Υπάρχουν παρενέργειες από τις σκόνες πρωτεΐνης ;

 

 

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν σκόνη πρωτεΐνης με σκοπό να κερδίσουν μυς. Όμως υπάρχει μια διαμάχη για το αν είναι πραγματικά αποτελεσματικό. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι καταναλώνοντας υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών οδηγεί μάλιστα στην εμφάνιση αρνητικών επιδράσεων για την υγεία.

Βοηθάει η σκόνη πρωτεΐνης για να χτίσεις μυς ;

Είναι πράγματι αλήθεια ότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στο χτίσιμο μυών, καθώς και πολυάριθμες άλλες λειτουργίες στον οργανισμό μας. Όμως, υπάρχει ένα όριο για το πόσο μπορεί ένας μυς πραγματικά να μεγαλώσει, όση πρωτεΐνη και αν καταναλώσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης από μόνη της ,δεν θα αυξήσει τον όγκο των μυών. Για να χτίσεις μυς πρέπει να τους χρησιμοποιήσεις. Η μικρή «ζημιά» που προκαλείται στον μυ κατά τη διάρκεια της άρσης βαρών και άλλων ασκήσεων αντίστασης και στη συνέχεια η επούλωση του είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μυ, οπότε εάν απλά καταναλώνετε σκόνη πρωτεΐνης και κάθεστε στον «καναπέ σας» σε καμία περίπτωση δεν θα δείτε αλλαγή στον όγκο των μυών σας.

Για την ανάπτυξη των μυών είναι απαραίτητη η επάρκεια πρόσληψης πρωτεϊνών, όμως για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό πραγματοποιείται εύκολα από την διατροφή και δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη σκόνης.

Ο μέσος άνθρωπος πλέων ακολουθεί μια διατροφή με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης, παραπάνω από αυτό που χρειάζεται, οπότε η προσθήκη επιπλέον με μορφή σκόνης είναι μια δαπανηρή μέθοδος που απλά δεν θα επιφέρει κανένα πραγματικό αποτέλεσμα. Για να ενθαρρυνθεί η μέγιστη πρωτεϊνοσύνθεση και η μυϊκή ανάπτυξη, η διατροφή θα πρέπει να είναι επίσης επαρκής σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για το μυ , αφήνοντας ελεύθερη τη πρωτεΐνη για τη σύνθεση νέου ιστού.

Ποιες οι παρενέργειες ;

Καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης με τη μορφή σκόνης ή ακόμη και μέσω της διατροφής μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας.

Αύξηση λίπους.
Προσθέτοντας επιπλέον πρωτεΐνη με τη μορφή σκόνης στη διατροφή μας προστίθενται  επιπλέον θερμίδες! Όπως η περίσσεια πρωτεΐνη δεν μπορεί να αποθηκευτεί στην αρχική της μορφή μέσα στον οργανισμό, εάν δεν καίτε αυτές τις θερμίδες κάνοντας επαρκή φυσική δραστηριότητα ή κάνοντας αρκετή φυσική δραστηριότητα με βάρη με σκοπό να αυξήσετε τους μύες, αυτές οι επιπλέον θερμίδες πιθανόν να μετατραπούν σε λίπος.

Μια αύξηση στην πρόσληψη πρωτεΐνης καθώς και θερμίδων, χωρίς καμία αύξηση στην φυσική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την ισάξια προσθήκη επιπλέον λίπους και μυών στον οργανισμό, πράγμα το οποίο δεν είναι επιθυμητό όταν καταναλώνετε επιπλέον σκόνη πρωτεΐνης.

Οστική απώλεια.

Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών παράγει μια μεγάλη ποσότητα οξέων στο σώμα λόγω της περίσσειας των θειικών αλάτων καιφωσφορικών αλάτων που εξάγονται. Τα νεφρά στη συνέχεια προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία των οξέων απεκκρίνοντας περισσότερα οξέα καθώς ο σκελετός απελευθερώνει ασβέστιο το οποίο επίσης χάνεται στα ούρα ως ρυθμιστικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ασβεστίου από τα οστά το οποίο μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο οστεοπόρωσης εάν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικότερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι γυναίκες. Υπάρχει όμως μια ακομη πιθανότητα, μία δίαιτα πλούσια σε αλκαλικά φρούτα και λαχανικά, εκτός από τη πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει να εξουδετερώσει αυτό το αποτέλεσμα.

Νεφρική βλάβη.

Οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη μπορούν να επιφέρουν αυξημένη πίεση στα νεφρά , λόγω της ανάγκης να αποβάλλουν τα απόβλητα προϊόντα που ονομάζονται κετόνες, τα οποία παράγονται με μια τέτοια δίαιτα και την ανάγκη να εκκρίνονται αυτά τα προϊόντα. Για άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία , αυτή η πίεση μπορεί να επιβαρύνει τη κατάσταση και ακόμη μπορεί να συμβάλλει στην μειωμένη νεφρική λειτουργία σε ανθρώπους με υγιή νεφρά.

 

Πεπτικά προβλήματα.

Η πρωτεΐνη ως συμπλήρωμα είναι γνωστό ότι προκαλεί πεπτικά προβλήματα, αν και συνήθως δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα. Κράμπες, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα είναι όλα τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν. Η πρωτεΐνη παίρνει λίγο χρόνο για να χωνευτεί, και αν δεν λάβετε αρκετούς υδατάνθρακες με το συμπλήρωμα σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα μείνει το στομάχι σας φουσκωμένο. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι ακόμα πιο επιρρεπείς σε πεπτικά προβλήματα, διότι σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος χρησιμοποιείται και καζεΐνη, και τα δύο εκ των οποίων προέρχονται από το γάλα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο πεπτικά δεινά. Όπως και με κάθε αναλώσιμο, είναι σημαντικό να διαβάζετε πλήρως την ετικέτα και τον κατάλογο των συστατικών, πριν αποφασίσετε εάν το προϊόν είναι καλό για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...