Τσίπρας: Σημαντικότερη θετική είδηση η μείωση της ανεργίας

Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη Τσίπρα στο Υπουργείο Εργασίας

 «Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός:  «αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα που έχουν έρθει από μόνα τους, αλλά κρύβεται πίσω από αυτά μια προσπάθεια με σχέδιο και με πολύ μεγάλες δυσκολίες». Και είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  η ανεργία τον Απρίλιο έφτασε το 21,7%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό, αλλά το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012 και ενώ τον Απρίλιο του 2014 ήταν 27,2%. Από τότε, πρόσθεσε, έχουμε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της ανεργίας των νέων. «Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγος για βάσιμες προσδοκίες ότι η αποκλιμάκωση στο εξής θα είναι πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως. Εξάλλου, επεσήμανε ότι σήμερα μπορεί να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στο «υποτιθέμενο success story» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και «σε αυτό που πραγματικά εμείς ορίζουμε ως επιτυχία».«Τη διαφορά ανάμεσα στην εικονική ανάκαμψη με δυσθεώρητα ποσοστά εργασίας και με ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος και στην ανάκαμψη που έχει αρχίσει να έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα σε αριθμούς και στατιστικά νούμερα, αλλά και στην πραγματική ζωή και στην καθημερινότητα των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για τα «μπλοκάκια»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κίνητρα για την μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς εργαζόμενους μέσω της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, κατ’ αρχήν για διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 22.000 εργαζόμενοι, που ωφελούνται από τον επιμερισμό των εισφορών, έναντι 100.000, που εκτιμάται ότι εργάζονται με μπλοκάκι σε έως δύο εργοδότες.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός , εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, θα ωφεληθούν χιλιάδες  εργαζόμενοι, που σήμερα εμφανίζονται, ψευδώς, ως αυτοαπασχολούμενοι.  Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350€ το μήνα.Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.

Η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η ΔΟΕ τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της «μεταμφίεσης» είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κλπ.Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 60.000 εγκλωβισμένων εργαζόμενων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι η βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Εκτός από την οικονομική ενίσχυση, οι «εγκλωβισμένοι» της αγοράς εργασίας θα επανεκπαιδευτούν με στόχο την αναζήτηση εργασίας (κόστος προγράμματος 100 εκατ. ευρώ). Σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι των Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα ανέλθουν σε 700.000, ενώ θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί, που θα φιλοξενήσουν επιπλέον 60.000 παιδιά.

Ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα

Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε παρέμβαση για αποκλεισμό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία από κάθε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης. Για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους που μένουν για καιρό απλήρωτοι και είναι σε επίσχεση εργασίας ανέφερε ότι σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυσή τους και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες για να αλλάξουν θέσεις εργασίας στον ίδιο ή σε άλλο κλάδο. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους. Τέλος, προανήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.Είπε, ακόμη, πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, συνέχισε, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Αχτσιόγλου: Σχέδιο δράσης κατά των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας

Συνολικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Όπως είπε, σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα σύνολο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, «ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και στις αγροτικές εργασίες, βάζοντας, έτσι, ένα οριστικό τέλος στις “Μανωλάδες”». Πρόσθεσε πως «στη βάση αυτών των θεσμικών παρεμβάσεων, ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον βασικό θεσμικό μηχανισμό για την παρέμβαση στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων». Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κ. Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία, ενώ ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται στον νέο προνοιακό οργανισμό για τη διαχείριση και απονομή των βασικών κοινωνικών επιδομάτων. «Πρόκειται για μία τεράστια αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που καταργεί τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και δίνει στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα την αξιοπρέπεια που τους αντιστοιχεί στην επαφή τους με το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάνοντας τέλος, έναν απολογισμό των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Εργασίας, η υπουργός μίλησε για παθογένειες που αντιμάχεται η κυβέρνηση τα τελευταία δυόμισι χρόνια «και που διαχρονικά επέλεγαν να μην αντιμετωπίσουν οι προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις, που οδήγησαν και το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στα πρόθυρα της κατάρρευσής του, ένα σύστημα που έχουμε δεσμευτεί να το στήσουμε ξανά στα πόδια του, κάνοντας μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια».


Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/293158-PHotoreportaz-apo-ten-episkepse-Tsipra-sto-Ypoyrgeio-Ergasias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...