Φρίκη σε live μετάδοση: Τα video games καθοδηγούν την παράνοια στα social media

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Βαμβακάς μιλά στο ethnos.gr για τους λόγους που κάποιοι επιλέγουν να μεταδώσουν ζωντανά τη φρίκη

Στις 2 Ιανουαρίου 1987 ο Αμερικανός πολιτικός από την Πενσυλβάνια Budd Dwyer καλεί δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. Είχε προηγηθεί η καταδίκη του για δωροδοκία ύψους 300.000 δολαρίων από επιχειρηματία. Ο Dwyer, μέχρι τέλους, υποστήριζε πως είναι αθώος και ότι έχει πέσει θύμα ανταγωνισμού μέσα από το ίδιο του το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Τελικά, εκείνη την ημέρα του Γενάρη, ο Dwyer αφού είπε όσα ήθελε να πει στους δημοσιογράφους, έβγαλε όπλο και αυτοκτόνησε σε live μετάδοση. Είχε προτρέψει όσους δεν αντέχουν στη θέα του αίματος να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, τα νέα ήθη δεν θα άφηναν περιθώρια για τέτοιες «ευαισθησίες».

Το πρωί της 15ης Μαρτίου 2019, ένας λευκός άνδρας άνοιξε πυρ σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 48. Τις επιθέσεις αυτές ο ένοπλος τις μετέδιδε live στο Facebook, για περισσότερο από 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, το «μανιφέστο» του οποίου δείχνει έναν άνθρωπο με ακροδεξιές, εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «οικολόγο εθνικιστή» χωρίς να επιβεβαιώνει αν είναι χριστιανός ή όχι, καθώς «το ψάχνει ακόμη». Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η φρίκη μεταδίδεται ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σλοβενία, 15 Φεβρουαρίου 2017. Δύο Σλοβένοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου συμπατριώτη τους, μεταδίδοντας τον ξυλοδαρμό ζωντανά στο Facebook. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το έγκλημα, οι δράστες προφυλακίστηκαν. Ωστόσο, η Ιστορία κατέγραψε πως τη live μετάδοσή τους παρακολούθησαν 250.000 χρήστες ενώ 400 από αυτούς πάτησαν και «like». Η σλοβένικη εφημερίδα Dnevnik αναφέρει πως η Αστυνομία ενημερώθηκε για τον φόνο με ανώνυμο τηλεφώνημα, ενώ χρειάστηκαν ώρες για να κατέβει το βίντεο από τη δημοφιλή πλατφόρμα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...