Τσίπρας: Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μηνύματα για την επόμενη μέρα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών, καθώς και ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο προς τις αγορές, αλλά ο βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επιστροφή στην κανονικότητα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επανάκτηση κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα πως η συμφωνία με τους εταίρους στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές. «Το σημαντικότερο θέμα της συμφωνίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία του με τον κ. Γκουαλτιέρι, «είναι η ξεκάθαρη αναφορά ότι το καλοκαίρι του 2018 τελειώνουμε με τα μνημόνια». Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζήτησε να συνεχιστεί η από κοινού συνεργασία «να δουλέψουμε μαζί σας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά να κερδίσουμε και την ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 Από την πλευρά του ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο για άμεση έξοδο στις αγορές. «Θα θέλαμε να δούμε περισσότερα, αλλά βλέπουμε τη θετική αντίδραση των αγορών», είπε και προσέθεσε πως τώρα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου και σε διάρκεια. Επισήμανε δε, πως η Ελλάδα και η Ευρώπη θα δουν το ζήτημα της ανάπτυξης, «είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε σε αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος διαπίστωσαν στην πλειοψηφία τους σημαντική και ενθαρρυντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές

Κατά τα λοιπά, στις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στην κυβέρνηση, γίνεται έντονη ανταλλαγή απόψεων ως προς το πότε θα πρέπει να  προσδιοριστεί χρονικά η εν λόγω πρωτοβουλία. Λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πέρα από τις οικονομικές συνθήκες και την πολιτική βούληση των δανειστών. Πράγμα που σημαίνει ότι ο όλος σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με υπομονή. Ενώ, το  μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού έχουν πληθύνει. Μόλις χθες, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών. Και ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης, ενώ σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο προς τις αγορές.

Τέλος, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, εδώ και καιρό, έχουν αποσυνδέσει ως προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Μάριο Ντράγκι άλλωστε μόλις προχθές, ζήτησε άλλωστε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για να συμμετάσχει η Ελλάδα στο QE. Ενώ και τα μηνύματα Ρέγκλινγκ τα οποία και… διαβάζουν με προσοχή στο Μαξίμου τοποθετούν επιστροφή στις αγορές εντός του ή το 2018, εφόσον το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/290410-Tsipras-Stochos-e-epistrophe-sten-kanonikoteta-kai-e-demioyrgia-theseon-ergasias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...