Τόσκας: Κάποιες φωτιές με προβληματίζουν πολύ, μήπως δεν είναι τόσο αθώες

Τόσκας: Κάποιες φωτιές με προβληματίζουν πολύ, μήπως δεν είναι τόσο αθώες

Τόσκας

Και η Αντιτρομοκρατική στις έρευνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κληθείς να κάνει έναν απολογισμό του πρώτου μισού της αντιπυρικής περιόδου, ανέφερε πως «υπήρξαν και κάποιες μεγαλύτερες πυρκαγιές, υπήρξε και κάποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση, υπήρξε και μία μοναδική περίπτωση στα δύο χρόνια που είμαι στο υπουργείο, που αντί για ευχαριστώ, που διαθέσαμε όλα τα μέσα, υπήρξε κριτική».

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηναϊκού Πρακτορείου, εξέφρασε προβληματισμό για «τους δύο εμπρησμούς μέσα σε δύο μέρες στο Άλσος Βεΐκου και άλλον έναν στην Καισαριανή, στους πιο δασωμένους αστικούς ιστούς της Αθήνας».

«Κάποιες φωτιές με προβληματίζουν πολύ, μήπως δεν είναι τόσο αθώες και κάποιοι έχουν άλλα στο μυαλό τους. Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτές τις ημέρες, που είναι και οι άνεμοι έντονοι, την αστυνομία, την ασφάλεια ακόμη και την αντιτρομοκρατική, για να αποτρέψουμε κάποιους, που έχουν άλλα στο μυαλό τους» είπε, ενώ γνωστοποίησε ότι σε εξέλιξη και στο στάδιο της επεξεργασίας στοιχείων βρίσκεται η διερεύνηση περιπτώσεων εμπρησμών.

“Δύσκολη η φωτιά στην Αλβανία, από το πρωί τα ελληνικά καναντέρ κάνουν ρίψεις”

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, για τη συνδρομή της Ελλάδας σε επιχείρηση κατάσβεση πυρκαγιάς στη γειτονική χώρα.

«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αφού ενεργήσουν για αρκετή ώρα στην περιοχή, στη συνέχεια τα καναντέρ θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Φλώρινας.

“Ευρύτερη χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων στις δασικές πυρκαγιές”

Αναφερόμενος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «κάθε μέρα ξεσπούν πολλές πυρκαγιές και η προσπάθεια αυτής της περιόδου είναι να κατασβηστούν με την έναρξή τους, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται φέτος τα μικρά αεροσκάφη πετζετέλ, που ήταν ξεχασμένα για πάρα πολλά χρόνια και συντηρήθηκαν, αλλά και οι επίγειες δυνάμεις».

«Αυτά είναι τα μέσα που έχουμε -τα αεροπλάνα του 1973 και αυτά τα νεότερα καναντέρ του 2000, που ενεργούν τώρα στην Αλβανία- με αυτά κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο κ.Τόσκας, παρατηρώντας ότι «τα χρόνια που έπρεπε να ανανεωθεί αυτός ο στόλος και που περίσσευαν τα χρήματα δεν έγινε απολύτως τίποτα, ούτε οργανωτικά καν, ούτε οι δομές δεν άλλαξαν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα καινούρια κλιματολογικά δεδομένα».

«Έχουμε καταφύγει στην αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται, ένας μεγάλος αριθμός και ελικοπτέρων σινούκ έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φυσικά με την βοήθεια του ΥΠΕΘΑ και των ενόπλων δυνάμεων, γιατί χωρίς αυτές δε θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα στις δασικές πυρκαγιές», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «προσανατολιζόμαστε τα επόμενα χρόνια σε ευρύτερη χρησιμοποίηση μέσων και στρατιωτικών και άλλων, γιατί και τα καναντέρ έχουν γεράσει και οι πυρκαγιές έχουν διαφοροποιηθεί».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/296439-Toskas-Kapoies-photies-me-problematizoyn-poly-mepos-den-einai-toso-athoes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...