Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ γρήγορα

 Η αξιολόγηση, «θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη». Ο ίδιος, αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι τότε «αρχίζει η συζήτηση για το χρέος που το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

 Με την κυβέρνηση να έχει στόχο την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου και την συνολική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, να σταλεί ένα «μεγάλο σήμα για τις αγορές με την σφραγίδα του ΔΝΤ και σήμα για το QE του κ. Ντράγκι, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την ρευστότητα».

 Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, «τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα και ότι το νέο πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Αντίθετα επεσήμανε τα αρνητικά της κινδυνολογίας, κάνοντας κριτική σε  όσους λένε πως «δεν θα μπορούμε σε λίγο να πληρώνουμε συντάξεις και ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο ή ότι θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα σε 5-6 μήνες».

Στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων ο υπουργός τόνισε ότι «οι προοπτικές της οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων» και ότι «έχουμε συμφωνήσει κάποιο αριθμό και θα τις κάνουμε. Το πώς αξιοποιείς τα περιουσιακά στοιχεία κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα, έχει σημασία».

Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση για την οικονομία αλλά με θέμα το «τι οικονομία θέλουμε και τι προοπτική και για ποιον, με ποια διανομή και αναδιανομή (…) Αν δεν υπάρχει τέτοια αντιπαράθεση κάτι ύποπτο κρύβεται».

Η …έκπληξη της Πέμπτης!

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία που όπως είπε «θα φέρει πάρα πολλά φορολογικά έσοδα», προσθέτοντας ότι  «θα εντυπωσιάσει πάρα πολλούς». Η  «έκπληξη» θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις» και «αυτό θα φέρει πάρα πολλά φορολογικά έσοδα»!

Αχτσιόγλου:  Συντηρητική η Ευρώπη, αλλά η μάχη συνεχίζεται

Η επαναφορά των εργασιακών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αφορά όλη την Ευρώπη τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της εκδήλωσης «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη»  στη Βουλή. Η ίδια παραδέχτηκε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη είναι «συντηρητικός», ωστόσο η υπουργός  είπε ότι «η μάχη θα συνεχιστεί. Είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ήδη στην Ευρώπη, έχει ανοίξει  το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και είναι κοινή πεποίθηση η ανάγκη για την επαναφορά των κανόνων κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζοντας την σταδιακή αποδυνάμωση της ισχύς των κλαδικών συμβάσεων, τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι όροι εργασίας διέπονται από ατομικές συμβάσεις.
 

Η στρατηγική του Υπ. Εργασίας

 Τέλος, η υπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων με υιοθέτηση της αρχής της «επεκτασιμότητας», τις κρατικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την αποκλιμάκωση της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι ήδη 200.000 άνεργοι έχουν εργαστεί σε προγράμματα απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι οι επιχειρήσεις με σοβαρές παραβάσεις σε αυτό τον τομέα θα αποκλείονται από τις συμβάσεις με το Δημόσιο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/276972-Tsakalotos-E-axiologese-tha-kleisei-poly-gregora ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...