ΤτΕ: Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, προϋπόθεση για την Ανάπτυξη

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! – ΣΤΑ 108,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!

Τα 108,4 δις ευρώ, έφτασαν τα κόκκινα δάνεια (ανοίγματα – NPE’s) στο 45,1%, της συνολικής δανειοδότησης το πρώτο εξάμηνο του 2016, από 44,2% στο τέλος του 2015. Μάλιστα, 7 στα 10 κόκκινα δάνεια, είναι απλήρωτα για διάστημα μεγαλύτερο του έτους!

Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία της «Επισκόπησης του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος», που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, αυτή αποδίδεται στη μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή στο ότι όλο και περισσότεροι δανειολήπτες έχαναν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην κάλυψη των οφειλών τους. Σε σύγκριση με το 2015, το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 3,2% περισσότερο από την αντίστοιχη  περίοδο του 2015.

Δίχως ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πάνε «στράφι» οι θυσίες των ελλήνων  

«Η αποφυγή καθυστερήσεων όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι καίριας σημασίας προκειμένου να διαφυλαχθούν τα οφέλη της έως τώρα μεταρρυθμιστικής και δημοσιονομικής προσπάθειας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία της οικονομίας προς την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης», ξεκαθαρίζει η ΤτΕ, τονίζοντας ότι  η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει και τον δρόμο χρέος.

Η ΤτΕ, χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τονίζοντας ότι εκτός από τις άλλες αρνητικές εξελίξεις, θα λειτουργήσει αρνητικά και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που τελεί υπό την προϋπόθεση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος και της ολοκλήρωσης της ανάλυσης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Η Έκθεση δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και την πορεία του συνόλου των τραπεζικών πιστώσεων, το οποίο μειώθηκε κατά  1,6% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Το 2016, κερδήθηκε το στοίχημα των φορολογικών εσόδων

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΤτΕ, δείχνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, οι εισπράξεις από ΦΠΑ σημείωσαν έντονα αυξητική πορεία παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της φορολογικής βάσης κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα και πριν από την αύξηση του βασικού συντελεστή στο 24% τον Ιούνιο, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στη θετική επίδραση από την αυξημένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Αντίστοιχα υψηλούς θετικούς ρυθμούς μεταβολής κατέγραψαν τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών, εξέλιξη που οφείλεται, πέραν των νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, και στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

Χέρι- χέρι η μείωση των κόκκινων δανείων και η Ανάπτυξη

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν σε 108,4 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των πιστώσεων στα 240,3 δις ευρώ, με μία οριακή αύξηση κατά 0,4% συγκριτικά  με το τέλος του 2015.

Η συγκεκριμένη Επισκόπηση εστιάζεται στo πρώτο εξάμηνο του 2016, με  αναφορά κάποιων βασικών μεγεθών και στο γ’ τρίμηνο του 2016, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, την ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου, των κινδύνων ρευστότητας και αγοράς, καθώς και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αξιολογεί τις εξελίξεις, εντοπίζει τους κύριους παράγοντες των συστημικών κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού τομέα και αναλύει τις συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Με ταχείς ρυθμούς οι άδειες στα Funds!

Θα τρέξουν οι χορηγήσεις αδειών για την μεταφορά δανείων στα funds. Όπως τονίζει η ΤτΕ «στοχεύοντας στην ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εξετάσει άμεσα τις υποβληθείσες αιτήσεις από τις εν δυνάμει εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων».

Είναι ξεκάθαρο ότι με τους στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 43 δις ή 40% μέχρι το 2019, να είναι πιεστικός, η ΤτΕ, θέλει να δοθούν γρήγορα οι άδειες στις εταιρίες που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας, ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά του βάρους των κόκκινων δανείων και να ελαφρυνθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την ΤτΕ, ζητούν από την κυβέρνηση, να προχωρήσουν και οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο.  Ένα από τα πλέον σοβαρά εκκρεμή θέματα, είναι η προστασία των στελεχών των τραπεζών από  διώξεις για την πώληση ή κούρεμα δανείων.

Στην έκθεση τονίζεται ότι  «θα πρέπει να εντατικοποιηθεί από την Πολιτεία η προσπάθεια για την προώθηση και άλλων εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης απαιτήσεων, όπως η τιτλοποίηση, και στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις».

Οι δράσεις που θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Σειρά, παίρνουν οι υποστηρικτικές δράσεις που θα «τρέξουν» την διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, αυτές είναι, η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος, η παροχή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης στα  νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες και τέλος η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.

Διαγράφησαν 1,6 δις κόκκινων δανείων!

Με τις τράπεζες να έχουν ξεκινήσει σημαντικό αριθμών ρυθμίσεων στα κόκκινα δάνεια και υπό επεξεργασία να βρίσκονται σχέδια με σημαντικό ποσοστό «κουρέματος» των οφειλών, τα στοιχεία της ΤτΕ, δείχνουν την εικόνα των ρυθμίσεων.

«Πρωταθλητές» είναι τα  στεγαστικά δάνεια με ποσοστό ρυθμίσεων 29,4%, ενώ ακολουθούν τα καταναλωτικά με 19% και τα επιχειρηματικά με 15%.  Υψηλά νούμερα κατεγράφησαν στις διαγραφές δανείων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2016,  διάρκεια με 1,6 δις ευρώ, από 687 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η εικόνα των κόκκινων δανείων

Τα «κόκκινα» ανοίγματα των τραπεζών, έφτασαν τα 107,6 δις ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2016  ή το 45,2%, των 238 δις ευρώ που ήταν και το σύνολο των  δανείων.

Τα δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης  αυξήθηκαν στο 27,6%, από 26,2% το 2015. Το 70% του συνόλου των κόκκινων ανοιγμάτων έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Καθυστέρηση μεγαλύτερης των έξι μηνών έχουν στα στεγαστικά το 75%, στα επιχειρηματικά το 68%, ενώ και  για τα καταναλωτικά το 81%.

Πως θα γλυτώσουμε από τα Capital Controls!

Η πλήρης άρση των  τραπεζικών ελέγχων, στην κίνηση κεφαλαίων, συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα του χρέους ! Μαζί με την ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ, αυτές οι εξελίξεις, θα συμβάλουν στην παγίωση της εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, αναφέρει η ΤτΕ.

Ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις των περιορισμό στην πορεία της Οικονομίας, δείχνουν ότι η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών θα επιταχύνει την επιστροφή των καταθέσεών και θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...