραμονή του δηλαδή μόνο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο ζήτημα του χρέους να μη συνεχιστεί η γνωστή ευρωπαϊκή τακτική να πετάμε τη μπάλα μπροστά, αλλά ότι θα φτάσουμε τώρα πολύ σύντομα σε συνολική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας», πρόσθεσε.Ο πρωθυπουργός έκανε εξάλλου λόγο για πολύ σημαντική πρόοδο κατά τις δέκα ημέρες που διήρκεσαν οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εκτίμησε ότι είναι « εφικτή τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogrop της 20ης Μαρτίου και εφικτό από εκεί και πέρα να έχουμε τον Απρίλιο συνολική συμφωνία, που θα αφορά και την απομείωση του χρέους. Βρισκόμαστε άρα πολύ κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που ζητούσαμε εδώ και καιρό. Υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό που οφείλεται, αλλά υπάρχει και προοπτική διεξόδου”.

Τι είπε στο περιθώριο με Μέρκελ

Από… κοντά είχε την Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας καθ’ όλη την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τον φωτογραφικό φακό στις Βρυξέλλες να καταγράφει στιγμιότυπα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι δυο τους έχουν αναπτύξει ξεχωριστούς κώδικες επικοινωνίας. Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα είπε με την κυρία Μέρκελ. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι το θέμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η καγκελάριος της Γερμανίας είναι «υπερβολικά-ενισχυτικά αισιόδοξη», περισσότερο μάλιστα και από τον ίδιο.

«Αγκάθι» τα εργασιακά

 Παραδέχθηκε πάντως ότι παραμένουν “αγκάθι” τα εργασιακά κάνοντας λόγο για αυτονόητη διαφωνία καθώς όπως είπε η τεχνογνωσία και εμπειρία του ΔΝΤ αφορά κυρίως χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες.

“Δε θα κρίνω εάν αποδίδει το δικό τους μοντέλο, ξέρετε τις απόψεις μου. Εν τούτοις η Ελλάδα είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ άρα εφαρμόζεται σε αυτή το κοινοτικό κεκτημένο και έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί το κοινοτικό κεκτημένο όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Συνεπώς είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί και έχουν την υποχρέωση  να το υπερασπιστούν απέναντι στις απόψεις του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς εκ νέου για τη στάση της αντιπολίτευσης όταν έλθει η ώρα της ψηφοφορίας επί των μέτρων της προσδωκώμενης συμφωνίας και ειδικότερα για τη στάση της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας απάντησε πως «ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό γαι τη στάση του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του.” Σχολίασε μάλιστα ότι ίσως αυτό ήταν ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΝΔ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η χώρα χρειάζεται νέες εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τα «υπερβολικά» δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για το 2019 και το 2020, δήλωσε από την πλευρά του  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα είναι το τίμημα που η Ελλάδα δυστυχώς πρέπει να πληρώσει για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε σημειώνοντας πως  «ο κ. Τσίπρας μας έφερε σε αυτό το χάλι. Ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία άρα εξαρτάται από τον ίδιο να φέρει αποτελέσματα».

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, τόνισε πως «η  Ελλάδα χρειάζεται εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μια καλύτερη κυβέρνηση «που θα αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να βγάλει την Ελλάδα από αυτό το χάλι».Η Νέα Δημοκρατία θα προωθήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα αποφύγει δεσμεύσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, είπε. Θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία με χαμηλότερους φόρους και θα επιδιώξει ιδιωτικοποιήσεις, που στέλνουν το μήνυμα η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις (open for business), πρόσθεσε. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το κόμμα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές ότι χρειάζονται χαμηλότεροι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ υπάρχει ακόμα λίπος στο δημόσιο τομέα, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερους φόρους», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/274469-Tsipras-E-stase-toy-DNT-de-mporei-na-einai-a-la-kart ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...