Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2017 «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» (Εικόνες)

Ιαπωνία Φεστιβάλ

Θα προβληθούν τέσσερεις διακεκριμένες ταινίες, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα

Ένα μοναδικό Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Φεστιβάλ-αφιέρωμα στην ιαπωνική κουζίνα, έχει θέμα «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών 2017” του Japan Foundation.

Πρόκειται να προβληθούν τέσσερεις διακεκριμένες ταινίες, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα (στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η κάθε μία με το δικό της ύφος και αισθητική, συνδέεται με την ιαπωνική κουζίνα – ένα πλούσιο και σημαντικό κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού.

Παράλληλα με τις προβολές και καθώς η Παραδοσιακή Διατροφική Κουλτούρα της Ιαπωνίας (Washoku) συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2013, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ανακαλύψτε την Καταπληκτική Ιαπωνική Διατροφή!» στο φουαγιέ του κινηματογράφου, η οποία θα επιδεικνύει την ιαπωνική διατροφή ως φορέα υγείας, μακροζωίας και καλλιτεχνικής αισθητικής.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30, θα αρχίσει με την ομιλία του κ. Γιάννη Δεβετζόγλου, Συντάκτη (ΤΑ ΝΕΑ – Ιατρικό & Γαστρονομικό Ρεπορτάζ)-Υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας 2011, με τίτλο «Γαστρονομικό Ταξίδι στο Τόκιο, Η καλύτερη Ταξιδιωτική Εμπειρία», όπου θα παρουσιάσει τις εμπειρίες του από το γαστρονομικό του ταξίδι στην Ιαπωνία μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στη συνέχεια, η ταινία «A Tale of Samurai CookingA True Love Story» του Yuzo ASAHARA θα ανοίξει την αυλαία των προβολών.

Ιαπωνία

«Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living

Σήμερα η κουζίνα της Ιαπωνίας, κερδίζοντας όλο και περισσότερους λάτρεις σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή, αποδεικνύοντας ότι εκτός από τις γεύσεις και την αισθητική της, είναι και εξαιρετικά υγιεινή.  

Οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος μας ξεναγούν στη μαγεία της ιαπωνικής κουζίνας: από την περίφημη τοπική κουζίνα της εποχής Εdo, στο οικογενειακό μενού της μητέρας, μέχρι το ασυναγώνιστο ιαπωνικό street food και τη θεσπέσια σούπα μιας έμπειρης γνώστριας της μαγειρικής τέχνης. Πέρα από εποχές, γενιές και τόπους αλλά πάντα στο πλαίσιο των στενών ανθρώπινων δεσμών-οικογενειακών, συγγενικών και κοινωνικών-υπάρχει διάχυτη μια βαθιά αγάπη για το φαγητό και τη ζωή. Οι τέσσερεις διακεκριμένες ταινίες δε, είναι γεμάτες με εξαίρετες σκηνές μαγειρικής και έθιμα των Ιαπώνων.

Ελπίζουμε το αφιέρωμα αυτό να βοηθήσει τους θεατές να ανακαλύψουν την υπέροχη “συνταγή” της ιαπωνικής κουζίνας και να απολαύσουν τις πολυποίκιλες και μοναδικές γεύσεις της.   

Σαμουράι               

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1. A Tale of Samurai Cooking – A True Love Story / Bushi no Kondate  (2013 / 121’)

Σκηνοθεσία : Yuzo Asahara 
Ερμηνείες: Aya Ueto,  Kengo Koura,  Kimiko Yo, Toshiyuki Nishida

Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας στην περιοχή Kaga την περίοδο Edo (1603-1868), της οποίας τα μέλη αντιμετώπισαν αμέτρητες δυσκολίες ως εργαζόμενοι στην κουζίνα του ηγεμόνα. Αυτή η συγκινητική ταινία, προβάλει το εσωτερικό της ηγεμονίας μέσα από τα μάτια μια γυναίκας παντρεμένης με ένα σεφ samurai, που ανέδειξε φαγητά μαγειρεμένα σύμφωνα με τις συνταγές της οικογένειας Funaki και έδωσε, εκείνη την εποχή, νέα πνοή στην κουζίνα της οικογένειας των samurai.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Yuzo Asahara (1964-) είναι γνωστός από τη σειρά “Free and Easy”. Πρωταγωνιστούν η  Aya Ueto (“Oshin”/2013) ως Haru και ο Kengo Koura (“A Story of Yonosuke”-2012) ως o σύζυγος της, Yasunobu, ενώ παίζουν βετεράνοι ηθοποιοί όπως οι Kimiko Yo (“Departures”-2008) και Yoshiyuki Nishida (“Outrage Beyond”-2012)

ΥΠΟΘΕΣΗ
H Haru είναι μια ταλαντούχα chef, που χωρίζει μετά από ένα χρόνο γάμου λόγω του πείσμονος χαρακτήρα της. Μια μέρα, ο Dennai Funaki, samurai αρχιμάγειρας στον ηγεμόνα της Kaga, ζητά από τη Haru να παντρευτεί τον γιο του. Τα μέλη της οικογένειας Funaki,  γνωστά από γενιά σε γενιά ως οι «Samurai της Κουζίνας», υπηρετούν τους άρχοντες της Kaga όχι με το «σπαθί» αλλά με το «μαχαίρι της κουζίνας». Δυστυχώς όμως, ο Yasunobu-ο νέος σύζυγος της Haru, κρατά το μαχαίρι της κουζίνας χωρίς να ξέρει να το χρησιμοποιεί. Η Haru για να σώσει το όνομα αλλά και τη θέση της οικογένειας, αποφασίζει να του διδάξει την τέχνη της μαγειρικής…

Ιαπωνία

 
2. Mourning Recipe   /  Shijuku nichi no Recipe (2013 / 129’)

Σκηνοθεσία: Yuki Tanada              
Ερμηνείες: Hiromi Nagasaku, Renji Ishibashi, Masaki Okada, 
                       Fumi Nikaido

Η τελευταία επιθυμία της Otomi ήταν η οικογένεια της να κάνει μια μεγάλη γιορτή την 49η ημέρα μετά το θάνατο της. Θα μπορέσουν η κόρη και ο άντρας της να πραγματοποιήσουν την επιθυμία της και να προχωρήσουν τη ζωή τους; Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Yuki Ibuki (“Shijuku nichi no Recipe”), σε σκηνοθεσία της Yuki Tanada (1975-), γνωστή για την ταινία “One million Yen Girl”, αγγίζει την καρδιά του κοινού με μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών: η Hiromi Nagasaku, βραβευμένη από την Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ως κόρη Yuriko, ο Renji Ishibashi ως ξεροκέφαλος, απότομος αλλά και ενθουσιώδης πατέρας Ryohei, η Fumi Nikaido, βραβευμένη με το βραβείο Marcello Mastroianni ως η Καλύτερη Νέα Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιός, ως Imo και ο Masaki Okada, ως Haru. Επίσημη συμμετοχή στο 37ο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η πληγωμένη Yuriko επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι μετά από το χωρισμό με το σύζυγο της και ανακαλύπτει ένα «βιβλίο συνταγών» που άφησε η πρόσφατα αποβιώσασα μητέρα της, Otomi. Πρόκειται για χειρόγραφες και υπέροχα εικονογραφημένες σημειώσεις-συμβουλές για θέματα μαγειρικής, καθαριότητας και γενικού νοικοκυριού, που απευθύνονται στη Yuriko και τον πατέρα της Ryohei, με σκοπό να τους βοηθήσουν να προετοιμάσουν την επιμνημόσυνη τελετή που γίνεται κατά την 49η ημέρα από το θάνατο της Otomi, για την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους, σύμφωνα με τη Βουδιστική θρησκεία. Αυτές οι σημειώσεις είναι συγχρόνως και ένα «βιβλίο συνταγών ζωής», ένας οδηγός για το πώς να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Με τη βοήθεια δύο περίεργων άγνωστων νέων, της αλλόκοτα ντυμένης Imo και του Ιαπωνο-Βραζιλιάνου Haru, η οικογένεια ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, όπως τους δίδαξε η ζωή και η βαθιά αγάπη της Otomi και προετοιμάζονται για την 49η ημέρα, που, σύμφωνα με την επιθυμία της Otomi, θα είναι μια μεγάλη γιορτή…

Σαμουράι

3. Ramen Samurai (2011 /115’)

Σκηνοθεσία: Naoki Segi

Ερμηνείες: Dai Watanabe, Sayaka Yamaguchi, Koto Takagi

Κοινωνική ταινία βασισμένη σε μια ιστορία σε συνέχειες που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της πόλης Kurume, γραμμένη από τον ιδιοκτήτη ενός γνωστού εστιατορίου ramen. Εγκατεστημένο στην πόλη Kurume, γνωστό για το πιάτο tonkotsu ramen (σούπα σε ζωμό χοιρινού με νουντλς), παρουσιάζει τη δυναμική προσπάθεια ενός γιού να αναβαθμίσει τη γεύση της συνταγής του πατέρα του. Ο σκηνοθέτης Naoki Segi (1963-) ασχολείται και με την τηλεόραση, συγγράφει, δίνει ομιλίες για περιβαλλοντικά θέματα και ανθρώπινα δικαιώματα και κάνει εξαιρετικά έργα για το περιβάλλον και τα τοπικά θέματα. Ο Dai Watanabe ως Hikaru, είναι ο γιος του παγκοσμίως γνωστού ηθοποιού Ken Watanabe (Ο τελευταίος Samurai), που το 2011, έλαβε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ταινία “Lost CrimeSenko”, από την Ένωση Ιαπώνων Κριτικών Κινηματογράφου

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Hikaru εργάζεται ως σχεδιαστής σε ένα διαφημιστικό γραφείο στο Tokyo. Όταν πεθαίνει ο πατέρας του, Noburo, αναγκάζεται να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, την πόλη Kurume στο νησί Kyushu, για να αναλάβει το εστιατόριο του. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της περιοχής που ειδικεύεται στα ramen.

Κι έτσι τώρα ο Hikaru αντιμετωπίζει την πρόκληση να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα του φαγητού, προσδίδοντας στην παραδοσιακή συνταγή του πατέρα του την προσωπική του ταυτότητα…

Ιαπωνία

4. Drops of Heaven / Ten no Shizuku  (2012/ 113’) 

Σκηνοθεσία: Atsunori Kawamura 
Ερμηνεία: Yoshiko Tatsumi   
Απαγγελία: Mitsuko Kusabue,  Αφήγηση: Shōsuke Tanihara

Ντοκιμαντέρ γύρω από την προέλευση μιας σούπας που εξακολουθεί να φτιάχνει η 88χρονη σεφ-συγγραφέας Yoshiko Tatsumi. Η Tatsumi έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και το 2010 βραβεύθηκε με το βραβείο Κουλτούρας του NHK (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Η ταινία αυτή μοιάζει σα μια και μοναδική δροσοσταλίδα που μπορεί να απαλύνει τη στεγνή και άδεια καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως λέει η ίδια «η τροφή είναι αγάπη και η αγάπη είναι ζωή». Ο σκηνοθέτης Atsunori Kawamura (1948-) ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ το 1971 στο ΝΗΚ (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και παραγωγός σε πολλά βραβευμένα ντοκιμαντέρ με κοινωνική επιρροή σε τομείς όπως εσωτερική ψυχολογία, περιβάλλον, σύγχρονη ιστορία, θρησκεία, τέχνη και επιστήμη. Το 2012 η ταινία αυτή προτάθηκε επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλεται η σούπα-δημιουργική έμπνευση της Tatsumi που την έφτιαχνε για τον κλινήρη πατέρα της και έγινε γνωστή ως μια καταπραϋντική «σούπα ζωής». Επίσης, η πανέμορφη και εύθραυστη ιαπωνική γη που φιλοξενεί τις εποχικές καλλιέργειες και οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους. Η Τatsumi αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδική γεύση των υλικών μαγειρεύοντας με ιδιαίτερη φροντίδα, για να προσφέρει χαρά. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι, που δοκιμάζουν τη σούπα αυτή, νιώθουν την αρμονία της ζωής σα να απολαμβάνουν ένα έργο συμφωνικής μουσικής…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
 

Tετάρτη, 22 Φεβρουαρίου
19:30 A Tale of Samurai Cooking – A True Love Story / Bushi no Kondate (2013 / 121’)

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου
20:00 Mourning Recipe   /  Shijuku nichi no Recipe (2013 / 129’)

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου
19:30 Ramen Samurai (2011 /115’)          

21:30 Drops of Heaven  / Ten no Shizuku  (2012/ 113’)

 

Διάρκεια: Τετάρτη 22  έως Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

                                                                                                                                                       Χώρος:  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  (Πειραιώς 206, Ταύρος)
                                        τηλ. 210 3418 550,  e-mail: [email protected]    
                                        http://www.mcf.gr

                             Τιμή εισιτηρίου: 3 € ανά προβολή

      Πώληση Εισιτηρίων
            
      Για τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα καλέστε 210 341 8579, Δευ-Παρ 11:00 –
      14:00, Online αγορά : www.mcf.gr
 
       Σημεία Πώλησης Εισιτηρίων:
       Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), Δευ-Παρ 11:00 –        
       14:00, αλλά και μία ώρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων
 
       Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου).
       Ωρ. λειτουργίας εκδοτηρίων Ticket Services: Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 –
       20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00

       Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Forthnet.
 

                                  Πληροφορίες: Πρεσβεία της Ιαπωνίας-Πολιτιστικό Τμήμα
                                      τηλ. 210 670 9901   e-mail: [email protected]
                                                    http://www.gr.emb-japan.go.jp

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...